fbpx

Narod kaže: “Zašto CZ Lukavac nije izvršila evakuaciju za vrijeme majskih poplava?”

6 min. za čitanje

U subotu, 11.04.2015. godine,sam na RTV TK gledao snimak sjednice Skupštine TK.

Pažnju mi je privukla rasprava koja se vodila o radu kantonalne civilne zaštite. Poslanik Karić Alen je postavio pitanje koje zanima sve Lukavčane, a to je sigurnost brane jezera Modrac. Naime, u vrijeme majskih poplava, u kritičnim večerima su se pojavile glasine da će brana da pukne. Poslanik je postavio pitanje da li je izvršena ekspertiza sigurnosti brane, jer se radi o velikoj opasnosti.

Direktor kantonalne civilne zaštite Zdenko Tadić je, odgovarajući na ovo pitanje, rekao da je stanje na brani bilo kritično i da je kantonalni štab održao zajedničku vanrednu sjednicu u Lukavcu, kako bi podijelili odgovornost sa kolegama iz Lukavca, Gračanice i Doboj Istoka. Sjednici su prisustvovali načelnici ovih opština kao i načelnici štabova civilne zaštite. Rekao je da bi evakuacija stanovništva i zaustavljanje rada Koksare, Sode i ostale industrije Lukavca značila ekonomski kolaps cijelog kantona. Procjenjeno je da Doboj Istok i Gračanica imaju dovoljno vremena za evakuaciju ugroženog stanovništva, a da se Lukavac i okolna mjesta prešutno evakuiraju upućivanjem internih poruka građanima, da odu na sigurnija mjesta, dok se ne vidi šta će biti sa branom. Na svu sreću nije se dogodila havarija i sve se dobro završilo, ali problem brane ostaje i dalje prisutan, jer nije završena sanacija brane, rekao je Tadić.

Karić je reagovao na ovaj odgovor, pa je postavio pitanje šta znači selektivna tajna evakuacija i od koga je tajna. Tadić je rekao da evakuacija stanovništva nije u nadležnosti kantonalnog štaba, nego opštinskog štaba. Dodao je da su htjeli pomoći kolegama i da preuzmu teret zajedničke odluke. Rasprava se završila na ovome.

Nisam mogao da vjerujem da niko od poslanika nije reagovao na ove izjave direktora civilne zaštite TK. Mislio sam da će ova diskusija izazvati burne reakcije u Lukavcu i na kantonu, prošlo je evo 15 dana, a niko o ovome ne govori i niti jedno slovo nije napisano!? Zašto? Zar smo tako plitke pameti da dozvolimo da o sudbini Lukavca odlučuje sreća, a ne struka? Postoje li zaista ti tajni spiskovi za evakuaciju? Ko zaista u ovakvoj situaciji odlučuje o evakuaciji stanovništva?

Svi se sjećamo kako su nas tih dana (od 15. do 18. maja prošle godine) komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Samid Šarac i načelnik  štaba Zdenko Tadić plašili da je sigurnost brane ugrožena. Šta je to nama Lukavčanim značilo u tim trenucima? Pa jedno veliko ništa, jer svi smo to znali i bez njihovog prepadnja. Umjesto toga, gospoda iz štaba su trebala znati, uz pomoć stručnjaka, kada da proglase evakuaciju. Nismo dobili osnovna uputstva šta da radimo u slučaju ako dođe do rušenja brane. Zna li neko koliko stanovnici Lukavca imaju vremena da reaguju? Nisam stručnjak, i ne poznajem zakone o civilnoj zaštiti, ali je logično da evakuaciju stanovništva sa područja jedne opštine (Lukavca) na područje druge opštine (Tuzle ili Srebrenika) ne može narediti opštinski štab. To je posao kantonalnog štaba, možda federalnog, a ne opštinskog. Mislim da je bolje narediti evakuaciju stanovništva,  pa da se ne desi ništa, nego ne narediti evakuaciju a katastrofa se desi. U oba slučaja odgovornost kantonalnog štaba je ogromna ali zbog takvih situacija valjda i postoji.

Iz odgovora direktora Tadića može se zaključiti da se ništa u međuvremenu nije promijenilo. Ako bi se danas ponovila situacija iz maja prošle godine, mislim da bi reakcija nadležnih bila ista. Upozoravanje bez konkretnih mjera. Strašna je pomisao da bi o našoj sudbini ponovo odlučuje sreća (ili onaj gore).

Očekivao sam reakciju načelnika Mujkića, ali ni on se nije oglasio na ove tvrdnje direktora Tadića. Da li to znači da je Tadić govorio istinu? Zahtjevam da se pokrene istraga o navodima koje je dao direktor Tadić:

  • Kakvo je to interno obavještavanje građana?
  • Ko se nalazi na spisku „internog obavještavanja“ građana?
  • Ko je nadležan da naredi evakuaciju stanovništva?
  • Šta je urađeno od maja prošle godine na stručnoj analizi stabilnosti brane?
  • Koji parametri na brani moraju biti ispunjeni da se naredi evakuacija građana?
  • Koja je granica „ekonomski prihvatljivog rizika“ do koje se stanovništvo Lukavca smije izlagati opasnosti?

Nadam se da će protiv odgovornih u ovom slučaju biti pokrenuta odgovoarajuća istraga, kako bi se utvrdila prava istina o događajima iz prošle godine i kako o sudbini Lukavca ne bi odlučivala sreća nego struka i pamet.

Lijep pozdrav,

Zabrinuti Lukavčanin koji nije na tajnom spisku za obavještavanje

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
10 komentara
Subscribe
Notify of
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

pitajte svog načelnika cz amira sejdinovića

Zabrinuti Lukavčanine, nisam ni ja niti moja porodica na spisku! Ili nismo “plave krvi” ili smetamo našim prisustvom u zajednici?! Ne brinite, ima ko da se pobrine za svakoga od nas,baš onako kako smo zaslužili! A odgovorne neka je stid i strah za sudbinu svoje djece. Nadam se da će odgovarati! Nekome!

Eto najbolje ih je proklet, to ce rijesit’ sve… Odgovorni treba da odgovaraju sad i odmah. Sta ce biti sa njihove nafake, me malo manje zanima. Covjek je istakao bitne stvari i u potpunosti se slazem sa svime sto je naveo. Istraga bi se morala odmah pokrenuti, prije nego sto se elita okurazi, nakon sto vidi da se takve stvari mogu raditi bez posljedica..

Neko treba za ovo da odgovara, a prije svega da odgovori na sva postavljena pitanja!
Hvala na obavijesti!

Gospodine Zabrinuti vec 20g. jedni te isti ljudi vladaju da ga nazovem selom Lukavcom.Svima je jasno ko je na listi i listu nije potrebno objaviti.Njihova se imena znaju.Ako ti nije jasno sta raditi kad je brana ugrozena ti druze kad cujes magla na brdo kao i oni.Njihovi stanovi prosle godine su bili prazni.Ako si vec zainteresovan za listu ja cu je napisati samo se ona nece objaviti.Neznam tacna ali mogu pretpostaviti ko su,a iz imena ces da vidis….

One, bolje receno-Anam One, od Sezane do Djevdjelije,koje je poplava izbacila,
i koji su “jamili” i SVE pogazili, da bi capili po parce vlasti;
One koji su uzurpirali SVE STO SE UZURPIRATI MOGLO;
One,koji su uzjahali valove nacionalistickog cunamija koji je sravnio sa zemljom merhametluk,
cojstvo,pravdu,slobodu…ljepotu i “laganicu” zivljenja,
koji cu rodjeni puk nacerali u svekolike surgune;
MORALO bi se optuziti za ubistva sa predumisljajem.
Svima njima su trebali “cunamiji”koji su odnijeli u nepocin i kucu i insana.
Svima njima, kojimat treb'o da saperu sa lica zemlje prezivjele svjedoke “boljeg zivota”,
kao i svjedoke i tragove NJIHOVIH NEDJELA; svima njima su nesrece, koje su se srucile
na obicna smrtnika – DOBRODOSLE.
Anam Oni ,od Ohrida pa do Bleda, su ubijedjeni da su stekli alibi za sve ovo sto su NARODU uradili.
I jos nesto: Oni, Anam Oni, se nece libiti da vam cestitaju 1.maj tj.Praznik rada.
Nemoj te im vjerovati! Sjetite se “Internacionale”. I zapjevajte.

Jer treba imati savjest i znanje.

Svaka cast za pismo. Nadam se da cemo dobili odgovore na postavljena pitanja. Cula sam da je one noci kad je bilo najkriticnije pola Lukavca otislo na okolna brda, a nas “obicne” stanovnike niko nije obavijestio o evakuaciji. Imali smo srece, ali hocemo li i sljedeci put?

I opet nikom ništa…
Prođoše dva mjeseca a odgovore nismo dobili. Bi i “okrugli stol” o hidroakumulaciji Modrac i zaštiti od poplava. Upita li neko slučajno šta bi sa tajnom evakuacijom građana? Hoćemo li dobiti bilo kakav odgovor? Neka nam kažu istinu. Valjda smo toliko zaslužili.

ocigledno je da nismo dostojni nikakvog odgovora a sto se tice istine “mi ne mozemo podnijeti istinu”