Na području općine Lukavac 24 osobe oboljele od morbila

2 935

Ospice su se ranije pojavljivale i u Kladnju, gdje je evidentirano devet oboljelih, ali je širenje zaraze zaustavljeno.Na području Doboj istoka, Sapne i Teočaka za sada nema oboljelih od morbila, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo TK. U periodu od 24. juna do danas u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla bile su hospitalizirane 52 osobe sa komplikacijama, a trenutno je u bolnici 6 osoba.Ovo je ozbiljno zarazno oboljenje koje može imati fatalan ishod, rekla je Dilista Piljić, zamjenica V.D. načelnika Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla.

Kako doznajemo od dr.Elmedine Memić, epidemiologa u HES Doma zdravlja Lukavac iako je registrovan veći broj oboljelih situacija u našoj općini za sada je pod kontrolom i nema razloga za proglašavanje epidemije.Što se tiče oboljelih u pitanju su osobe, uglavnom djeca koja su neredovno vakcinisana i nisu po kalendaru  primili vakcinu protiv morbila.

. Iako je zakonska obaveza svakog roditelja na području Federacije BiH  da izvrši imunizaciju djeteta, još uvijek ima roditelja koji ne žele vakcinisati djecu, zbog čega dolazi do epidemije zaraznih bolesti, što je slučaj i sa morbilama.

„Obeshrabrujuće je bilo naše stalno upozorenje, zapravo i prijetnja za one koji se time bave i oni koji to prate, činjenica kada znamo da nam je procenat vakcinisanosti ciljne grupe, dakle djece koja su u tom dobnom uzrastu, zadnjih pet godina između 80 posto  do 85 posto, što je nedovoljno da bi se poboljšao kolektivni imununitet“-izjavio je prim.dr. Blaško Topalović, specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo TK.

Zaključno sa desetim mjesecom ove godine, na području Federacije BiH evidentirano je 2 483 oboljelih od morbila. Od tog broja, njih 82 je sa područja Tuzlanskog kantona. U posljednje vrijeme je veoma izražena pojava da majke već po rođenju djeteta potpisuju da  njihovo novorođenče ne primi zaštitnu vakcinu što, prema riječima dr. Topalovića, ima za direktnu posljedicu nezaštićeno dijete u budućnosti.

Morbile su jedna od vrsta  osipnih groznica, koje mogu pogoditi sve dobne skupine, ali najčešće djecu. Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima.  Klinička slika bolest protiče kroz tri stadijuma a u nekim slučajevima može se okončati i komplikacijama kao što su zapaljenje pluća i mozga.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
anja

O kojoj dobnoj skupini je ovdje rijec, koliki je broj djece mladje od 10 godina od ove 82 oboljele osobe sa podrucja naseg kantona, i koliko je od te djece nevakcinisano (konkretan broj a ne “uglavnom”)?

Sako

Dobro smo živi uopste.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x