fbpx

Lukavac: Pčelari stahuju za svoje pčele

1 min. za čitanje

Uvođenje strogih mjera kretanja zbog korona virusa dovelo je u neugodan položaj i pčelare sa Općine Lukavac, pogotovo one starije od 65 godina.

U ovom periodu se odvija priprema za glavnu bagremovu pašu, pa se strahuje da će veći broj pčelinjaka izmurijeti ukoliko ostanu bez pomoći pčelara.

Svakom pčelaru u ovom periodu je bitno da skoro svaki dan ode do svog pčelinjaka. Ukoliko se spriječi posjeta pčelinjaku, doći ćemo u situaciju da će nam se prihod smanjiti do 80% a veći broj zajednica će uginuti. Molimo Krizni štabu općine Lukavac da nađe načina da se pčelarima omogući odlazak na pčelinjake, izjavili su za SodaLIVE.ba iz Udruženja pčelara i dodali:

Napominjemo da je starosna struktura naših pčelara preko 65. godina te vas molimo da nam omogućite nesmetano obilaženje pčelinjaka uz naravno određene mjere opreza. Mi ovdje ne vidimo problem jer mi većinom sami obilazimo naše pčele. U prirodi smo i ne nanosimo štetu ni sebi, a pogotovo ne drugima.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Većina pčelara nisu pčelari nego medari. Uzorkovati kvalitetu meda kod svakog pčelara, pa gdje se pojavi pravi med dati im dozvolu da idu po cijeloj BiH, a tamo gdje se utvrdi da nije pravi med, nego šećerni sirup, zabraniti mu da bilo gdje hoda, osim do ćenife. Nek se posere i na svoj med i pčele!