fbpx

Lukavčani, danas cijeli dan udišemo OPASAN zrak

1 min. za čitanje

Lukavčani u posljednjih sedam dana tri dana su udisali VRLO NEZDRAV zrak, dva dana NEZDRAV i po jedan dan NEZDRAV ZA OSJETLJIVE GRUPE i DOBAR.

Danas, svi mi koji smo nastanjeni u Lukavcu udišemo OPASAN zrak.

Dok mnogi gradovi u ovim situacijama proglašavaju stanje opasnosti, uvode zaštitne mjere za stanovništvo, naša Opština i njene službe ne brinu o tome.

Danas i Sarajlije udišu OPASAN zrak i odma’ su uvedene mjere zabrane saobraćaja vozilima sa normom Euro3, a povećani su inspekcijski nadzori.

U Lukavcu je takvo stanje postalo normalno, pa vijećnici ne vide potrebe da sazovu vanrednu sjednicu, a možda ih je sramota zbog 4 sjednicu u mjesecu decembru.

Vratimo se na kvalitet zraka, trenutni indek kvalitete iznosi 332, a koncentracija PM2.5 čestica u zraku iznosi 290.

Ocjena OPASAN znači da su moguće ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
10 komentara
Subscribe
Notify of
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bez brige,za koji dan ce se prodisat’ .ON je obec'o tako i na tome i radi.Iskop'o je crnu rupu u centru puracke carsije koja ce da usisa vaskoliki pesinluk iz GIKIL-a i ostalih zagadjivaca…

ajd sto je on obeco pa slago , to znamo ,al sta je sa ostalima jel ikom jos smeta sto se u lukavcu ne moze disat , imal jos koga osim Njega il je on sve ?

Ere dobro je da ima ikakvog zraka

Pa ovako je zadnjih 15 godina neznam zasto se svi zalite na nacelnika kao da je on kriv za sve. Idemo iz pocetka koksara radi toliko vrijeme I truje nas sve I juce,danas a I sutra. Kad se krene I kaze da ce da se ugasi kazemo tu radi 1000 ljudi x 4 ostale koje kao hrani usput lanac ono. E sad niko se jos nije zalio sto I'm nedaju okolisnu dozvolu i sad ce 1000 x 4 da ostane bez posla. Isto se desilo sa Aluminiom iz Mostara frka trka sedam dana i ode firma. Mi i da se juce koksara zatvori necemo da prodisemo jer imamo sve uslove da bude i dalje ovako kako i jeste, imamo Sodu, Cementaru, jezero Bistarac sa jedne strane a sa druge Modracko. Znaci svi su uslovi tu za ovo sto imamo i jos u kotlini. Tako da nemozete sve na nacelnika da istresate ima on svoje mane normalno nisam ovdje da ga branim ali kao sto Djole kaze Krivi smo mi.

Svi ga spominju jer je on obećao da će lukavac prodisati. Niko drugi ne zeli da laže.

Hvala na upozorenju. Prestat cemo disati dok se situacija ne popravi.

Ako je Nur kazao da ćemo prodisati onda cemo i disati. Vaše mjerne stanice nisu i ne mogu biti relevantan faktor ni pokazatelj. Mi vjerujemo svjetlu na kraju tunela.
PS. ako ne bude išlo disanje plućima, ukljucite škrge.

Otkud magla i tma pored “generacijskih projekata” kopanja rupa i kacanja lampiona…