Njemački investitor seli proizvodnju kreveta iz Kine u Lukavac

1 min. za čitanje

Kompanija iz Njemačke koja se bavi proizvodnjom metalnih kreveta planira pogone iz Kine prebaciti u Slobodnu zonu Holc u Lukavcu.

”Postoji mogućnost da naredne godine dobijemo investitora koji će u našu slobodnu zonu dovesti proizvodnju metalnih kreveta. Radi se o investitoru iz Njemačke koji ima firme u Njemačkoj i u Kini, ali nije zadovoljan poslovanjem u Kini, pa je odlučio da kompletnu proizvodnju prebaci u BiH”, rekao je direktor Slobodne zone Holc Mahir Selimović za Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, taj ugovor će biti potpisan početkom sljedeće godine, a pokretanjem tog posla će za početak biti zaposleno oko 50 novih radnika.

Inače, u Slobodnoj zoni Holc u Lukavcu trenutno posluje jedna firma koja zapošljava 1.262 radnika i proizvodi spavaće sobe, madrace i latofleks ležaje. Svoje proizvode izvoze uglavnom u Njemačku, Holandiju, Belgiju, Italiju i druge zemlje zapadne Evrope.

Promet ove zone je prošle godine iznosio 26 miliona KM, a ove bi trebao biti 35 miliona.

Podijeli ovaj članak
7 komentara
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

U Kini raste standard i samim time cijena radne snage. U smetljistu treceg svijeta kakva je BiH robovska radna snaga je veoma jeftina i nema sanse za porast plate, samo navalite “investitori”.

Nemoj odma tako negativno gledati. Neka proizvodnje, a porast ce i kod nas standard nekad. Pa sam kazes da nije ni u Kini bio neki standard, a eto sad porast'o. Uostalom, proizvodnja kreveta je udoban posao.

Kina je circa 100 godina provela pod cizmom raznih okupatora i kolonijalista (Japan, Engleska, Amerika) i tek u zadnjih 20-ak su uspjeli dici glavu jer imaju ujedinjenu i cvrstu vladu koja ima plan i bori se za svoju zemlju. Mi, s druge strane, nemamo apsolutno nikakvu drzavnu ni lokalnu dugorocnu strategiju. Sve se svodi na moljenje stranaca da dodju i uzmu nam fabrike i radnike za dzaba, samo da vlada ne mora o njima brinuti.

Pa dobro, i mi smo tek samo 25 i kusur godina u cugu pod cizmom stranih okupatora. Sta se fali strpiti jos nekih 75 godina, nije to puno, zacas to proleti.
Uostalom, slabo gdje se danas vlada brine o fabrikama, vecinom to rade poduzetni ljudi, al za sad mi imamo pametnijeg posla. Strpimo se jos nekih 70-ak godina.

Sve “visoka” tehnologija… Ama, nek radnja radi, samo da ne čadi !

Nebitno je da li je visoka ili niska. U nedostatku smo sa “logijom”.

I sa “logijom”, kao i logikom. Logikom zdravog razuma,makar…