Mihad Sakić: “Dati saglasnost za organizaciju 157. vašera u Puračiću”

4 min. za čitanje

Na email [email protected] dobili smo saopštenje Mihada Sakića, vjećnika u OV Lukavac koje objavljujemo u nastavku bez korekcija:

Jedna od najstarijih narodnih manifestacija u Bosni i Hercegovini jeste vašer u Puračiću. Održava se u dane 12., 13. i 14. oktobra. Organizator vašera je vijeće Mjesne zajednice Puračić. Ovogodišnji vašer je 157. po redu (službena evidencija MZ Puračić). Međutim, vašer je sasvim sigurno stariji, njegovo održavanje pominje se i u 20-tim godinama 18. Stoljeća, a ugledni historiografi i etnolozi, mr. Djedović R. i dr. Halilbegović N., došli su do podataka da su se vašeri u Gračanici i Puračiću održavali i tokom 17. stoljeća (navedena je 1604. godina).

Iz prethodnog se jasno vidi da je ovo manifestacija kojoj treba posvetiti dužnu pažnju i poštovanje. Općina Lukavac je 30.09.1999. godine odlukom OV Lukavac proglasila ovu manifestaciju od posebnog značaja za općinu Lukavac.

Od tada pa do 18.10.2017. organizator vašera je vijeće mjesne zajednice Puračić. Toga datuma istekao je ”ugovor” o zakupu prostora za organizaciju vašera u Puračiću. Vijećnik SBiH u OV Lukavac je u proteklih 11 mjeseci u 3 ili 4 navrata pokretao inicijative, postavljao vijećnička pitanja kako bi se problem buduće organizacije vašera riješio na zakonit i regularan način. Kada je u pitanju Puračić tu su od početka organizacije vašera od strane VMZ Puračić formirane dvije različite političko-interesne grupacije koje su uglavnom predvodili predstavnici SDA i SDP.

Samo je bilo važno tko će od ovih partija imati prevlast u VMZ Puračić i time biti organizatorom vašera. U proteklih nekoliko mjeseci pojavili su se i neki novi pretendenti za organizaciju vašera. Radi se o NK „Mladost“ Puračić. Ovo udruženje građana prvenstveno je registrovano za bavljenje sportom, ali su članovi uprave ovog kolektiva također zainteresovani da budu organizatori vašera.

Pošto je Puračić veliko mjesto te u njemu djeluje značajan broj i drugih udruženja građana i kod većine njihovih predstavnika javila se ambicija da budu organizatori ili suorganizatori vašera.

Načelnik općine Lukavac, dr. Edin Delić, održao je nekoliko sastanaka sa predstavnicima VMZ Puračić i NK „Mladost“ Puračić. Tražio je način kako da se postigne dogovor o budućem organizatoru vašera. Nakon propalih dogovora na sastanku održanom 11.09.2018. godine u njegovom kabinetu, rekao je da on neće potpisati saglasnost za održavanje ovogodišnjeg vašera.

Zato na današnjoj sjednici pokrećem inicijativu za održavanje vanredne sjednice OV Lukavac ili ukoliko predsjedavajući OV Lukavac, Mehmed Suljić, želi neka sazove redovnu sjednicu OV Lukavac samo sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je „Davanje saglasnosti VMZ Puračić za organizaciju 157. vašera u Puračiću“.

Smatram da se sjednica treba održati u narednih 7 dana kako bi se osnovni pripremni radovi za organizaciju vašera obavili na vrijeme. Ova saglasnost važila bi samo za vašer u 2018. godini. Za buduće organizovanje vašera potrebno je pripremiti zakonite odluke u kojima će tačno biti precizirano ko je organizator vašera u Puračiću. Potrebno je, što sam naveo u inicijativi br. 1, sve nekretnine prenijeti u vlasništvo MZ Puračić, te osposobiti odgovarajuću firmu koja će se znati istinski boriti, te znati organizovati vašer na zakonit način.

Svaki drugi oblik tzv. političkih insinuacija ne može donijeti pametno rješenje. Puračićki vašer će sasvim sigurno savladati i nadživjeti sve one pojedince i kolektive koji bi samo njima poznatim mađioničarskim trikovima, zaustavili održavanje ove važne i jedne od najstarijih narodnih manifestacija u BiH.

Podijeli ovaj članak
19 komentara