fbpx

Lukavačka firma predstavlja BIH na EXPO: Proizvode preko 3,000 artikala

2 min. za čitanje

BiH će ove godine na prestižnom sajmu Expo u Dubaiju, između ostalih, predstaviti i firma Lović &Co d.o.o. iz Bistarca kod Lukavca. Iako je doba krize, prošla godina je za ovu firmu bila najuspješnija do sada. Uz izvoz u EU, nove proizvode i konstantno zapošljavanje, svijetla su tačka u privredi države.

Ovdje se proces obrade i pripreme metala odvija na savremenim mašinama poput lasera, makaza te mašina za savijanje i probijanje metala.

“Mogućnost je velika sa ovim mašinama i ide vrlo lagana obrada pozicija koje služe za proizvodnju. Bitan je čovjek koji upravlja mašinom, da je obučen, kvalifikovan, a sve ostalo ide samo po sebi”, priča nam uposlenik Anis Hasanbašić.

Nakon sječe, ide varenje. Potom slijedi detaljno farbanje. Na kraju dolazi završna montaža i pakovanje gdje su zaposlene i žene koje razbijaju predrasude da je metalstvo muški posao.

“Mi smo se nekako snašle i uklopile. Nije nam u suštini teško. Ne radimo neke teške fizičke poslove koji su se očekivali kada se spomene ovo radno mjesto. Znate kako to ide? Ko je spreman za timski rad i učenje novih stvari kroz život, nije teško”, naglašava nam uposlenica Maida Mujagić.

Maida je jedna od 70 uposlenika koji rade u proizvodnji i montaži limarske galanterije te proizvodnji metalnih ormara.

“Imamo preko 3.000 artikala naših sopstvenih i radimo izvoz u pet zemalja Evropske unije. Poput Njemačke, Hrvatske, Belgije, Holandije, itd. Naš kompletan asortiman je baziran striktno na kvaliteti”, pojasnio je produkt menadžer Jasmin Malićbegović.

A za taj kvalitet, osim specijalizirane radne snage i najboljeg lima, potrebne su i savremene mašine koje su veoma skupe na tržištu.

“Bez kreditnih sredstava, bez podrške Pro Credit banke,sigurno to ne bismo uspjeli iznijeti sve sami. Sa Pro Credit bankom radimo deset godina i njihova podrška nam je jako, jako bitna. Da nije njih i njihove podrške, do ovih rezultata bismo veoma teško došli”, izjavio je Edis Lović, generalni menadžer.

Sve svoje rezultate, firma će predstaviti u martu na sajmu Expo u Dubaiju.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svaka cast Lovicu na uspjehu. Sve najbolje u buducem radu.