Lukavac: Vratite knjige u biblioteku!

0 821

Dugi niz godina godišnji iznos članarine za neograničen broj bibliotečkih usluga iznosio je 10KM i bilo je omogućeno da sa jednom članskom kartom bibliotečke usluge mogu koristiti jedno, dvoje ili više djece unutar jedne porodice, što znači da to nije bila porodična kartica, već samo za djecu iz jedne porodice. Nažalost, došlo je do zloupotrebe ove naše inicijative i velike neodgovornosti naših korisnika koji su posuđivali veći broj knjiga za jedan dan, a iste se mnogi nisu udostojili nikada vratiti bez obzira na naše mnogobrojne intervencije, tako da je došlo do osipanja velikog broja knjižne građe izuzetne vrijednosti.

Zbog ovog problema, uvedeno je odranićenje podizanja broja knjiga na jednu člansku kartu:

Zaista nam je žao što smo morali pristupiti ograničenju podizanja broja knjiga na jednu člansku kartu, ali moramo voditi računa o našoj knjižnoj građi i ovim putem apelujemo na korisnike bibliotečkih usluga koji kod sebe već mjesecima i godinama drže posuđenu bibliotečku građu da istu vrate kako bismo mogli povećati mogućnost korištenja bibliotečke građe, jer smo ovu mjeru uveli kao privremenu i čim statistički pokazatelji potvrde da se mnogobrojni naši korisnici prema bibliotečkoj građi i pravilima korištenja iste budu odnoslili odgovorno, odmah ćemo omogućiti povoljnije uslove.

Iz Javne biblioteke se izvinjavaju vjernim korisnicima što su bili prinuđeni pristupiti odluci, ali još jednom apeluju na građane da ako imaju potrebu za više knjiga, iste mogu koristiti u čitaoničkom prostoru koji zadovoljava sve uslove za rad.

Također, iz JU Javna biblioteka Lukavac mole građane i korisnike na razumijevanju i apeluju da se prema knjigama odnose odgovorno i blagovremeno vrate posuđenu građu kako bi i drugi korisnici bili u mogućnosti koristiti istu.

Iznos članarine je 10KM.

Članarina je besplatna za socijalno ugrožene porodice i djecu čiji su roditelji nezaposleni (potrebna potvrda Zavoda za zapošljavanje).

Za djecu do 7 godina starosti, štićenike Sela mira Turija, porodice poginulih i šehidske porodice članarina iznosi 5KM.

Kada statistički pokazatelji potvrde da se korisnici prema bibliotečkoj građi i pravilima korištenja budu odnoslili odgovorno, odmah će biti omogućeni povoljniji uslovi.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x