Nakon upućenog pisma: Načelnik Edin Delić posjetio obdanište i obavio razgovor sa roditeljima

2 min. za čitanje

Danas je načelnik Općine Lukavac Edin Delić, održao sastanak sa grupom roditelja, čija djeca pohađaju lukavačko obdanište.

Tom prilikom, on je upoznat sa razlozima zahtjeva koji mu je upućen, a koji se odnosi na, kako je u zahtjevu navedeno, alarmantnu situaciju koja vlada u ovoj lukavačkoj ustanovi. Njihova zabrinutost radi izloženosti djece opasnostima od zaraze i drugih bolesti zbog loših higijenskih uslova u kojima borave, nakon niza neuspjelih pokušaja da se sastanu sa čelnim ljudima ove ustanove, kulminirala je rezultirajući obraćanjem općinskom načelniku iz razloga pronalaženja zajedničkog rješenja.

Prema riječima roditelja, nakon jučerašnjeg izlaska inspekcije na teren, neke su se stvari izmijenile.

Vidjeli smo da su se neke stvari počele rješavati. Jutros je situacija puno bolja. Nas najviše bole higijenski uslovi, a i to što u ovoj ustanovi niko ne radi svoj posao.

Načelnik je prilikom razgovora istakao da je Općina Lukavac već ranije pokrenula nabavku filtera za vodu, iz općinskog budžeta.

– To od nas nije niko tražio, to smo odlučili jer znamo šta djeca znače za jedno društvo i da su oni i njihove potrebe, u stvari najvažniji, kazao je, dodavši:

Mi znamo da su uslovi teški i da obdaništu treba pomoći. Zbog djece koja su fokus svega, čak i za ono što ne može da se riješi, trudimo se održati bar minimum standarda. Zbog toga je neophodno da vi kao predstavnici roditelja čija djeca pohađaju obdanište, razgovarate sa ostalim o tome šta možemo sa aspekta poboljšanja u obdaništu, zajedno napraviti.

Roditelji koji su danas bili prisutni, istakli su zadovoljstvo radom vaspitačica i u tom pogledu, kako su kazali, nemaju zamjerki. U narednom periodu je neophodno, a u cilju što bržeg i kvalitetnijeg rješavanja nagomilanih problema, održati sastanak roditelja sa direktorom, kako bi se dijalogom predočilo sve što zahtijeva hitno rješavanje i stvorili uslovi za zdravije i sretnije okruženje za najmlađe Lukavčane.

Podijeli ovaj članak
37 komentara
37 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A vidi kod direktora hastala. I hekleraj puko. Tako je druze Delicu razotkrij mu ovu buharu. Kako to da se ispario. Kao da se uplasio. Cega gosp.direktore. Uplasenih majki za svoju djecu. Najlakse je pobjeci od odgovornosti. A zasto ga nije primila ona tetka sto se u sve mijesa. Isao sam u obdaniste i vjerujte nista se nije promijenilo do danas. Sramota. Tetama svaka cast ali ostatak…da se zapitas sta im je posao. Drugarice svaka cast kako ste ovo odradile. Daj drug Tito ziv kako bi direktor otisao na sluzbeni put.

Da li su svi roditelji koji su ga pozvali članovi SDP,te zašto ga nije pozvao nesuđeni savjetnik NEŠO koji obavlja funkciju direktora.

Danas je Gradonačelnik bio u Gnojnici i na sastanku su bili i članovi SDA,SBIH,SPU…

Gradonačelnik veliš?Nemaš ti veze.

Ako Čovjek dolazi iz Tuzle,a Tuzla je Grad onda je Gradonačelnik…Dosta šale
Lijepo je vidjeti na Gostovanju načelnika osobe iz Vjere,A rijetkost osobe iz MZ,a toga je bilo,naravno i gostiju iz SDA osim ako su Dojavljači ili eventualno novi članovi NZB,Idemo dalje

Dok su B.Dž. i Lakše se diše, bili jarani, Nešad je bio savjetnik, pa onda je (na problematičan način) vraćen za direktora. Kad su se dvije mutne vode zavadile, onda mu Kmeri kopaju peksinluk u hali. Savezi traju dok su interesi usklađeni. Vlastoljubivi Lakše se diše je poznat po korištenju pa odbacivanju ljudi, kada ga provale i upoznaju. Na Univerzitetu to svi znaju, pa se zato vratio u Lukavac po glasove Sakupio prosvjetni i politički šljam, rastjerao one koji ne slijede vođu čopora, a mobilizovao najcrnje čmarouvlakače da bi se domogao kantonalne vlasti. Lukavčani raspitajte se u Tuzli, na Univerzitetu, ko vam je i kakav je nečelnik opštine.

Sramota je da ovakav čovjek bude na čelu JU Obdanište Lukavac.Imamo mi puno sposobnijih ljudi.Nažalost, kako drugačije okarakterisati osobu koja ili nema vremena da primi roditelje, ili je potpuno nezainteresovana za probleme djece koja pohađaju ovu ustanovu.Nesposobnost koja se graniči sa bezobrazlukom.Mislim da mi ipak imamo puno sposobnijih ljudi.Braniti ga mogu samo njegovi prijatelji čija djeca sigurno ne pohadjaju ovo obdanište.A o primanju podobnih i neprimanju sposobnih učiteljica mogao bi se roman napisati.I povesti računa o disciplini zaposlenika.Učiteljica koja izadje na hodnik piti kafu i ostavi djecu samu zaslužuje sankcionisanje.Posebno ako u toj grupi imate agresivne i problematične pojedince.

E da i ja kao (ne) zavisni roditelj dam svoj skromni komentar. Zasto (ne) zavisni roditelj-zato sto je ko fol nacelnik prvo bio nezavisni, pa cim pobijedi postade zavisni
? drugo, oni sto rade u obdanistu (ne bas svi) prvo bili za sda kandidata za nacelnika, pa sad delic prode, sad su ko fol za njega glasali. Kod Roditelja isto tako ili slično. Dolazi nacelnik u posjetu obdanistu i direktora nema, zar to nije sramota. (u stvari direktora nikad i nema’ radi covjek privatno kao knjigovoda, mora zaraditi za zivotu da ima, a ova plata u obdanistu predpostavljam jedno 1 500 ne treba dizati sa računa neka se nađe za stare dane ? ). Glavni razlog pobune roditelja je losa higijena. Naravno da je direktor odgovoran za to. Neka organizuje radne poslove i zadatke. Cistacica ili cistacice sta rade, do koliko sati rade, više sati hodaju po gradu nego provedu u obdanistu. Kuci idu u po radnog dana. Domar (hahahaha) da li ko zna ko je doma u obdanistu i da li je itko vidio ikada domara u obdanistu da je sta uradio (jest jednom 2014 prenio sto iz jednog u drugi dio hodnika, ja vidjela, ne mogu grijesit dušu). Pominju neke kolegice veliki broj djece u grupama. Pa i za to ima covjek zadužen, to je koordinator Prelić, koordinator organizuje i vrsi pedagosko strucni nadzor teta tj vaspitacica, on je njima kao sef, kao najskolovaniji, organizuje grupe i slično. , e to radi (ustvari trebao bi raditi, to mu je u opisu poslova koordinatora, ipak on i uradi nesto, svako jutro popije kafu i rijesi bar jednu ukrstenicu) on je glavni tetama koje imaju VSS (fakultet) a on ima diplomu trenerska skole. (hahahaha ha) Ima tu jos svega, za stručnost teta svih ne znam bas koje fakultete trebaju imati. E posto ima tu dosta radnika koji (ne) mogu stići uraditi svoje redovne poslove i (ne) dobijaju dzaba platu (nije iz svog dzepa niko dao, od poreznih obveznika je ?) bilo bi dobro da direktor mozda nađe neku firmu da malo cista i održava obdaniste ?, opet ce se iz budžeta pare potrošiti.

Lafinasu, djeca ti se smiju.

Pričaju djeca u obdaništu da im je dolazio danas iz Tuzle *** u posjetu i da je rkao doći opet za novu godinu ako ga ne OPOZOVU.Djeci je poručio da kažu svojim roditeljima da mu daju podršku.

Sta su ovo I djeca u obdanistu Lafinasa opozvala? Haha

Komentari su nezanimljivi. Nego veliko bravo za ove drugarice koje su se usudile da dignu glas protiv nepravde koja je nanesena nasim malim pionirima. Drugarice Marsal je uz vas. A za druga Delica samo pohvale. Nije bitno ko je na vlasti bitno je da se nesto rijesi. CKSKJ.

Kao prvo,ovi roditelji nisu predstavnici roditelja djece koja idu u obdanište, kao što to navodi uvaženi načelnik. Kao drugo, ja kao roditelj kao i većina roditelja nikad nećemo dati podršku osobama koje zaobilaze direktora i upravni odbor obdanista u rješavanju problema u i oko obdaništa. Načelnik svojim oprobanim metodama želi da svog do jučerašnjeg prijatelja Nešu skine sa pozicije direktora te da stvori sliku kako je isti nesposoban da bude direktor obdaništa. Pukla ljubav između načelnika i nesuđenog savjetnika. Načelniče, držite se općine a djecu ostavite na miru…. Gubite kompas….

Evo ja cu ti reci da se zadnjih 1.5godinu dana ganja direktor da se odrzi sastanak sa njim ali covjek se 4 puta nije pojavio i prvi je koji hoda u cipelama tamo gdje djeca borave.
Roditelji su obratili nacalniku i opcini ukoliko ni oni nista ne urade ici ce se na veci drzavni nivo….
Nema to veze sa ovim strankama vjeruj mi to ima veze sa djecom nije bitno ko vlada….

Ja kako znam , postoji Vijeće roditelja u obdaništu. Da li se njima ko obratio?
Nadzor nad provođenjem i primjenom zakona o predšklskom obrazovanju, u
dijelu primjene Standarda i normativa i programa predškolskog
odgoja i obrazovanja, vrŠi Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.
Zakonitost i uslove rada u predškolskoj ustanovi kontroliše
nadležna inspekcija!
Ne želim da se načelnik ubacuje u priču kad su u pitanju djeca u obdaništu. Nije nadležan da rješava ovu problematiku!
Postao je kao zvijezda margarin!

Ovi roditelji su predstavnici roditelja djece jedne grupe koja pohadja Obdaniste. U ime svoje djece su se i obratili opstinskim vlastima, a nakon sto ih je direktor i Uprava obdanista odbila za sastanak i razgovor i to tri puta. Roditelje nije briga ni ko je nacelnik niti ko je direktor i ostala politicka previranja. Djeca su u pitanju i to djeca koja provode dane u obdanistu u istoj prostoriji gdje stoji posteljina po kojoj je dijete povratilo!!!! Danima!!! Dok direktor i ostala gospoda u obdanistu piju kafe i smisljaju smicalice jedni drugima! Nema ovdje govora ni okakvoj ljubavi, osim ljubavi roditelja prema svojoj djecici!

Nemam ništa protiv da su oni predstavnici roditelja jedne grupe djece. Ali nisu predstavnici roditelja djece koja idu u obdanište, kako načelnik kaže.
Postoji vijeće roditelja,postoji upravni odbor obdaništa, Pedagoški zavod, MONKS TK-a, općinske inspekcije, kantonalne inspekcije, znači organi koji su nadležni za rad ovakvih ustanova. Direktor, vaspitačice i ostali radnici obdaništa neka odgovaraju za svoj nerad u skladu sa Zakonom.
Grupa roditelja izjavljuje : “Roditelji koji su danas bili prisutni, istakli su zadovoljstvo radom vaspitačica i u tom pogledu, kako su kazali, nemaju zamjerki”
Ko mijenja posteljjinu? Odnosno ko će prvi vidjeti da li je moje ili Vaše dijete povratilo na posteljinu? Ko će prvi prijaviti da je posteljina prljava? Ja? Vi? Ma dajte…
Neka načelnik radi svoj posao za koji je nadležan! I neka se slika, naravno…

Ovo su sigurno 4 gospode kojima su muzevi u avganistanu pa neznaju kako privuci paznju i sta da rade od dosade pa dosle malo da se slikaju.Znaju da su otisle kod direktora ( a sto je trebalo) da nebi bilo selfija.Ovako postadose poznate …..
A gdje su ostali roditelji ?

Place mama Kukunka, Kukunka
place tata Taranta, Taranta
vrati nama nasega Ju-Ju !

Vidi lafinaša što se raspilavio ženama, ko tetrjeb a usta ne zatvara, bla bla ja ekolog, bla bla rudar, bla bla orem jezero bla bla raskinom sa onom iz Doma kulture bla bla sad sam free.

Hajde što se tu raspilavio onse jadan toliko zanio da je na fzb stranici i za dodjelu plastenika i za stipendije sve njihove slike izbacio haha. Jesu ga opcinile ja izgleda bi u pravu

Ovaj nečalnik lafinaš na početku svog mandata prošle godine nekoliko mjeseci slušao savjete direktora Obdaništa i tada mu je bio dobar. Mogao mu je tada direktor obdaništa i pomagati i biti savjetnik.
A sada kada treba rješavati nagomilane probleme u obdaništu i kada su se roditelji digli oko uslova koji su tamo lafinaš će sve svaliti na direktora obdaništa i obrisati pod sa istim.
Baš će biti interesantno vidjeti da li će lafinaš optužiti direktora obdaništa da nije vodio računa o djeci dok mu je pomagao u opštini?

Omladinac i Inspektor haj se uhvatite za ruke i ljubite se u parku kod biste Mosa Pijade.

Gdje mene ba nadje,izaberi koga mladeg za omladinca kakvu omladinku ono ko sa titinih radnih akcija haha

Hajde ti komunjaro sa Mošom Pijadom pod ruku….

Haman mu krava pojela bonton u napoju.Uvalio se u fotelju,rasirio noge jos i torbak uvalio.
I sve to pred zenama. “Gentleman” in flagranti…

Pod hitno da se isjece svo drvece u krugu obdanista da djeca mogu lakse disati.

Zavadili se Lafinaš i CPM: Ode Nešad niz vodu.

Niko se ovdje nije zavadio!Zasto sve gledate tako kao sto komrntarisete…
Vladali su i drugi prije pa je bilo isto stanje,nikog nije bilo briga za malisane….
Ovom prilikom bih podrzao ove zene sto su izasle javno da se bore za svoju djecu i podrzat cu svakog ko se brine za dobrobit bilo koje ustanove….

Hahahaha, dok su B.Dž. i Lakše se diše, bili jarani, ovaj je bio savjetnik, pa onda je (na problematičan način) vraćen za direktora. Kad su se dvije mutne vode zavadile, onda mu Kmeri kopaju peksinluk u hali. Savezi traju dok su interesi usklađeni.

Interestantno kako je to isto obdaniste bilo u rangu Njemackih i Svedskih prije dolaska Delica. Djeca se odgajaju u kokosinjcu vec 20 godina a SDA paraziti se tek sad javljaju.

Nece ni djeca skontat lafinasove bajke.

*** SDA i SDP zajedno

a gdje je S.T.,i kakva je njena funkcija u Obdaništu(SDA)?

volio bih da znam gdje se moze sadasnji nacelnik pojaviti da nebi izazvao toliko niskih udaraca od botova SDA i njihovih partnera u vlasti.pamcenje me dobro sluzi kada je bio pokazan novog savremenog obdanista koje nikada nije napravljeno, jos jedan dokaz da prosla vlast nije nista uradila po tom pitanju, i sada se koristi obdaniste ostalo od omrznutih komunjara.umjesto sto sve sto zapocne novi nacelnik mjesto da ga podrzimo mi docekamo na noz , manimo se coravog posla i zamajavanja od strane skupstinske vecine koja nije pokrenula nijedno pitanje od interesa za gradane Lukavca nego samo za svoj licni interes.

E moj Lolo i tvoj svaki komentar je duplo golo!

Mi smo glasali za tu većinu,dali smo glasove SDA SBIH Mehmedu,Ramizu,Bps NS SPU…
Da li smo im mogućnost da ovode po 5 osoba u birački odbor,da nas kupe