fbpx

Ministrica Borovac posjetila Lukavac

2 min. za čitanje

Na osnovu potpisanih sporazuma o saradnji bit će realizirano 26 projekta elektrifikacije u osam općina, ukupne vrijednosti 267.420 KM. Na taj način bit će osigurana elektrifikacija za 121 domaćinstvo u Bosanskom Brodu, Derventi, Han-Pijesku, Lukavcu, Novom Travniku, Osmacima, Pelagićevu i Srebrenici.

Uz ministricu Borovac, Sporazum su potpisali načelnici navedenih općina te direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka i direktori elektrodistribucija Bijeljine i Doboja Zlatan Lazarević i Milenko Cvijanović.

Načelnik Dževad Mujkić je kazao da sredstva jesu značajna ali nisu dovoljna. „Mi smo danas kandidovali kao prioritet za rješavanje put Turija-Panjik u dužini od 7 kilometara, a predračunska vrijednost je oko 700 000 KM. Općina Lukavac je ponudila mogućnost sufinansiranja“, rekao je Mujkić.

Ministrica Borovac je kazala da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, odnosno Vijeće ministara BiH, predano rješavanju egzistencijalnih problema povratničke populacije u našoj zemlji kao jedne od najugroženijih kategorija.

Istaknula je da se, nažalost, i dvadeset godina nakon rata ta populacija susreće s nepostojanjem ni minimuma uvjeta za povratak, kao što je nepostojanje elektro ili putne infrastrukture, a potom i nemogućnosti zaposlenja, zdravstvene zaštite, obrazovaja…

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH iniciralo je rješavanje problema elektrifikacije, a od 2008. godine do danas,  izdvojeno je  14,5 miliona KM čime je omogućeno priključenje 2.000 obnovljenih stambenih jedinica povratnika na elektromrežu u više od 60 općina.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments