Lukavac, Živinice, Sapna i Teočak traže da se obustave izmjene Zakona o izdvajanju dijela prihoda od hidroakumulacionih objekata

2 min. za čitanje

Federalni Zakon o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata donesen je krajem prošle godine. Odnosi se na sedam jezera, s tim da je JP Spreča tražilo izuzeće od plaćanja godišnje naknade za jezero Modrac iz kojeg se snabdjevaju TE Tuzla, GIKIL, Cementara, Fabrika sode i Rudnik soli, piše RTVTK.

Grad Lukavac traži da se obustavi izmjene Zakona jer bi u tom slučaju Budžet Opštine Lukavac bio uskraćen za milion i po maraka godišnje.Isto traži i Grad Živinice, kao i Sapna i Teočak zbog jezera Sniježnica. Grad Lukavac od Parlamenta Federacije BiH traži da obustavi proceduru donošenja po hitnom postupku izmjene Zakona“.  

Prijedlog  o izuzimanju preduzeća čija je djelatnost vodosnabdijevanje od plaćanja godišnje naknade smatraju diskriminatornim i štetnim za lokalnu zajednicu. JP Spreča tvrdi da je iznos  naknade koju bi trebali plaćati veći od cjelokupnog prihoda i da bi ispunjavanje takve obaveze dovelo do stečaja. Predstavnici Vlade TK, Lukavca, Živinica, Teočaka i Sapne na sastanku održanom danas u Lukavcu dogovorili su se da oforme tim koji bi sačinio preciznije kalkulacije vezano za eventualno povećanje cijene vode.

Sredstva prikupljena od naknada za potopljeno zemljište lokalne zajednice bi usmjeravale u mjesta oko jezera Modrac čiji mještani trpe zdravstvene i ekološke posljedice.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
4 komentara