Mihad Sakić: “Dati saglasnost za organizaciju 157. vašera u Puračiću”

17. Septembra 2018.
4 min. za čitanje

Na email [email protected] dobili smo saopštenje Mihada Sakića, vjećnika u OV Lukavac koje objavljujemo u nastavku bez korekcija:

Jedna od najstarijih narodnih manifestacija u Bosni i Hercegovini jeste vašer u Puračiću. Održava se u dane 12., 13. i 14. oktobra. Organizator vašera je vijeće Mjesne zajednice Puračić. Ovogodišnji vašer je 157. po redu (službena evidencija MZ Puračić). Međutim, vašer je sasvim sigurno stariji, njegovo održavanje pominje se i u 20-tim godinama 18. Stoljeća, a ugledni historiografi i etnolozi, mr. Djedović R. i dr. Halilbegović N., došli su do podataka da su se vašeri u Gračanici i Puračiću održavali i tokom 17. stoljeća (navedena je 1604. godina).

Iz prethodnog se jasno vidi da je ovo manifestacija kojoj treba posvetiti dužnu pažnju i poštovanje. Općina Lukavac je 30.09.1999. godine odlukom OV Lukavac proglasila ovu manifestaciju od posebnog značaja za općinu Lukavac.

Od tada pa do 18.10.2017. organizator vašera je vijeće mjesne zajednice Puračić. Toga datuma istekao je ”ugovor” o zakupu prostora za organizaciju vašera u Puračiću. Vijećnik SBiH u OV Lukavac je u proteklih 11 mjeseci u 3 ili 4 navrata pokretao inicijative, postavljao vijećnička pitanja kako bi se problem buduće organizacije vašera riješio na zakonit i regularan način. Kada je u pitanju Puračić tu su od početka organizacije vašera od strane VMZ Puračić formirane dvije različite političko-interesne grupacije koje su uglavnom predvodili predstavnici SDA i SDP.

Samo je bilo važno tko će od ovih partija imati prevlast u VMZ Puračić i time biti organizatorom vašera. U proteklih nekoliko mjeseci pojavili su se i neki novi pretendenti za organizaciju vašera. Radi se o NK „Mladost“ Puračić. Ovo udruženje građana prvenstveno je registrovano za bavljenje sportom, ali su članovi uprave ovog kolektiva također zainteresovani da budu organizatori vašera.

Pošto je Puračić veliko mjesto te u njemu djeluje značajan broj i drugih udruženja građana i kod većine njihovih predstavnika javila se ambicija da budu organizatori ili suorganizatori vašera.

Načelnik općine Lukavac, dr. Edin Delić, održao je nekoliko sastanaka sa predstavnicima VMZ Puračić i NK „Mladost“ Puračić. Tražio je način kako da se postigne dogovor o budućem organizatoru vašera. Nakon propalih dogovora na sastanku održanom 11.09.2018. godine u njegovom kabinetu, rekao je da on neće potpisati saglasnost za održavanje ovogodišnjeg vašera.

Zato na današnjoj sjednici pokrećem inicijativu za održavanje vanredne sjednice OV Lukavac ili ukoliko predsjedavajući OV Lukavac, Mehmed Suljić, želi neka sazove redovnu sjednicu OV Lukavac samo sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je „Davanje saglasnosti VMZ Puračić za organizaciju 157. vašera u Puračiću“.

Smatram da se sjednica treba održati u narednih 7 dana kako bi se osnovni pripremni radovi za organizaciju vašera obavili na vrijeme. Ova saglasnost važila bi samo za vašer u 2018. godini. Za buduće organizovanje vašera potrebno je pripremiti zakonite odluke u kojima će tačno biti precizirano ko je organizator vašera u Puračiću. Potrebno je, što sam naveo u inicijativi br. 1, sve nekretnine prenijeti u vlasništvo MZ Puračić, te osposobiti odgovarajuću firmu koja će se znati istinski boriti, te znati organizovati vašer na zakonit način.

Svaki drugi oblik tzv. političkih insinuacija ne može donijeti pametno rješenje. Puračićki vašer će sasvim sigurno savladati i nadživjeti sve one pojedince i kolektive koji bi samo njima poznatim mađioničarskim trikovima, zaustavili održavanje ove važne i jedne od najstarijih narodnih manifestacija u BiH.

Podijeli ovaj članak
19 komentara
19 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ovaj delic ce unistiti sve sto vrijedi na opcini Lukavac

ma ti si budala ako ciganluk vrijedi onda si u pravu

47000KM od proslog vasera ode u kasu opcinskog nacelnika, nije se tad bunio, a bogami ni pare ulozio u Puracic. Ni marke. Ako je igdje ulozena marka nek neko kaze.
Nuhanovicu se za sajam daje, a nama se uzima.

Hoce jasko da vodi vaser preko kluba, pa gdje to ima. Ali uopste nije ni to problem, nek vodi ko hoce samo nek nacelnik da saglasnost, jer je istekao ugovor o zakupu javne povrsine za odrzavanje vasera, s toga je na njemu potez.
Ako zeli nek da jaski, nek da mehi, moze i sulji brkicu, ali vaser se odrzati mora.

Mihade , svaka ti se pozlatila i tebi Milenko Blagojeviću na komentaru.
Organizator Vašera je Vijeće MZ Puračić-Tako je bilo i tako će biti.
Ako Crvenim i Načelniku ne odgovaraju rezultati lokalnih izbora 2016 naka se strpe do 2020 pa neka pobjede. Oni bi na silu preko dokazanih lopova iz NK Mladosti da uskoče u poso.
Načelnik pravi problem u MZ Puračić jer podriva legitimne organe vlasti-pravi anarhiju.
Hitno ispunite Mihadove ideje o vanrednoj sjednici Vijeća i dajte mandat jedino legitimnom tijelu u Puračiću a to je Vijeće MZ. NK Mladost svakako dobije parking i bar 10 000 KM.
Ovaj Mihad samo dokazuje da je sposoban i moj glas ide za njega i Zabihovce.

Vaser u Puracicu ce nadzivjeti sve one koji pokusavaju da na racun Puracica,Puracana i vasera ucare politicke poene i
sicar zadobiju na izborima.
Ukoliko Puracic kapitulira i pristane na diktat sadasnjeg nacelnika ,licno ce potpisati. Samo i bez njega ce biti vasera u Puracicu.Vaser je institucija , a On-NIJE.
Kada se jedne godine digla frtutma oko vasera, najdecidirektniji je bio rahmetli Avdo Mujkic koji je tadasnjim “mocnicima“u brk skreso: “Ne mogu obicni smrtnici o besmrtnome odlucivati. Sastace se carsijani na cimenu vaserskome i popit litar maksuzije,Zapjevat,ciknut i zaigrat.Bise svega osim vas,koji u tome drustvu sigurno nece biti.“
I tada je bilo vasera, samo NJIHA nikada vise.E,pa tako ce biti i sada, nacelnice, SVOJEGLAVI .

dajte neka vodi Turka čovjek mora mjenjati fasadu u PDA bojama

Evo dvije godine Vašer odrganizuje Delić Lafinaš u zgradi policijske stanice na sjednicama OV…ima sve naraode od “kuće strave” do “govornika bundoglave glave” …navali narode, samo da kakve janjetine i halve ponesu, ali kurko otjerašeonog Begića iz Doma kulture a čojk im je mogo “valjat” bijelu..

ti neznaš šta pričaš dom u vrijeme begića bio je samo zbog njega nijedne prestave nikakve kulture velika betonska šupa

A ti “zijo” NE ZNAŠ napisati “NEZNAŠ”!?! Idi papak pročitaj šta, pa dođi da te propitam o kulturi- još ni ne kontaš šta Sam hotio kazati (Begić je izvorno iz “slastičarkse obitelji”- i zato im je mogao donijeti halve, što bi Đuro svojevremeno rekao – to je bilo “više figurativno”, ali de Bože objasni nekom komunjarskom teletabisu!

i mihadova prica je polupoltronska…. po njemu su krivi i sda i sdp. U vijecu se nalaze razne stranke , tako da i sam mihad i njegova stranka je uvijek bila jednoglasna po pitanju svih aktivnosti oko vašega. Da je on imao vecinu u vijecu on bi kao nesto drugacije radio. Delic je stvarno za pretraga… Po ovom svemu, ne valja ziko načelnik, dzevdo, celikovic, svi su oni kao odobravali nesto sto je nezakonito, a evo dosao je ON, te ce on nesto ispraviti. Sramota je ovo za nacelnika delica.

U stilu Sabita, kaje lafinaš štaoš Fadila u Puračić na vašer e neš ove godine ja reko kurkopotpiso i nejma vašera, odo kaje kresati platane da ima za kolaca za paradajza.

Ama tu su Srbi umiješali svoje prste. Ovakav razdor medju nama se ne može drukčije objasniti…

Hm…tradicionalna blokada magistralnog puta. Vašar mi ne smeta, samo ako zbog njega ne kasnim na posao.

Kad gospoda MZ Puracic cijenjeni clanovi SDA prestanu pare od vasera trpat u svoje dzepove, i bolje ovako.. vaser toliko godina, toliko se para dobije od vasera Puracic godinama isti, marka se nije ulozila u Puracic.. a koliko je vasera bilo, sta se sve moglo uraditi u Puracicu, Puracic je mogao biti kao Tuzla, al ne moraju gospoda iz MZ Puracic moraju fasade na kucama raditi, nova kola kupovati od para od vasera.

prosle godine 47 500 maraka ode u opcinu od vasera pa pitajte nacelnika sta je uradio za Puracic od proslog vasera do ovoga NISTA

šta su ti tvoji uradili zadnjih 25.godina sve pokrali puračić postao rupa.

A sta je cijenja stranka SDA uradila sve ove godine od para od vasera, udarala fasade na svojim kucama.

BSh
To sto nacelnik ne da da se vise radi sta ko hoce i uzima im moc i sredstva za licne interese pokusavaju da iskoriste kao protukampanju prema nacelniku..
Dovoljno je samo malo da razmislite.

Kada je to Mihade opstinski nacelnik davao saglasnost za odrzavanjje vasera. Koji si ti ***. I uz to nepismen,