fbpx

“Ministri okoliša i premijeri mogu biti odgovorni za zdravlje i živote stanovnika Tuzle i Lukavca”

3 min. za čitanje

Tuzla i Lukavac su jučer, u subotu 19. decembra, opet bili otrovani gradovi, sa OPASNO zagađenim zrakom, po EPA standardima,Tuzla po sedmi put, Lukavac četvrti put ovog mjeseca!

U Pekingu je zbog istog ovakvog zraka, po drugi put ovog mjeseca, proglašena uzbuna, škole i tvornice su zatvorene, saobraćaj je prepolovljen, timovi inspektora su poslani da obilaze zagađivače itd.

Ministarstvo okoliša i prostornog uređenja TK se povodom zagađenja oglasilo samo jednom:

http://www.vladatk.kim.ba/aktivnosti-ministarstva-mpuzo/494-2015/3191-smanjenje-zagadenja-zraka-moguce-samo-dugorocnim-mjerama

“opralo” se dijagnozom da samo dugoročne mjere mogu pomoći, a da su neke od mogućih mjera “veoma nepopularne”, jednokratno izdalo uputstvo građanima kako da se ponašaju i sa tim oglašavanjem je svaka akcija i reakcija završena, barem za sada.

Federalno ministarstvo turizma i okoliša FBIH  je 2012. godine izdalo “Pravilnik o načinu vršenja monitoring zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka” (Sl FBiH, 1/12) , gdje je napravljena strašna greška propuštanjem da se definiraju pragovi upozorenja i prag uzbune za lebdeće čestice PM10 i PM2,5, što je onda zgodno poslužilo kantonalnim ministarstvima odgovornim za zagađene gradove da- ili potpuno ignoriraju zagađenje, upirući prstom u federalni pravilnik (Tuzlanski kanton), ili da ustanove vlastite pragove, na potpuno neprimjeren način (Kanton Sarajevo, Zeničko-dobojski kanton).

Zadnjih godina, kroz brojne krizne situacije, svima je postalo jasno da ti pragovi moraju biti adekvatnije definirani, ali ne i samom federalnom ministarstvu.

Ovdje apeliramo na ministricu Đapo da se aktivnije angažira kako bi se stvari dovele u red, konačno!

Sve aktivnosti i jednih i drugih su se svele na čekanje da promjena vremena riješi probleme koje su oni napravili.

Ministre okoliša Tuzlanskog kantona Hasan Ferhatoviću, ministrico okoliša Federacije Edita Đapo, Vi, vaše vlade i premijeri možete biti odgovorni za zdravlje i živote stanovnika Tuzle i Lukavca! kao i drugih gradova pogođenih zagađenjem!

Naraano biće Vam vrlo teško da nadoknadite propušteno za sve ove godine, a to je da napravite kompletan i javnosti dostupan registar zagađivača, da propišete rigorozne kazne za prekršioce, da osposobite inspekcije koje bi bile u stanju da sprovode interventne mjere, da uradite reviziju okolinskih dozvola dodijeljenih velikim zagađivačima, da napravite programe zamjene loših goriva, itd. Lista je vrlo dugačka.

No, nije kasno da upozorite građane, a posebno ugrožene grupe o opasnostima koje im prijete, da zatvorite škole, da kupite i podijelite ugroženima adekvatne FFP2 ili FFP3 maske, da podijelite najugroženijim hroničnim bolesnicima kućne prečistaće zraka i da poduzmete jos niz nužnih mjera koje treba da stupe na snagu odmah!

Građanska inicijativa “Borba za život”
Udruženje građana “Eko akcija”

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

MA BRIGA NJIH ZA NARODOM, BILI SMO BITNI SAMO U PREDIZBORNIM KAMPANJAMA, DALJE SNALAZIMO SE SAMI. ONI SU DOSLI NA POZICIJE ODAKLE MOGU PLANIRATI SIJELA PO RAZNORAZNIM BJELOSVJETSKIM DESTINACIJAMA, NAMA OBICNIM GRADJANIMA USPJEH JE AKO SE DOKOPAMA VIJENCA ILI OZRENA I MALO PRODISEMO. CAK SU I MNOGI LIJEKOVI SKINUTI SA LISTE, JEDNI POMAZU DA SE RAZBOLIMO, DRUGI USKRACUJU LIJEKOVE, TRECI SE BOGATE NA NASOJ MUCI…