fbpx

Nelegalna naplata parking prostora ispred stadiona Jošik?

3 min. za čitanje

Nakon nekoliko upita od strane građana, zbog čega se plaća korištenje parking prostora ispred stadiona Jošik, kontaktirali smo FK Radnički i JU Parking i komunikacije Lukavac sa upitom, da li postoji sporazum između FK Radnički i JU PIK Lukavac jer se naplaćuje korištenje zemljišta koje se vodi na FK Radnički, kao i zbog čega se naplaćuje prostor koji ne ispunjava uslove za parking.

IZ PIK Lukavac kažu da uvidom u zemljišno-knjižne izvode, gruntovno pomenuti parking prostor pripada Općini Lukavac, odnosno Gradu Lukavac. Iz PIK Lukavac nisu provjerili podatke prema katastru, a tu je jasno da je parcela broj 2048/1 u vlasništvu FK Radnički.

Zbog čega sporazum, ako zemljište pripada Gradu?

Sve to nije toliko ni bitno, jer iz PIK Lukavac tvrde da je Skupština FK Radnički Lukavac saglasna da se pomenuta parcela daje na korištenje JP “PIK” d.o.o. Lukavac, bez naknade na period od dvije godine, zaključno sa 30.11.2024. godine, nakon čega će se otvoriti pregovarački postupak zainteresovanih strana o eventualnom daljnjem postupku i naknadi. Ovim PIK Lukavac pobija svoje prvobitne tvrdnje da je zemljište u vlasništvu Grada, jer traže sporazum sa FK Radnički o korištenju zemljišta.

Neven Redžić, predsjednik Skupštine FK Radnički potvrdio je da sporazum postoji, ali da nije validan:

U mjesecu novembru smo usaglasili sporazum koji još nije potpisan od druge dvije strane (Grad Lukavac i JP PIK d.o.o. Lukavac). Tražili smo da Grad kao osnivač ovog preduzeća i naš najveći sponzor bude posrednik u dogovoru. Time smo napravili neku vrstu “zatvorenog kruga” gdje se Grad obavezuje da podrži naš klub u finansijskom smislu jer se nalazimo u jačem takmičenju, a Radnički će ustupiti zemljište za parking na dvije godine preduzecu kojem je Grad osnivač. Ponavljam, sporazum nije potpisan do danas, izjavio je Redžić za naš portal.

Parking se ne može naplaćivati

Ono što je najbitnije je da na ovom zemljištu trenutno ne može biti vršena naplata parkinga. Naime, JP Parking i komunikacije d.o.o. su prekršili član 3. Odluke o javnim parkiralištima u gradskoj zoni, a tako i Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i Odluku o bezbijednosti i organizaciji saobraćaja na putevima općine Lukavac.

U odlukama i zakonu, jasno stoji da SVA javna parkirališta, MORAJU se označiti vertikalnom i horizontalnom saobraćajnom signalizacijom, što ovdje nije slučaj jer parking nije obilježen, a ne može biti obilježen jer nema uslova – nije asfaltiran.

Iz JP ,,Putevi i komunikacije˝ d.o.o. Lukavac kažu da su nabavili potrebnu opremu kao i farbe za horizontalnu signalizaciju i ima u planu da u što skorije vrijeme izvrši obnovu horizontalne signalizacije na pomenutom parking prostoru.

Ovim su potvrdili da su prekršili Član 3. Odluke o javnim parkiralištima u gradskoj zoni i da nelegalno vrše naplatu parkinga.

Podijeli ovaj članak
8 komentara
Subscribe
Notify of
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Čita ko zna rastaviti slova.

Poštovanje,
na parkinugu kod mesnice Pupo se odvija ulična prodaja uglja i pakiraju se kamioni što daje ne baš lijepu sliku.To je prometna dionica zbog pijace, banaka, mesnica , doma zdravlja, škola itd.
Trebalo bi razmisliti o određivanje prostora sedmične pijace za ove potrebe? koja radi samo ponedeljkom i zjapi prazna 6 dana.
LP!

Sto se svadate oko jednog parkinga. Pa pjeske do doma zdravlja svako moze da proseta. Ili biciklom da dode ako je zdrav naravno. Ako nije ima plac na mezarju.

DRUŽE jedeš ti malo g####,svaki parking je u lukavcu nelegalan,nisu naši očevi ginuli da bi neko naplačivao i vazduh,ako su nesposobni da otvarate firme onda nemojte ni da izmišljate raadna mjesta,ja imam 10 kazni i nikad neču da platim niti jednu,jer sam otišao da kupim godišnju kartu ali je za mene par stotina maraka dok je za lukavčane nekoliko desetina maraka,još me pita za koji reon da mu hebe reon sve,nemože čovjek iz poljica ili duboštice doči na biro i do mupa i u dom zdravlja moram na svakom parkingu da platim,sve moje kazne če da služe kao dokaz na sudu

Adise, ne budi naivan. U svakom gradu se naplaćuje parking. I ja bih volio da bubam seljancice jer su jace ribe. No sto je tu je. Parkiraj u Hrvatima pa lagano tabanaj do mupa ili biroa. Ako ces tamo znaci da si ili neradnik ili lopov.

Dzaba sve objavljujete,,,,niko vas necita….

Botino, koliko jadan moraš biti da za sebe kažeš da si NIKO? Fazon je što si i NIŠTA.

podudl.s mi preletacevicu