fbpx

Nastavlja se period povećanog zagađenja zraka

2 min. za čitanje

Velika koncentracija zagađujućih materija u zraku u sudjelovanju s prisutnom maglom je forimirala smog.

Na mjernim mjestima u Tuzli (stanica Bukinje) i Lukavcu koncentracije sumpordioksida u zraku su dostizale i više od 800 mikrograma po kubnom metru u toku jednog sata. Na svim stanicama u Tuzlanskom kantonu su prekoračene dnevene tolerantne vrijednosti za sumpordioksid i lebdeće čestice (PM2.5).

U Zenici su koncentracije ovih materija u zraku bile nešto niže u poređenju s onima u Tuzlanskom kantonu, ali su i dalje vrlo visoke i preko graničnih i tolerantnih vrijednosti.

U Sarajevu su koncentracije prašine (PM10) i dalje vrlo visoke i u laganom porastu, dok su koncentracije ostalih zagađujućih materija u okviru tolerantnih vrijednosti.

U Kantonu Sarajevu  je bila ne snazi “pripravnost” u skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja, a u petak je i na području općine Kakanj proglašena “pripravnost”.

Još uvijek se ne očekuje značajna promjena atmosferske situacije koja bi proizvela provjetravanje kotlina i smanjenje koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Trenutna situacija nije pogodna za osobe s respiratornim poteškoćama, a posebno osjetljive osobe bi trebale da izbjegavaju duža zadržavanja na otvorenom i izlaganje većim naporima.

Kako je saopćeno iz Sektora životne sredine Federalnog hidometeorološkog zavoda BiH, glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj.

Monitoring kvalitete zraka jutros (utorak, 8.12.2015) u Lukavcu je pokazao vrijednosti: SO₂44,6 µg/m³, NO₂25,5 µg/m³, CO***1,344 mg/m³, O₃***3,5 µg/m³, Suspendovane čestice PM2.5***37,5 µg/m³. To pokazuje smanjenje stepena zagađenja u odnosu na prethodne dane.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments