fbpx

Lukavac: Sve manji broj dobrovoljnih davalaca krvi

2 min. za čitanje

To je godišnji plan koji  se pravi u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, ali ga je sve teže realizirati.

U 2014. godini tako je u općini Lukavac trebalo biti obezbijeđeno 1522 doze krvi. Međutim, na akcije se odazvao 621 davalac od čega je 515 osoba moglo dati krv. To  je tek 33,8%  od planiranih količina. U ove statističke pokazatelje nisu uvrštena namjenska  davanja članovima porodice, prijateljima i poznanicima, koja se izvode i registruju direktno u Zavodu.

U nekim općinama situacija je još teža jer je  Lukavac četvrta općina u TK po broju davalaca u odnosu na broj stanovnika. Najuspješnije akcije bile su u kolektivima koje imaju sekcije sa dugogodišnjom tradicijom: PK „Šikulje“,SSL,FCL, GIKIL i Srednjoškolski centar Lukavac. Na smanjenje broja davalaca utiče niz faktora a najviše odnos poslodavaca prema njima koji je sve lošiji.

U 2015. godini  planirano je da na  područja općine Lukavac bude prikupljeno 1516 doza krvi. Plan akcija već je sačinjen i u njegovu realizaciju se krenulo još u januaru.Od predviđenih 17 do sada su  realizovane tri i to na PK „Šikulje“, u SSL i u MZ Turija.Iz OO Crvenog krsta Lukavac apeluju na građane da shvate važnost darivanja krvi te da je, ukoliko im to zdravstveno stanje omogućava, obavezno daruju i tako nekome spase život.

Krv može davati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja životne dobi od 18 do 65 godina.
U Bosni i Hercegovini muškarci  smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između dobrovoljnog davanja od 3 mjeseca. Žene smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom od 4 mjeseca.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

nekada davno radnici koksare subili jedni od najaktivnijih dobrovoljnih davaoca krvi.nisam uopste iznenaden pasivnjoscu potencijallnih davaoca krvi iz razloga kako se prema njima odnose poslodavci, uslovi zivota, nemastina i jos mnogo faktora da bi neko dao krv koja zivot znaci.

Nek traze od vlasti i ovih guzonja po foteljama, oni su popili narodu krv.. 🙂