fbpx

Mehmedalija Nuhić: “Srpskoj naročito sada potrebno jedinstvo”

3 min. za čitanje

Republici Srpskoj naročito sada neophodno je jedinstvo u stavovima u odbrani vlastitog prava konstitutivnosti srpskog naroda na život, a u okvirima vlastitog suvereniteta zajednice za koju su se borili i koju su stvorili, istakao je u svom tekstu iz 2022. godine za RTRS, a koji sada prenose mediji u Republici Srpskoj, Mehmedalija Nuhić, vjerski analitičar iz Tuzle i uposlenik Gradske uprave u Lukavcu.

Nuhić kaže da bi tom jedinstvenošću nesumnjivo potvrdili legitimitet u kontinuitetu opravdanosti njenog opstojanja.

– Republika Srpske nastala kao izraz legitimne volje srpskog naroda na teritoriji bivše BiH. Naročito je važno da ovo zna i skupštinska opozicija u Republici Srpskoj – naglasio je Nuhić.

Kaže da nastojanje muslimanskog političkog Sarajeva da pričama o ratu i evidentno nastojanje da ratnom opcijom okončaju postojanje Republike Srpske, pomaže se i srpskom nejedinstvenošću, te se kako kaže time daje podrška opstanku ideje unitarne zajednice za koju se naročito zalaže Stranka demokratske akcije.

– Takvom opoziciono-skupštinskom neodlučnošću u jedinstvenom pogledu u postupku deunitarizacije ugovorene zajednice suverenih naroda, odnosno BiH, ishodio bi delegimitet svih onih žrtvovanja, koje je podnio srpski narod od vremena buna i ustanaka srpskog naroda protiv Osmanske imperije, kao i žrtava iz borbe za državotvorno jedinstvo Srba u vrijeme Austrougarske monarhije, sve do njihovog stradanja i fizičko-duhovne žrtvovanosti u vremenu lutanja u projektu post-hitlerovskog kapitalističkog svijeta u tzv. konceptu Titove Јugoslavije, u kolijevci poricanja i zanemarivanja i zataškivanja srpskog žrtvovanja i duhovnog posrnuća – naveo je Nuhić.

Nuhić naglašava da bi tako bila učinjena delegitimizacija izgubljenih srpskih pokolenja.

– Dok bi s druge strane odveć afirmisana priča “o Bosni kroz vijekove” doživljavala konačno samopotvrđenje i očekivanu konstataciju i odgovor opravdanja da su za njeno postojanje u punom renesansnom zamahu bili krivi Srbi i da su svi projekti njihovog zatiranja kroz istoriju i sada sa teritorije bivše BiH bili nužni koncept za opstanak takve kroz viziju njihove istorije unitarne zajednice, a za čije su životno ostvarenje do danas zaslužni isključivo njeni muslimani – kaže Nuhić.

Naglasio je da srpsko nejedinstvo upravo udahnjuje nadu života projektu o sužavanju teritorijalno-životnog prostora srpskom narodu u cjelini.

– A ovo “drugo poluvrijeme” prizivajućeg nekakvog nesretnog rata, za koje se zalaže i sprema političko Sarajevo, imalo bi konotaciju ukidanja teritorijalnog suvereniteta Republici Srpskoj, za razliku od “prvog poluvremena” u kojem je periodu Srpski narod bio prisiljen da brani goli životni opstanak – zaključio je Nuhić za RTRS.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

deklarisani Srbin želi da postane dio SANU elite
tamo bi ga rado primili
kad bi našli da ima intelekta
….
U SANU pak imaju intelekta skontati ovo:
ovako je Nuhić Srpskoj veoma koristan:
plaćaju ga Bošnje a radi za Srpsku
ocjena: fenomenalno

Blatis casno prezime izdajico. Postao si novi nemanja kusturica.
Sta ova opstina zaposljava majka okoti.

Ma šta reći već da čovjek ne povjeruje vlastitim ušima i očima da gleda i sluša taj bezobrazluk i zlo koji dolaze iz usta stanovnikaTurskog Lukavca koji ima privilegiju da radi u Opštini Lukavac kao inspektor sa velikom platom i privilegijama ,a da se ne u isto vrijeme bori za genocidnu tvorevinu RS.Šta čovjek iznosi javno i nikom ništa.Gdje su boračke organizacije Armije Republike Bosne i Hercegovine u Lukavcu da osude ovakvo ponašanje.Nažalost da taj školovan čovjek u Opštini Lukavac zastupa takve izvrnute stavove da je za stanje u Državi kriva SDA koja se po njegovom razmišljanju bori za unitarnu državu a da se RS ispravno bori.
Takav čovjek dovodi u zabludu omladinu muslimane u Lukavcu.
A nije svjestan da bi prvog njega četnici priklali samo da su u prilici.
Nevjerovatno šta je majka muslimanka rodila čemu se majka muslimanka nadala.
Ovaj čovjek čini nepravdu veliku prvo sebi pa zajednici u kojoj živi i radi.
Molim Allaha da ga uputi na pravi put.
A njega pozivam da se pokaje i da se vrati Allahu.
U Allaha je spas.

Da li je moguce da u selu nema nikoga da ga nauci pameti. E moji lukavcani jeste mudonje. Pa i izabrani vam gradonacelnik zalaze se da borci tzv.VRS imaju ista prava kao pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dno dna

Malo mu bilo Alija, pa dodo Mehmedalija…