fbpx

Lukavčanin u organizaciji najvećeg projekta iz oblasti inžinjeringa i biznisa u BiH

4 min. za čitanje

Mjeseci novembar i decembar rezervisani su za realizaciju projekta “BH Engineering Weeks” (Sedmice Inžinjeringa) koji je uzeo maha u Živinicama, Gračanici, Gradačcu, Novom Gradu i najzad prošle sedmice u Tuzli, na centralnom i najvećem događaju ovog tipa u regiji.

Lukavčanin Nermin Đuzić dio je cijele priče te je učestvovao u organizaciji centralnog događaja u Tuzli, koji je upriličen 14. I 15. novembra

Nermin je imao čast da ispred BH Futures Fondation učestvuje u pripremi i organizaciji, a najzad i zaista bogatom programu na centralnom događaju u Tuzli, zahvaljujući predsjedniku projekta, gospodinu Zlatku Berbiću i njegovom timu. Osim njegovog učešća u organizaciji na konferenciji, Nermin je uspio da organizuje Meetup and Chat sa cijenjenim prof.dr. Almirom Badnjevićem. Pružio je priliku svojim kolegama i prijateljima da upoznaju jednog od najistaknutijih naučnika u BiH i šire. Mladi ljudi su zahvaljujući tom susretu sa profesorom Badnjevićem i Nerminom Đuzićem, dobili recept za uspjeh koji trebaju slijediti, a to je: rad, rad i rad.

Ali to nije sve. Mladi naučnik i poduzetnik, Nermin Đuzić, organizator je konferencije o inžinjeringu i prirodnim naukama u Lukavcu, o kojoj smo pisali ranije. Nermin je naučnik koji svoje interesovanje još u srednjoj školi vezuje za biologiju, hemiju i pisanje literarnih radova, te u tim poljima učestvuje na takmičenjima i osvaja nagrade. 2015. godine odlazi u Sarajevo na Internacionalni Burch Univerzitet gdje trenutno privodi kraju master studij genetike i bioinženjeringa, te se svrstava među najbolje studente u njegovoj generaciji. Tokom studija obnašao je funkciju izvršnog urednika BurchGene magazina, jedinog magazina o genetici i bioinžinjeringu u regionu, kao i funkciju asistenta u uredništu fakultetskog Žurnala za Prirodne nauke i Inžinjering. Iza sebe ima objavljenih nekoliko naučnih radova, sažetaka u zbornicima radova, među kojima  jedan rad ima preko 20 hiljada pregleda i svrstava se među najčitanije radove koji potiču sa Burč Univerziteta. U septembru prošle godine bio je na stručnoj praksi na Institutu za Virologiju u Freiburgu u Njemačkoj. Član je BH Futures Foundation, gdje također zajedno sa drugim kolegama učestvuje u pripremi sadržaja za web stranicu Fondacije u sklopu Marketing tima. 

Najzad donosimo izjavu mladog naučnika Nermina Đuzića, koji ispred Fondacije budućnosti u BiH organizuje ovaj događaj u svome gradu Lukavcu: “Tokom svoga studija, učestvovao sam na mnogim lokalnim i međunarodnim konferencijama, te sam, kao neko ko je odrastao u Lukavcu, imao želju organizirati neki sličan događaj kako bih barem djelimično prenio stečeno iskustvo na druge, prvenstveno mlade ljude i pružio im priliku da se educiraju i steknu nova saznanja o popularnim temama u nauci danas, ali i da upoznaju druge ljude, prije svega studente koji su uspješni u svojim naučnim branšama”.

Lukavac je bio domaćin najveće i najljepše priče koja se u mjesecu novembru proteže po cijeloj BiH, a posjetioci su mogli čuti šta kažu ambiciozni, entuzijastični i uspješni mladi ljudi.

Svi su se mogli uvjeriti u bogat i interesantan sadržaj uz prezentacije, poster sesiju naučnih i praktičnih radova, radionicu, promociju studentskog magazina i još mnogo toga.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments