fbpx

Ministrica okoliša i turizma posjetila Lukavac Cement

2 min. za čitanje

Uprava Lukavac Cementa je ugostila predstavnike federalnog Ministarstva okoliša i turizma koji su na čelu sa ministricom Pozder bili u radnoj posjeti u lukavačkoj cementari. Ova posjeta je upriličena s ciljem upoznavanja novoimenovane ministrice sa procesom proizvodnje cementa, te aktivnostima i obavezama koje Lukavac Cement poduzima kroz poslovanje u skladu sa strogo propisanim ekološkim standardima.

Lukavac Cement, kao pionir u upotrebi alternativnog goriva je regionalni lider sa trenutnom stopom supstitucije fosilnih goriva alternativnim gorivom iz otpada u iznosu preko 50%. Predstavnici ministarstva su obišli pogone i upoznali se sa načinom prijema, skladištenja, doziranja i upotrebe RDF i SRF, alternativnog goriva koje se dobija iz komunalnog i industrijskog otpada.

Cementna industrija u Bosni i Hercegovini je napravila veliki iskorak, te su investirana milionska sredstva kako bi se moglo preći na ova zamjenska goriva i na taj način doprinijeti procesu dekarbonizacije bh.privrede u cjelini. Međutim, trenutno u našoj zemlji nemamo uspostavljenu proizvodnju goriva iz otpadazahtjevane kvalitete za cementnu industriju,te je menadžment lukavačke cementare izrazio podršku i zainteresovanost za saradnju između privatnog i državnog sektora kako bi se pokrenula proizvodnja ovog goriva u BiH.

Razgovaralo se o aktivnostima ovog Ministarstva na polju priprema pravnog okvira, mjera i obaveza koje očekuju domaću privredu po uspostavljanju CBAM mehanizma plaćanja stakleničkih plinova.

Na sastanku se razmatrala mogućnost sudjelovanja privrede u radnim grupama pri ministarstvu,a koja se bave oblastima energetske efikasnosti kao i temama upravljanja otpadom, te zajedničkim naporima u širenju svijesti o benefitima zatvaranja gradskih deponija i uspostavljanju proizvodnje goriva iz otpada.

Zaključci posjete su da država, entiteti kao i kompanije pojedinačno, mogu ispuniti zahtjeve Sofijske deklaracije i obaveze iz ugovora potpisanog sa Energetskom zajednicom jedino međusobnim dijalogom. Krajnji cilj je održivo poslovanje i konkurentnost bh.privrede uz podršku državnih institucija.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A gdje je Bundoglav ekolog…da “Lukavac prodise” I ostale bajke?! Jel bio glavonja expert opste praxe?