fbpx

Naša stranka Lukavac: Kladionicama nije mjesto pored školskih ustanova

3 min. za čitanje

4460ad5a-e8c8-47c4-ae84-c85f833e95e0

Naša stranka Lukavac je zatražila hitnu reakciju nadležnih službi zbog nepoštivanja Zakona o igrama na sreću Federacije BiH kojim je propisana minimalna udaljenost tombola-binga u zatvorenom prostoru, casina, kladionica i automat klubova od 100 metara u odnosu na osnovne i srednje škole te vjerske objekte. Također, NS će preko federalnog zastupnika Dennisa Gratza zatražiti informaciju o primjeni ovih propisa na području cijele Federacije.

„Tražimo informaciju o tome koliko se trenutno prostora, u kojima se priređuju igre na sreću, nalazi na nedozvoljenoj udaljenosti od školskih ustanova i tako ovu djelatnost u suprotnosti sa zakonom. Mi imamo informaciju da se 7 objekata nalazi na udaljenosti manjoj od 100 metara od OŠ „Lukavac grad“, od kojih je jedan Lutrije BiH, dva u neposrednoj udaljenosti Srednjoškolskog centra, tri u blizini OŠ “Dobošnica”, dva u blizini OŠ „Lukavac Mjesto“ i OŠ „Puračić“ i jedan u blizini OŠ „Poljice“, sve u suprotnosti sa propisima“, kazao je Dino Osmanović iz Općinskog odbora NS Lukavac.

„Također, da bi tombola-bingo u zatvorenom prostoru, casino, kladionica i automat klub mogao obavljati tu djelatnost u blizini osnovnih i srednjih škola te vjerskih objekata, potrebno je dostaviti dokaz da se isti ne nalazi u na udaljenosti manjoj od 100 metara. Dokaz izdaje geometar, pa ovim putem pitamo nadležne općinske službe na koji način su pomenuti objekti dobili potrebnu dokumentaciju“, dodao je Osmanović.

„Ovim putem pozivamo nadležne službe Općine Lukavac da ispitaju na koji način i zbog čega su pomenuti objekti dobili saglasnost za obavljanje djelatnosti u prostorima u blizini osnovnih i srednjih škola i saglasnost nadležne općinske službe ukoliko se prostor nalazi u objektu kolektivnog stanovanja. S tim u vezi, a u skladu sa članom 4. Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, koji Općinskom vijeću dozvoljava mogućnost propisivanja da se poslovne prostorije u zgradama koje se nalaze u određenim ulicama ili dijelovima ulica ne smiju koristiti za vršenje određenih poslovnih djelatnosti, podnosimo inicijativu za pristupanjem izmjenama odluke koja reguliše davanje u zakup poslovnih prostorija na način da se onemogući obavljanje djelatnosti priređivanja igara na sreću u blizini osnovnih i srednjih škola na području naše općine. Također, tražimo od opštinskih organa da ispitaju ko je nezakonito izdao potrebnu dokumentaciju i dokaze u ime Općine Lukavac. Nadamo se da će načelnik Dževad Mujkić, kao i vijećnici u OV Lukavac, prepoznati pozitivnu namjeru koja stoji iza naše inicijative, te činjenicu da ona ide u prilog lokalnoj zajednici“, zaključio je Osmanović.

Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sve te kladionice treba pozatvarati ali odmah.One su jedno veliko zlo za okolinu.

kada je razmak izmedju apoteka dozvoljeni 300m jos je to zdrastvena ustanova…ko je dozvolio minimalnih 100m izmedju kladionica…po mome minimum treba da bude 500m pogotovo oko skola…

I taj zakon se ne poštuje na opštini Lukavac. Mi danas imamo 4 apoteke pored Doma zdravlja a sve u okruženju od 100-200 metara. Neshvatljivo je da Dom zdravlja Lukavac posjeduje prostor za modernu apoteku, koja je tu godinama poslovala a da je danas nema… Za početak trebamo istrajati da se poštuje Zakon o igrama na sreću.

Sa uvođenjen ostrog zakona o kladionicama se ne smije ni malo čekati. To je takva pošast koja svakim satom svojim perfidnim mehanizmom uništava,ne samo onoga koji je postao zavisnikom klađenja i kockanja, nego cijele porodice.
Kockanje je inicijalna kapisla koja generira kriminal,nasilje u porodici,zavisnost od narkotika ili obrnuto.
Posljedicom kockanja nastaju nesagledivi socijalni problemi koji dodatno utiču na urušavanju cijele društvene zajednice.
Ni mnogo jača društva nisu imuna na tu bolest,samo je lakše podnose.Opustošena društva,kao što je i naše,sa ovakvom politikom i zakonodavstvom ,nemaju nikakvu šansu

Političke stranke ,koje pretenduju da postanu ozbiljnom i poštenom parlamentarnom snagom,,moraju taj zanemareni problem imati u političkoj platformi i svom snagom se protivu njega boriti.
Dolaze izbori, u pamet se.

Izbrisano zbog kršenja pravila komentarisanja. Administrator

Možda bi Redakcija ipak trebala da reaguje i cenzuriše nepristojne komentare. Nema potrebe da se bilo ko vrijeđa, pa ni Milenko Blagojević.
Dobro da ova Stranica postoji i funkcioniše, pa probajmo da je iskoristimo i ukrasimo na lijep i pozitivan način. Puno sreće u radu.

Tako je Bosanac iz CH.?

Ma ti si izgleda neki veliki PAPAK drugar.
Milenko Blagojevic je boem grada Lukavca ati si neki jado koji je sa intelegencijom na razini jednog VELIKOGA glupana.
TVOJ SUPERHICK

Bosnac iz CH, Stefani, SUPERHICK . Zahvalan sam Vam na podršci i lijepim riječima.

Uvjeren sam da je jedna zdrava komunikacija među ljudima nasušna potreba i temeljna vrijednost suživota.Siguran sam da zato vodimo izvjesnu vrstu dijaloga sa željom da iznesemo svako svoj stav koji će poslužiti kao osnova doprinosu jačanja javnog mnijenja koje treba da omogući što efikasniju demokratizaciju društva jer je jasno da bez demokratizacije nema napretka.
Saslušati mišljenje, uvažiti ga, iznijeti svoj stav….Taj proces treba da protiče u jednom fer dijalogu koji može da bude žučan,ali nikako ne bi trebao da preraste u verbalno zlostavljanje i nasilje. Smatram da svako treba da bude spreman na neslaganje i kritiku, ali ne i da to prevazilazi fair-play i preraste u verbalno nasije kojega smo bili svjedoci ovih dana.
Osobe koje su upotrebljavale terminologiju uličnih psovača su bili apsolutno kontraproduktivni i nanijeli su svome narodu znatnu štetu. O tome neka dobro razmisle.