Naša stranka Lukavac: “Građanima omogućiti da lakše čitaju budžet i prate njegovu potrošnju”

2 min. za čitanje

Danas su Gradski vijećnici raspravljali o Nacrtu budžeta Grada Lukavca. Tim povodom oglasio se Dino Osmanović iz Gradskog odbora Naše stranke Lukavac. On traži uvođenje budžeta za građane i mogućnost da građani u svakom trenutku mogu pregledati stanje računa u budžetu, nešto što godinama imaju građani Bihaća:

Budžet za građane dobra je praksa promocije našeg budžeta, ali i približavanja rada Gradske uprave građankama i građanima. Nije najvažnije da budžet bude dostupan javnosti, već je podjednako važno da budžet bude pristupačan i razumljiv svima, a ne samo ekonomskim stručnjacima. Ako su u stanju da ga razumiju, građani onda mogu lakše ostvarivati svoja prava, postavljati pitanja i uvidjeti šta to vlast radi u njihovo ime. Smatram da je ovo dobar način poticanja transparentnosti rada lokalne samouprave. Druge općine i gradovi, kao i veći nivoi vlasti, prave budžete za građane, kaže Osmanović.

Za što veću transparentnost u radu Gradske uprave, Osmanović predlaže da se Grad Lukavac ugleda na rad Grada Bihaća:

Pored budžeta za građane, Grad Bihać je svojim građanima putem web stranice ponudio opciju ‘Stanje računa’. Građani na taj način mogu pratiti potrošnju budžeta iz dana u dan. Ne trebamo izmišljati toplu vodu, trebamo se ugledati na pozitivne prakse kako bi građankama i građanima bilo bolje, jer budžet je novac građana, a ne političara.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pa tacno ne treba izmisljat toplu vodu, treba nam Delic dovest obecanu hladnu pitku vodu koju placamo, isto kao sto je obecao pa slagao da cemo I taj budzet moci transparentno da pratimo svaku Marku gdje je potrosena…itd.svasta je taj mudroser do sad obecao …I ekologiju …i da lukavac prodise itd…obecao je da nece vrsiti stranacka zaposljavanja…I da nece zbog njegovog bahatog trosenja budzetskih novaca morat niko da daje izjave po tuzilastvu itd.itd.

Samo mi daj ko je sve zaposlen u opstini zadnje dvije godine.
Mani suplje.