Naučno-istraživački kamp za mlade u Lukavcu od 15. do 17. decembra

3 min. za čitanje

Naučno-istraživački kamp za mlade iz cijele BiH biće otvoren od 15 do 17.decembra, na području općine Lukavac, najavljeno je to u petak na press konferenciji konzorcija NIK projekta koja je održana u hotelu „Senad od Bosne“ u Lukavcu. Cilj je afirmacija međuetničke saradnje, volonterizma i jačanja uloge mladih u bh društvu.

Sa projektom „Naučno-istraživački kamp za mlade“ Asocijacija „Zelene staze-Green tour Tuzla“ prvi put je aplicirala 2015. godine i od Ambasade SAD-a u BiH dobila podršku  za realizaciju. Prvi, sedmodnevni kamp, održan je na Konjuhu 2016. godine. Nakon uspješne realizacije prvog Kampa odobren je novi grant, tako da je drugi Kamp održan u periodu od 21. do 25. maja 2017. godine u kompleksu Hajdučke Vode, planina Borje – općina Teslić. Pod mentorstvom univerzitetskih profesora i asistenata mladi su provodili istraživanja na različite teme iz tehničkih, društvenih, prirodnih i sportskih nauka. Po okončanju Kampa, rezultati istraživanja su analizirani i pripremljeni u obliku naučno-istraživačkih radova i kao takvi bit će objavljeni uskoro u novoj publikaciji, te će biti  prezentirani na Završnoj konferenciji trećeg kampa.

Sljedeće okupljanje biće na području općine Lukavac od 15. do 17. decembra. „Biće tu saradnja sa svim kulturnim i obrazovnim institucijama na području općine Lukavac. Učešće će uzeti od 80-100 mladih iz cijele BiH. Imat ćemo trodnevne aktivnosti: radionice, debate, veče poezije, kulturno-zabavni program, posjete institucijama i volonterske akcije na području opštine Lukavac“, rekao je Izen Hajdarević, koordinator projekta „Naučno-istraživački kamp za mlade“. Zaključeno je da je sazrijevanje mladih u multietničkoj sredini jednako bitno kao i naučni radovi. „Pored tih njihovih učešća u istraživanjima donio je bitan doprionos, a to je njihova želja da učestvuju u kreiranju boljeg i kvalitetnijeg života, posebno mladih ljudi u BiH“, dodala je Snežana Šešlija, predsjednica UG „Tolerancijom protiv različitosti“ iz Doboja.

U „Naučno-istraživačkom kampu za mlade“ sudjeluju Rudarsko-geološko-građevinski fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Fakultet za tjelesni odgoj i sport, Filozofski fakultet i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzla, Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, Edukacijski fakultet i Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku, Europski univerzitet Brčko i Kallos Tuzla, UG „Zelene staze – Green Tour“ Tuzla, „Topeer“ Doboj, NVO „EKO-Leonardo“ Priboj, „Sara“ Srebrenica, Umjetnička grupa „Lucido“, Polaris, Frama Tuzla, Vijeće mladih Teslić, Vijeće mladih Lukavac i Univerzitetsko-sportsko društvo Tuzla“.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

To je ono lafinaševo lafinanje, kakav istraživački kamp, oj nauko gdje si spala da te volovi vuku.

Imal ludog Lafinasa gdje?