fbpx

Može li lijek iz Lukavca pomoći u liječenju korona virusa?

3 min. za čitanje

Farmacetska firma iz Lukavca prva je u Bosni i Hercegovini koja je počela proizvoditi lijek MALCOVIR, i koji bi se na domaćem tržištu trebao naći za desetak dana.

Istraživali smo o kojem lijeku je riječ, i kako lijek koji se koristi u liječenju malarije može bit koristan u liječenju Covida-19. Generički lijek koji je razvila farmaceutska tvrtka ZADA farmaceutikals iz Lukavca, na tržištu Bosne i Hercegovine naći će se pod zaštićenim imenom Malcovir.

To su film tablete od 200 miligrama, koje u sebi sadrže hidroksihlorohin. Iz ove kompanije ističu kako nije riječ o novoj molekuli, već o lijeku koji se već koristi u liječenju malarije i ostalih autoimunih oboljenja. Iz tvrtke ističu kako su od početka pomno pratili dešavanja sa koronavirusom.

Generički lijek koji je razvila farmaceutska tvrtka ZADA farmaceutikals iz Lukavca, na tržištu Bosne i Hercegovine naći će se pod zaštićenim imenom Malcovir. To su film tablete od 200 miligrama, koje u sebi sadrže hidroksihlorohin. Iz ove kompanije ističu kako nije riječ o novoj molekuli, već o lijeku koji se već koristi u liječenju malarije i ostalih autoimunih oboljenja. Iz tvrtke ističu kako su od početka pomno pratili dešavanja sa koronavirusom.

Osjećali smo našu odgovornost i potrebu da učinimo ono što možemo za našu zemlju i naše građane. S tim u vezi smo krenuli u razvoj navedenog proizvoda koji se prema svim dosadašnjim ispitivanjima koja su rađena i koja se još rade, pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa, izjavila je Alma Salkić, izvršna direktorica za kvalitet i odgovorna osoba za puštanje lijeka u promet

Trenutno je lijek pod lupom svjetske stručne javnosti i prate se studije koje su trenutno u toku I kao prelimirani izvještaji tih studija govore u prilog potencijalnijh efikasnosti hidrokshlorohina u terapiji covid 19. prvenstveno se radi o upotrebi na hospitalziranim pacijentima pod nadzorom ljekara.

Simptomi koji se ispoljavaju i kod jedne i kod druge su slični, djeluju na respiratorni sustav i prenose se preko životinja, te dodaju da su to bile poveznice zbog kojih su započeli sa primjenom ovog lijeka.

On djeluje na eritoricite uzročnika bolesti, I čim uništava eritorocite uzročnika, I na taj način on sprečava opstojnost Iživot tog uzročnika, I samim tim čim se unište eritorictit, uzročnika nema I tog virusa koji izaziva infekciju, pojasnila je Zahida Binakaj, ispred Komore magistara farmacije Federacije BiH.

Lijek MALCOVIR prvenstveno će biti namijenjen za domaće tržište. 3 hiljade paketa besplatno će dostaviti kliničkim centrima na kojima su hospitalizirane oboljele osobe. Sirovine za proizvodnju, kažu, ima dovoljno.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ZADA?
Hahahahaha
Ateista sam, ali, prije bih povjerovao daće pomoć hodžin zapis nego ZADAine mučkalice.
Smeće od lijekova.
Ma to je sramota i nazvati lijekovima.
Jači je placebo :-D:-D 😀

al ga nije napravila ZADA pa to je od vajkada poznat ko antimalarik.Danima bio na n1.

Jesi zapeo za n1.
Probaj tyrimtydol

Eeeejjj jade jadni kad je ikad taj lijek pokazan na n1 novinama.

Probaj turimtidol