fbpx

Na konferenciji “Starenje i zdravlje” Lukavac izdvojen kao primjer dobre prakse

6 min. za čitanje

Konferencija o temi “Crveni krst/križ u zajednici – Solidarnost i zajedništvo u pružanju njege i pomoći u kući i u aktivnostima zdravog starenja” održana je u Sarajevu i okupila je više od 150 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Hrvatske. Jedan od panelista bio i gradonačelnik Lukavca, Edin Delić, sa temom “Uloga lokalne samouprave u stvaranju boljeg ambijenta za zdravo i aktivno starenje.”

Lukavac je izdvojen kao primjer dobre prakse a delegaciju Lukavca činili su predstavnici Crvenog križa/krsta Lukavac, gradonačelnik Edin Delić i IG aktivno starenje Dobošnica i Turija. Edin Delić izrazio je sreću jer naš grad već dugo ima dobro organiziran Crveni krst/križ, koji ima dugogodišnji neupitni kontinuitet. CK Lukavac i CK Tuzla ovaj projekat implementiraju najduže od svih gradova u kojima se on provodi (Tuzla, Živinice, Lukavac, Kalesija, Žepče, Šamac, Doboj, Prnjavor, Foča i Brčko distrikt BiH).

“Jako smo zadovoljni našim desetogodišnjim radom, zaista smo se svi jako mnogo trudili kao organizacija, kao i naši donatori, kao Švicarski Crveni križ u Bosni i Hercegovini, koji je inicijator jednog ovakvog projekta. Projekat “Starenje i zdravlje” obuhvatio je više kategotija stanovništva; osim mladih bolesnih obuhvata i osobe treće životne dobi ali i osobe koje su treće životne dobi a aktivno stanovništvo, i to su grupe aktivnog starenja koje također mi imamo na teritoriji našeg grada – jedanaest grupa aktivnog starenja” ističe Maja Sejdinović, voditeljica programa njege CK Lukavac.

Projekat obuhvata dvije komponente i to njegu i pomoć u kući i aktivno i zdravo strenje, javlja Anadolu.

Program njege i pomoći u kući omogućava starijim osobama ostanak u vlastitim domovima smanjujući fizičku bol, društvenu izolaciju i promovirajući dostojanstven život. Razvijeni model nadopunjuje medicinske usluge koje se pružaju u domovima zdravlja, te je izuzetno dobro prihvaćen u lokalnim sredinama.

“Iako njega i pomoć u kući koja se kroz ovaj program pruža nema elemente zdravstvene usluge, ona je i te kako relevantna u smislu prevencije, očuvanja zdravlja, očuvanja mentalnog zdravlja i rasterećenja sistema zdravstvene zaštite koji ne bi imao kapacitet da samostalno na bilo koji način odgovori na ovu potrebu starijih osoba u Bosni i Hercegovini. Zato je važno djelovati dalje, uspostaviti saradnju s kreatorima politika u nadležnim ministarstvima replicirati znanja i služiti kao primjer dobre prakse ostalim“, istakao je generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Namik Hodžić.

“U periodu od 2013. godine realizirano je 386.625 kućnih posjeta za više od 2.800 korisnika. U programu je trenutno angažirano 67 profesionalnih njegovatelja/ica i 59 volontera/ki. Također, istovremeno sa razvojem njege i pomoći u kući, razvijen je i kurs za njegovatelje u saradnji sa Crvenim križem Tuzlanskog kantona. Centar za edukaciju Crvenog križa Tuzlanskog kantona je sa ovom obukom postao prepoznatljiv ne samo u Tuzlanskom kantonu, već i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Do sada je u ovom centru organizovano 15 ciklusa obuke za njegovatelje koje je uspješno završilo 248 polaznika“, istakla je šefica Delegacije švicarskog Crvenog krsta/križa u BiH Mihela Hinić.

Inače, od 2017. godine pored Švicarskog Crvenog križa i učešća korisnika, projekat sufinansiraju jedinice lokalne samouprave, a od 2020. godine podršku projektu “Starenje i zdravlje“ pruža i ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

“Švicarska podržava projekat Starenje i zdravlje ne samo zato što je iznimno važan za državu čije stanovništvo sve više stari, već i zato što je riječ o inovativnom projektu. Projekat primjenjuje model kućne njege, sličan onom u Švicarskoj, a koji omogućava starijim osobama da budu aktivne i nakon penzionisanja i da ostanu u svojim domovima i u poodmakloj dobi i imaju dobar kvalitet života“ rekao je Siroco Messerli, direktor za saradnju u ambasadi Švicarske u BiH.

Istovremeno, program aktivnog zdravog starenja odgovor je na promjene u savremenom društvu, stvara preduvjete i pomaže starijim osobama da se nose i priviknu na promjene koje proizlaze iz starosti. Članovi grupa aktivnog zdravog starenja kroz povećanu aktivnost starijeg stanovništva u lokalnim zajednicama prepoznaju učinke na zdravlje, uključujući mentalno zdravlje, poboljšanje vještina i smanjenje izolacije. Kroz pristup aktivnog zdravog starenja se sa lokalnim organima vlasti radi na prepoznavanju činjenice da stanovnišvo stari, i da starije osobe mogu uticati na kreiranje politika i na donošenje strateških dokumenata za unapređenje položaja osoba treće životne dobi.

U proteklih deset godina, u program aktivnog zdravog starenja uključeno 65 lokalnih zajednica sa trenutnih 1825 članova grupa. Sprovedeno je više hiljada aktivnosti u kojim je učestvovalo više od 12.000 osoba.

Program “Starenje i zdravlje“ je utemeljen na partnerstvu između lokalnih organizacija Crvenog krsta/križa i lokalne zajednice, te kao takav ima potencijal da bude primjer drugim regijama, te da omogući promjene u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini.

(Foto: CK BiH)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments