Lukavac: Radnik protestom pokušava ostvariti svoja prava

0 1.322

ResoHalilovicRešo se 1985. godine ozlijedio padom sa platforme na Bateriji nakon čega su mu konstatovane povrede glave koje su uzrokovale njegovu nesposobnost za daljnji rad.

Od tog momenta Rešo je invalid rada. Podnio je tužbu sudu za naknadnu materijalne štete u visini razlike njegove invalidske penzije i plate koju bi zarađivao na radnom mjestu.

Sud je naložio da se Reši isplaćuje renta u iznosu razlike između invalidske penzije i plate koju bi primao da bi ostao na radnom mjestu na kojem je nastradao. Renta iznosi 437 KM

Ja ne negiram navode sudske presude i ne želim osporiti odluku suda. Jedino što želim prigovoriti je adresa na koju je upućena presuda suda iz 2005. godine. Formiranjem GIKIL-a, zajedničke kompanije između KHK i GSHL, sva proizvodna i postrojenja došla su u vlasništvo GIKIL-a, a samim tim i radno mjesto na kojem je Rešo ostvarivao platu koju potražuje. Jedan vremenski period je primao naknadu od GIKIL-a a 2005. godine je prebačen na teret KHK-a. KHK-a nema finansijske mogućnosti da isplaćuje Reši Haliloviću traženu rentu a ja, kao odgovorno lice, sam uputio Rešu i njegovog advokata da pregovaraju sa GIKIL-om oko preuzimanja obaveza isplate rente. Izjavio je za Lukavački info portal | SodaLIVE.ba, Zuhdija Hasanhodžić, direktor KHK.

Rešo do danas ima potraživanja u iznosu oko 18.000 KM.

 

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x