Lukavac ostaje bez najljepše ulice: Počelo orezivanje platana

4 min. za čitanje
dav

Platan je drvo koje zbog svoje ljepote postalo simbolom mnogih gradova, pa tako i Lukavca. Mnogi  će se složiti da su najljepše ulice našeg grada,  Septembarska i Patriotska, zbog platana koji ih  svojom ljepotom čine drugačijom od ostalih ulica.

Lukavac, 2017. godine
Lukavac, 2017. godine

Platani u našem gradu su zasađeni početkom 60-tih godina prošlog vijeka. Trenutno su u sklopu drvoreda, u gore pomenutim ulicama, nalazi ukupno 91 stablo u punoj dobi svoje fizičke zrelosti.

Tako je bilo do prije nekoliko dana, kada je po nalog načelnika Općine Lukavac, Edina Delića bez bilo kakvog dijaloga sa građanima i stručnim licima, naređeno orezivanja platana.

Razlog i primjer je nedavno izvršeno orezivanje platana na području Grada Tuzle!?

2014. godine postojala je ideja da se organizuje okrugli stol na temu platana, 2017.  ideje više nema a uskoro neće biti ni prepoznatljivog izgleda ove dvije ulice:

Planiramo organizovati i Okrugli stol na ovu temu. Isto tako anketirat ćemo i veći broj građana, kako bi došli do najboljeg rješenja kako za građane tako i za platane, ovo je za SodaLIVE.ba, 2014. godine izjavio pomoćnik Općinskog načelnika gospodin Edin Hamzić.

Kako riješiti problem platana u Lukavcu na zadovoljstvo građana a i samog drvoreda?

Povodom ovog problema načelnik se obratio putem Facebook-a, koji je primjerom Grada Tuzle i orezivanja platana u ulici u kojoj živi, napisao slijedeće:

Krošnje ugrožavaju okolne objekte i infrastrukturu, korijenje podiže asfalt i ugrožava temelje, a zbog velike razgranatosti i mase krošnje i sami platani su ugroženi. Imali smo nedavno i pucanje platana na vrhu Septembarske ulice kada stablo nije moglo održati krošnju pod naletima vjetra.
Orezivanje platana je uobičajeni postupak, a kao primjer možete pogledati par ilustracija orezivanja koja su vršena nedavno na području grada Tuzle.

Lukavac, 2017. godine
Lukavac, 2017. godine

Iako se može činiti da se rezanjem krošnje oštećuje i ogoljuje drvo, rezultat je potpuno suprotan. Veoma brzo se na stablu formira nova krošnja i za par godina to postaje ponovo istinski ukras.

Orezivanje će se izvršiti uz poštivanje načela struke na način da se zaštiti ovaj vrijedan resurs i ukras grada. S obzirom da je veliki broj stabala u našim ulicama i da je pred nama zima, izvjesno je da će se aktivnost nastaviti i na proljeće.

Da li je ugrožen drvored u ulicama Patriotskog fronta i Septembarska?

Molim građane da prepoznaju ove aktivnosti kao pozitivne, da imaju strpljenja tokom vođenja radova na orezivanju, a posebno da “izdržimo” emocionalni nemir koji je neizbježan kada počnje da se reže krošnja.

Koliko brzo raste krošnja na platanima može se vidjeti u Septembarskoj, kada je 2014. godine na jednom platanu urađen isti “posao”. Za tri godine izrasle su mlade grane dužine do 1m, što sigurno nije garancija da će stablo “veoma brzo” formirati novu krošnju i postati istinski ukras.

Obrezivanje dva platana u 2014. godini
Orezivanje dva platana u 2014. godini

Ovim putem pozivamo nadležne u Općini Lukavac, kao i građane, da prošetaju i pogledaju kako danas izgledaju dva stabla orezana 2014. godine kako bi se uvjerili u “brzinu” rasta i uporede drvored koji nije orezan, pa se zapitaju šta je istinski ukras u ulici.

Za bitnost platana u eko sistemu ovoga grada, ne treba trošiti riječi. Lukavac je bio prepoznatljiv po prelijepom drvoredu sa platanima, uskoro to više neće biti slučaj.

Podijeli ovaj članak
43 komentara
43 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

za autora texta ….Trebao je tebe pitati dali da se odrezu grane.

Sute udruzenja, sute… Sta li bi Jake i ekipa pricali da je ovo uradio SDA nacelnik?
Treba ostati dosljedan, pa osuditi kad nesto nije dobro pa i u vlastitim redovima.

Svakako drveća po gradu, ili bilo gdje su nešto najljepše što trebamo čuvati u ovom našeg sivilu, ali kad dodje do toga da ta drveća prerastaju i ugrožavaju na neki način okolinu i same stanare u neposrednoj blizini, treba ih se skresati, urediti… ali kod nas sve se piše, komentariše ili napada zbog političkih interesa a najmanje pokuša da se razumiju oni ljudi koji tu stanuju.

Tacno ste smece od ljudi. Prvi put da se nesto radi sto je davno trebalo da se uradi. Ulice u Tuzli su davno uradjene na ovaj nacin i drvo se gotovo podmladi a i na oko su svake godine ulice na kojima su platani podrezani ljepse. Nesto sto bi trebalo biti posao komunalnog preduzeca svake godine makar po jedna ulica vi okrecete na politiku…fuj

Ovo je Lukavac a ne Tuzla napraviti pustinju od najljepse ulice i jos kaze za par godina ja hajvana dragi boze

Ovo je nekad bio Lukavac. Danas je turbomuslimanska vukojebina zatrovana i fizicki i intelektualno od strane seljacina kao sto si ti koji su se dovukli u Lukavac 1992.

Dabogda se tebi desila ista sudbina kao tim seljacima koji su dosli protiv svoje volje 92 pa da te neko otjera u turbosrpsku vukojebinu pa tamo laprdaj ako ti ovdje nije dobro.Lukavac je moj bio i ostace i ja ga volim takvog kakav jest.Selam tebi veliki protivnice muslimana

Bolesni kvazi-muslimani poput tebe nisu nista bolji od cetnika. Lukavac nije tvoj vucibatino seljacka, niti bi ikad bio da nije bilo rata.

Ja sam lukavac branio u ratu a cetnik ga je napadao i rušio To je velika ,velika razlika hajvanu jedan.A ti si jedan idiot kad mozeš porediti muslimana sa četnikom.Meni je cetnik uzeo zivote mojim blizim i zato nemaš pravo da me spomeneš u svojim komentarima I okuda ti ideja da sam seljacka vucibatina.Jedino sa takvima kao sto si ti moram da se spustim na tvoj nivo.
Selam ostaj mi u miru i nemoj se puno nervirati

Cetnici su u ratu opalili circa 10 granata na Lukavac, jedna je pala tacno pod moj balkon. To je daleko manje stete nego sto su nam zelene kvazi-patriote i ratni profiteri nanijeli poslije rata. Hiljade Lukavcana je potrovano fabrikama i protjerano zauvijek u Evropu/Ameriku, to je nas genocid i sramota.

Da ti bogdom pade u stan a ne pod balkon stoko nevaspitana Sto ne ode i ti u Evropu idiote jedan. Da ti cetnik dode u Lukavac vidio bi šta je genocid.Stvarno si toliko glup ,tolika budala da nemam rijeci.Nasa sramota je imati takve osobe u svom okruzenju

Eno ti Doboj pa idi kod srbendi.

Ne želim da Doboj bude Srpski grad,nije nikad ni bio,istina sad jeste zbog izdaje HDZ a

Baš tako

prije par godina kad je dzevad htio istu stvar da uradi SDP, eko zeleni digli galamu i svadju na vijecu nisu dali da se to radi to je velika steta za lukavac unistit najljepsu ulicu, a sad im ne smeta usutili se dok ovaj manipulator i lazov misli da je pametan i donosi odluke kako on hoce, mozes jos mjesec dva delicu

Često je kratko pamćenje i suspektna namjera gora od najgore insinuacije. Onda kada smo opravdano kritizirali bivšu poziciju,
to je sadašnjoj poziciji odgovaralo.Odgovarao joj je i D.O. i SodaLIVE, pa i mi koji smo dobili mogućnost da se javno opredijelimo prema pojavam u društveno-političkom životu.
Sada,kada se (s pravom) kritizira sadašnja vlast,odjednon se sve strmoglavilo naglavačke .Ima jedna poslovica koja kaže:
“Da bi se znalo kakav je netko, podaj mu volan u ruke.”
Il, vlast u ruke.Ovako je sve postalo ogoljeno.Pogotovo skoncentrisana vlast u malo ruku. Demokratija se kroz ove teške magle ne nazire.Bojim se da ne završimo u hendeku…

@ Milenko
Meni sve više liči da ova nova izvršna vlast sa načelnikom Delićem na čelu dobro gubi kompas i tlo pod nogama.

Prvo, ili su mu savjetnici i prvi saradnici nesposobni za posao koji su se prihvatili pa sve ove loše poteze nesvjesno rade i sa velikom dozom političkog amaterizma.
Drugo, ili im je u cilju gora varijanta po sve nas koji tu žive i planiraju živiti do kraja svog života, a to je da namjerno žele uništiti sve što se može uništiti kako bi opštinu doveli u takvu situaciju da je pripajanje Tuzli jedino rješenje.

Ako ostane nepromijenjeno stanje narednih par godina mogle bi se obistiniti najcrnje prognoze. 🙁

@haftakhaftakus,potpuno se slažem sa tvojim opservacijama koje su glavni razlozi sadašnjeg neodrživog stanja u kojem se nalazi općina Lukavac.Opoziv i referendum su jedini ispravni demokratski mehanizmi koji će pokazati istinsko stanje društveno-političkog trenutka koji će direktno trasirati buduće događaje.

Platani jesu lijepo i korisno drvo ali ovi su zapostavljeni 30 godina i potpuno su podivljali. More lisca, suhe grane koje se konstantno lome i predstavljaju opasnost za pjesake i auta, unisteni trotoari i asfalt.

Ovako se to definitivno ne radi. Treba zaštititi građane,infrastrukturu i tako potrebnu – prirodu,
koja je u ovom slučaju i kulturna baština.
Ovako izgleda k'o da se p'jani Fadil Stihl neovlašteno uvalio s motorkom u aleju…

Kakvim idiotlucima predsjednik SDP sakuplja poene.
I ono malo drveća koje nas štiti od ovih polutanata čovjek naredi da se ogoli.

Jel moguce da se nasla *** koja je ovo naredila..jos odobravaju…ovo nije odrezivanje ovo je OGOLJIVANJE ..nece ovdje ni list procvat

Gdje si eko strucnjak nismo te prepoznali

Gdje su Zejnil,Jakub Mahovkić,Bajazit Okić,Adem Mahovkić,Spona Uzeir i ostala bratija iz EKO-SDP udruženja da ovaj MASAKR osude i ovog urbanog bivšeg načelnika Delića tuže za zločin počinjen prema “platanima”.

Blago Vama Samela,vi vidite Budućnost
Napisali ste ”Bivšeg Načelnika” a to će se desiliti tek za 10 godina
Vidovita Samela

Autor se nafuro da je ekolog. ??

Netreba ovo politizirati,ovo je čisti…..

…korijen drveta udara u zgradu pored ,a i lišće je puno biljnih vaši…

Neobrezani nacelnik obrezuje drvece kao pravo iskompleksirano seljance jer suma ga podsjeca na drvo sa kojeg je sisao , a to je teska trauma kojuu zeli da zaboravi , ali ne ide glava ga odaje jer medo ostaje medo .

U ovom clanku administrator je ubacio jos dva naslova iz 2014. g. Trebali ste procitati i te clanke pa onda komentare davati, a evo vam samo dio iz naslova od 2014. g : U posljednje vrijeme, sve veći broj građana koji žive u ulicama Patriotska i Septembarska, obraćaju se Službi sa zahtjevom da se izvrši uklanjanje pojedinih krošnji ili sa zahtjevom za sječu grana, koje ugrožavaju njihove stambene jedinice.

U cilju rješavanja ovog problema razmišlja se da se ukloni do polovine mase krošnje sa platana. Tim aktivnostima dobili bi:

– zaštitu okolnih stambenih objekata od oštećenja, zbog vlažnosti i opterećenja krovnog pokrivača masom grana,
– veću vidljivost i dotok sunčeve svetlosti za okolne zgrade i stanove,
– zaustavljanje pretjeranog razvoja korijenog sistema (zbog smanjenja potrebe za dotok hrane), čime bi se sačuvala saobraćajna površina i temelji objekata,-
kvantitativno smanjenje razvoja štetočina, što predstavlja zaštitu za okolni biljni svijet
– mogućnost estetskog uređenja okolnih zelenih površina,
– smanjenje troškova za uklanjanje opalog lišća i
– produženje životnog vijeka platana.

sta se bunite na komunjare one su i zasadili platane pa je red do vode racuna o njima, kad predhodna vlast nije nista uradila u samom LUkavcu. naslijedili od komunjara sreden grad dom zdravlja,dom kulture,vodu iz toplica i da ne nabrajam fabrike preduzeca,rudnik autubuske linije za svaku mjesnu zajednicu i tako do sutra se moze brojati. a sta imamo sada svade podjele bez vode skupo grijanje ako ga ima smanjen broj stanovnika privreda radi na kasicicu bez upotrebne dozvole nesmetano zagadenje inspekcije slabo rade i td.

Rado Tunjić, Jakub Mehinović, Dara Božić i drugi iz SDP borili su se opravdano za Platane /drvo ljubavi/ i sačuvaše od rezanja. Dođoše ekolozi Jake M. Hajro Ibrak i NUR i sjebaše sve. Odoše platani a i partija u p.m. ali niko se ne oglašava. Jel to život počinje i završava se sa ovim debilima , bože sačuvaj. A Likova !!!

Šta je bilo komunjare, jeste ushićeni, vađenje panjeva po Ozrenu se preselio u masakr nad platanima u Lukavacu, a sve to lafinaš vidio da se radi u Tuzli. Ajmo sad kolektivni orgazam nad fanstastičnom idejom novog Kim yong lafinaša koji reže grane a skraćuje korjenje, nemojte brinuti izdržite da prođe “emocionalni ” nemir. Što Lukavac ima ahmačinu od načelnika to zemlja Bosna nije vidjela.

Pa treba imati i umjerenosti koliko ti plantani rastu,nekad bi ih ako ne sad kasnije obrezivanje,odnosno morali bi vecinom zbog sigurnosti

Mislim da ovo nije najljepsa ulica, JNA je ipak ljepsa. Uradjen je dobar posao, ako imalo normalno razmisljate. Sta bi bilo da je prosla kakva jaca oluja, pa da ta stanla popadaju po krovovima okolnih zgrada, opet bi vi okrivili nacelnoka za to sto nije na vrijeme podrezao stabla…. Ovaj jedan rece nece tu vise ni list procvjetat; list ne cvate, list izlista. Kaze sta uradise sa lukavca i ovo malo zelenila unistise, pa sta su radili prosli vlastodrsci, sve sto se moglo izbetonirat izbetonirali su. Nego Dino de ba okreni se kibletu, nebudi prodana dusa, doskora si ti SDA pljuvao na svakom koraku.

@ esad
Ako se kritikovao prosli vlastodrzac zašto da cutimo ovome.Jedno je podrezati ,a drugo odrezati.Šta da vocku ovako podrezemo, kada bi opet dala plod.Vjeruj mi to mi je struka.Grane su se trebale podrezati ,a ne odrezati.Cak da su ostali sami panjevi grane bi opet krenule ali gdje je estetika Ovo je pretjerano.A Dino ti je valjo dok je pljuvao po sda i Mujkicu. Covjek uvidio da je delic vece zlo od njih, a opet objavio i tvoj clanak gdje ga braniš. Eto koja je prodana duša

Bit će bolje jednog dana,,,,svako drvo treba održavati,nadam se da je struka rekla svoje,,,

Dragi boze sta covjek radi od Lukavca.
Ovo nije Tuzla, idi delicu u Tuzlu pa pravi red i obrezuj sve redom. To ti se smrklo u sdp-u u sjedistu pa mislis svanuče vam.
Al hajde bar nesto si uradio u lk po cemu cemo te pamtiti .Ako radis ko tuzla daj nam i panonsko odnosno ocisti modracko sto si obeco.Šta ce sad reci tvoji zavlakaci koji su se bunili za zelenilo u parku pred opštinom
Hoce li te kritikovati kao i Mujkica Nego zaboravio si se popeti na jedan obrezan platan pa opucati selfi onako po navici

Dino, sad se razumiješ i u hortikulturu??? Koji mag u svijetu novinara. Lukavac je presretan da tebe ima…

Politika ili Ekologija?
Razočarenje za one koji vole Drveće,Radost za one koji čiste lišće
Za SDP ovce:Dobro je Radi se a nisu izbori
Za SDA ovce:Evo ga ubrat ćemo koji glasić na ovome
Trebat čut mišljenje struke

Najbolji odgovor!!!

Hvala
Tema je više Životno-ekološka nego politička,treba pitati Profesore Biologije i Stanovnike te uporediti s gradovima u EU
Pošto je vezano za ekologiju,kako se spaljuju lišće i granje koje je sasječeno obrezano,da li će se ostaviti da kako to narod voli reći ”struhne” i postaje prirodno gnojivo ili će se zapiliti kod nas u Lukavcu i još više zatrovati Zatrovani Crni Sivi Zrak?

SJECI ODREDA NEK SE ZNA KO JE BABO. Da nebi možda bila javna rasprava za Platane , drvo ljubavi ili vijeće. Samo napred.