Naša stranka Lukavac: Tri fabrike da zajedno obezbijede pročišćivače zraka za lukavačka obdaništa

4 min. za čitanje

Na email [email protected] dobili smo saopštenje za javnost Naše stranke Lukavac koje objavljujemo u nastavku:

Želimo obavijestiti javnost da smo protekle sedmice na adrese GIKIL-a, Sisecam sode Lukavac i Fabrike cementa Lukavac, kao najveće privredne subjekte na našoj općini, uputili molbu za nabavku pročišćivača za tri lukavačka obdaništa. Odgovore ćemo predočiti javnosti, sa nadom da će isti biti pozitivni.

Naše pismo možete pročitati u nastavku:

Najznačajniji uticaj na zdravlje građana se dešava upravo zbog zagađenosti zraka unutar prostorija, gdje provodimo više od 90% našeg vremena. Vanjski zrak doprinosi koncentraciji sumpor dioksid (SO2), karbon monoksid (CO), nitrogen dioksid (NOx), benzene i nekih drugih čestica u unutarnjem prostoru, kao i ozona (O3), te PM2.5.

PM2.5 je urbani zagađivač zraka koji prouzrukuje najveću smrtnost sa preko 300 000 predvremenih smrti godišnje u Evropi.

Filtriranje unutarnjeg zraka se može provoditi putem sistema grijanja, ventilacije ili prenosivih pročišćivača zraka.

Glavni atributi svakog filtera za zrak su sljedeći:

    • Da omogući cirkulaciju zraka kako bi se osigurala adekvatna ventilacija,

    • Da bude efikasan u filtriranju malih čestica, i

    • Da bude relativno jeftin za održavanje.

Pročišćivači koji se trenutno nalaze na tržištu koriste višeslojni filter, najčešće i predfilter, filter za karbon, antibakterijski filter i HEPA filter.

HEPA filter koji se tradicionalno koristi u bolnicama je odličan dodatak na kućne pročišćivače. HEPA filter mehanički filtrira i na taj način uklanja lebdeće čestice. On je standardizovan na minimum 99.97% efikasnosti u pročišćavanju čestica koje imaju jednaki ili veći dijametar od 0.3μm. Ovo znači da od 10,000 čestica veličine dijametra 0.3μm, 3 čestice će proći, a ostale će biti zadržane u HEPA filteru.

Obrazloženje

Broj prostorija u kojima je potrebno postaviti pročišćivače u tri obdaništa (dva privatna i jedno javno)  je 12. U svakoj od tih učionica bi bio postavljen pročišćivač zraka za prosječno 50m2 prostorije. Jedan pročišćivač sa HEPA filterom za ovu kvadraturu u maloprodaji košta cca 400,00 KM. Pretpostavljeni budžet za ovu namjenu  je 4.800,00 KM.

Zagađeni zrak je u direktnoj vezi sa bolestima opasnim po život. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, po broju umrlih od bolesti izazvanih zagađenim zrakom Bosna i Hercegovina je najgora u Evropi i druga najgora zemlja na svijetu, iza Sjeverne Koreje.

Naš grad gotovo svake godine po nekoliko puta bude proglašen najzagađenijim na svijetu, čak i Peking bude iza Lukavca.

Izlaganje visoko zagađenom zraku može izazvati niz posljedica po zdravlje. Povećava se rizik od pojave respiratornih infekcija, srčanog udara, moždanog udara i raka pluća. Ustanovljena je veza između i kratkotrajne i dugotrajne izloženosti zagađenom zraku i bolestima srca. Više su izloženi oni koji su već bolesni.

Djeca, stariji i siromašni su više osjetljivi. Najviše štetni polutanti, koji su usko povezani sa povećanom smrtnosti su fine lebdeće čestice PM2,5 koje mogu prodrijeti  duboko u plućne prolaze. Štetni efekti se mogu javiti i nakon kratkotrajne (sati, dani) i nakon dugotrajne (mjeseci, godine) izloženosti zagađenom zraku.

Prema podacima koji se objave u saopštenjima, najveći broj djece sa Tuzlanskog kantona koja imaju respiratorne probleme i oboljenja i prisiljena su koristiti pomoćna sredstva za disanje (pumpice, inhalacije…) dolaze sa opštine Lukavac.

Iz tog razloga je potrebno što hitnije reagovati i zaštiti najmlađe koji u obdaništima borave i do 9 sati dnevno.

Prijedlog
Predlažemo da tri najveća poslovna subjekta koja posluju u Lukavcu finansiraju nabavku 12 pročišćivača za lukavačka obdaništa, svaki po četiri što je iznos od 1.600KM po fabrici.

Smatramo da će ovim djelovanjem pokazati brigu o društvu i zdravlju najmlađih. U isčekivanju na pozitivan odgovor s obzirom da ulazimo u najveći period zagađenosti, srdačno vas pozdravljamo.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
4 komentara