fbpx

Lukavac: Odobrena novčana pomoć za borbu protiv pandemije korona virusa (FOTO)

2 min. za čitanje
Coronavirus outbreak and coronaviruses influenza background as dangerous flu strain cases as a pandemic medical health risk concept with disease cells as a 3D render

Na općini Lukavac osim Kriznog štaba na nivou općine, formirano je 30 ostalih Kriznih štabova, po jedan u svim mjesnim zajednicama.

Primarni zadatak im je sprovođenje mjera viših nivoa vlasti, a svojom su organizacijom obezbijedili i urednu dostavu namirnica i lijekova za sve mještane koji zbog nametnutnih mjera nisu u mogućnosti izlaziti. Dezinfekcija, čišćenje, izrada zaštitne opreme, samo su neki od dodatnih zaduženja mjesnih kriznih štabova.

Na taj način je organizovana općina Lukavac, tako da su svi nivoi vlasti aktivno uključeni u borbu protiv pandemije korona virusa.

Općina Lukavac je ovih dana pored redovnih mjesečnih uplata svim mjesnim zajednicama (ukupan iznos od 18.360,00 KM), uplatila i dodatnu tranšu, povećanu za 300,00 KM za Krizne štabove.

Koliko novca će dobiti svaka mjesna zajednica obračunavalo se na osnovu broja stanovnika, a kao izvor podataka korišten je popis stanovništva iz 2013. godine.

Redovna tranša Općine Lukavac prema Mjesnim zajednicama

Obzirom da prema popisu iz 2013.godine, općina Lukavac ima 44.520 stanovnika, prostom računicom dolazimo do zaključka da je svaki stanovnik općine Lukavac za borbu protiv pandemije Korona virusa dobio po 0,42 KM ili ukupno 18.638,00 KM.

Računica je tačna za sve osim za Mjesne zajednice Brijesnica Donja, Krtova 1 i Krtova 2, Panjik, Tumare i Stupari. Naime, mještani ovih mjesnih zajednica za borbu protiv pandemije su dobili između 0.80KM i 1.30KM po glavi stanovnika.

Pomenuta sredstva Krizni štabovi mjesnih zajednica dužni su utrošiti na gorivo za dostavu lijekova i namirnica (uz priloženi spisak lica kojima je izvršena dostava), nabavku sredstava u prevenciji i širenju zaraze, maske, rukavice, dezinfekciona sredstva itd.

Svaka eventualna zloupotreba ovog novca biti će sankcionisana u skladu sa zakonskim propisima, a ukoliko sredstva ne budu utrošena ili se ne ukaže potreba za njihovo korištenje, ista moraju biti vraćena uplatom na račun Općine Lukavac.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Za borbu protiv korone 18.638 km, a prijateljskim udruzenjima 270.000 km bez odluke da trose kako hoce u zamjenu za podrsku na izborima.

SVAKA CAST ZIGA NAJBOLJI KOMENTAR U OVOJ 2020 GODINI . Sa ovim vidimo koliko se aktuelni nacelnik bori za koronu a koliko da ostane na vlast

Ma hajte nemojte bit sitnicavi…korona je prolazna…a Izbori u BiH su vječni!

Da je 92’ mogli bi po jedan metak kupiti.