fbpx

NAJAVA: Ispred Vile recite NE nasilju nad ženama i uživajte uz Bosanke

2 min. za čitanje

Ženska lobi grupa Lukavac poziva sve graðane da svojim prisustvom ispred ili unutar objekta “Vile” (u zavisnosti od vremenskih uslova), 25.11. u 18 sati, podržite napore za sistemsko rješenje problema nasilja nas ženama. Za tu priliku Vila će biti osvjetljena u narandžastu boju, kao međunarodno prihvaćeni simbol borbe protiv nasilja nad  ženama.

Lukavački hor “Bosanke” pridružit će se akciji i izvesti će pjesme iz njihovog repertoara posvećenih ženama.

Budite i vi dio globalne kampanje: “Narandžasti svijet: okončajte nasilje nad ženama odmah!” Poručuju iz Ženske lobi grupe Lukavac.

Naime, globalna kampanja obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je započeta 1991. godine i to kampanjom: “Narandžasti svijet: okončajte nasilje nad ženama odmah!”

U spomen na događaj brutalnog atentata 1960. godine na tri sestre Mirabal, političkih aktivistkinja iz Dominikanske Republike, određeno je obilježavanje Međunarodnog dana kao proširivanje aktivizma i šire potsticanje svijesti o nasilju nad ženama.

Svrha obilježavanja dana je, da se organizuju i razviju strategije pojedinca i organizacija u čitavom svijetu kako bi pozvali na prevenciju i eliminaciju nasilja nad ženama i djevojkama.

25. novembar Dan je državnosti Bosne i Hercegovine. Ali, od 2000. godine, odlukom Opće skupštine UN-a i – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Na taj dan širom svijeta, pa i u BiH, počinje obilježavanje 16 dana aktivizma protiv rodno  zasnovanog nasilja, što traje sve do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, čime se želi naglasiti da je nasilje nad ženama, između ostalog, i kršenje ljudskih prava.

I na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, založite se za zakonska rješenja koja će omogućiti da ona bude sigurno okruženje za žene. 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments