fbpx

Lukavac nekada: Školski dani 50-tih godina (FOTO)

1 min. za čitanje

Na Facebook stranici Lukavac kroz vrijeme objavljena je galerija fotografija dr Georgi Lazarova. Lazarov je od septembra 1953. godine, do februara 1960. godine, bio rukovodilac opšte zdravstvene službe Fabrike sode Lukavac i stalni pročelnik foto sekcije kluba Narodne tehnike Fabrike sode Lukavac, odnosno Predsjednik foto kluba.

Na fotografijama koje su danas objavljene možete vidjeti djecu ispred škole, kao i za vrijeme pregleda. Nije poznato na kojem području opštine su nastale fotografije, ali se pretpostavlja da su nastale u drugoj polovini 50-tih godina.

Molimo sve čitatelje ukoliko poznaju osobe ili područje gdje su nastale fotografije da to napišu u komentaru ispod teksta.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kasnih pedeset i ranih sezdesetih doveli bi nas roditelji u salu purackog Doma kulture. Onda bi nas ljekari pregledali i vakcinisali. Bilo je i vakcina koje smo dobijali i na kocki secera,cemu smo se veoma radovali jer je bilo bez boc-boc. Ponekad je od roditelja slijedila i nagrada:bombona iz papirnatog fiseka.Jedna…

Kakoje bilolahko se i pregledati nekad davno a sad moras sjediti u Domu zdravlja 4-5 sati da se smiluju da te prime. Ali evo poko zna koji put se ponavlja da je ono staro i nekad prije bilo ucinkovitije nego ovo sad vrijeme sa puno nekih medecinskih aparata ipomagala koja su najcesce u kvaru. Prije ti doktor rukama dodirne stomak ili ruku i zna sta ti je a danasnji doktori se slomise citajuci te knjige i opet mase dijagnozu. Ova djecica na slikama su sad vjjerovatno odrasli i situirani ljudi sa unucicima pa nek se oni jave oni sebe najprije mogu prepoznati.