fbpx

Ne izlaziti vani, zrak je opasan!

3 min. za čitanje

Čestične tvari aerodinamičkog prečnika 2,5 μm predstavljaju smjesu čvrstih čestica i sitnih kapljica različitih tvari (crni ugljik, organski spojevi, teški metali itd.). Ove čestice mogu sadržavati nekoliko stotina različitih hemikalija.  Dakle, to nije samo prašina nego smjesa hemijskih jedinjenja u čvrstoj i tečnoj fazi koje se nalaze raspršeni u zraku.

Brojna istraživanja su pokazala da postoji direktna veza između izloženosti (udisanju) čestičnih tvari i različitih zdravstvenih problema, što uključuje povećan broj smrtnih slučajeva kod osoba sa plućnim i srčanim bolestima, povećan broj infarkta, napada astme, teškoćama pri disanju i iritaciji disajnog trakta. Posebno osjetljiva kategorija su djeca i starije osobe.

Čestične tvari PM2.5 udisanjem dospjevaju duboko u pluća, vrlo teško se respiracijom izbacuju a pojedine tvari mogu prodrijeti direktno u krvotok. Glavni izvori emisija PM2.5 su industrijska postrojenja a sporedni saobraćaj i individualna kućna ložišta. Za ovako ekstremne vrijednosti PM2.5 u našem gradu odgovorna su industrijska postrojenja. Ovdje treba napomenuti da samo u koksnom plinu postoji oko 10000 različitih spojeva koja se u zraku, a prije depozije na tlo zadržavaju i po nekoliko dana. Prema važećem Pravilniku o monitoringu kvalitete zraka, granična vrijednost PM2.5 za period usrednjavanja od 1 godine iznosi 25 μg/m3 dok je tolerantna vrijednost 30 μg/m3.

Prema EPA  granična vrijednost na godišnjem nivou iznosi 12 μg/m3 a za period usrednjavanja (mjerenja) od 24 h je 35 μg/m3. Prema Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji (WHO) granična vrijednost za period usrednjavanja 24 h iznosi 25 μg/m3 i ona ne smije biti prekoračena više od 3 puta godišnje. PM2.5 u Lukavcu danas iznosila je u 7:00h 110 μg/m3 , u 8:00h 128μg/m3, , da bi u 9:00 odnosno 10:00 sati dostigla vrijednost od 155 μg/m3 i gotovo svakodnevno imamo značajna prekoračenja.

Zrak u Lukavcu sadrži više od 1 grama čestičnih tvari po kubnom metru, što je krajnje zabrinjavajuće i vrlo opasno, jer na izmjerene vrijednosti PM2.5 treba dodati i količinu PM10 koja se ne mjeri ali i čestice koje su vidljive golim okom (taložni prah). Pri ovakvim vrijednostima PM 2.5 sa vrlo visokim vršnim vrijednostima kvalitet zraka u našem gradu se definiše kao OPASAN pri čemu trudnice, djeca, starije osobe i osobe sa respiratornim i srčanim bolestima NE SMIJU IZLAZITI VANI. Ostalo stanovništvo koje je prinuđeno boraviti vani treba se zaštiti maskom i smanjiti koliko god je to moguće bilo kakve napore koji bi vodili intenzivnijem udisanju zraka.

Ukoliko sami ne preduzmemo mjere da se zaštitimo i to budemo čekali od bilo kojeg nivoa vlasti sami sebi ćemo napraviti štetu jer u ovom trenutku ne postoje mjere (propisane okolinskom dozvolom ili nekim drugim obavezujućim dokumentom) kojima bi se u ovakvim ekstremnim slučajevima moglo reagovati. 

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Konačno se malo zagrebalo po ogrezloj žabokrečini zlokobne šutnje u kojoj su potonule sve institucije,poltičari,poslanici,umišljeni načelnici i kvazi-državnici. Dosta je bilo dumine. Treba rušiti debele pajace i tražiti spas.

spas je u ozrenu i malinjaku

Dakle, otkako je bundić biciklista došao samo idemo dalje u PM, svejedno je da li je 2.5 ili 10.

Šuti, dobro je sve dok ne puste onaj hlor sa Ormanice, ako padnu Brčko i Gradačac.

Ovo je sramota cista tesko 1 problem zaustaviti nekako rijesiti filterima ili cime vec ne rauzumijem se u to mladji sma puno a nije tesko lijeciti 1000 i 1000 ljudi od tumora ?
I pricaju onda sramota sto mladji idu iz BiH nije lijepo trebamo se boriti za zemlju zasto da se borimo kad sve sama stoka bitnije pare i razvoj fabrika a ljude ko j… sta da ocekujemo za djecu koja imaju 2do 3 god kako pustiti napolje za 2 god pluca obolila napolje ne moze se izaci koliko zrak smrdi

takozvani gradjani odnosno lukavcani vratite se odakle ste dosli tamo je siguran i cist zrak a voda pitka.necete onda davati komentare.disite punim plucima

Drago mi je što je sodalive shvatila da je Delić samo lafinaš i bolesni karijerista te da od ekologije u Lukavcu neće napraviti ništa,od čišćenja Jezera Modrac takođe a zapošljavanje mladih je posebna priča jer kod njega prioritet imaju penzioneri iz Tuzle.Bravo LUKAVČANI za pamet.