Lukavac: Moguće poskupljenje vode?

11 1.235

Razlog je poskupljenje  koje  traži  kompanija GIKIL.  Već nekoliko mjeseci šalju fakture sa novim iznosom koju iz komunalnog odbijaju prihvatiti.

Nama iz GIKIL-a već mjesecima šalju fakture sa novim iznosom koje mi vraćamo uz knjižnu obavijest. Cijena koju oni traže je oko 75% veća u odnosu na sadašnju. Mi smo se već obratili Službi za stambeno-komunalne poslove i Općinskom vijeću Lukavac i tražili od njih da nam pomognu da to zaustavimo. Cijena po kojoj kupujemo vodu bi skoro dostigla onu po kojoj je isporučujemo građanima i trošak za „Rad“ bi tada bio veći za oko 300 000 KM.Mi u tom slučaju nebi bili u stanju pokriti ni osnovne troškove i nadamo se da će se nadležni u Vijeću i Općini odlučno suprostaviti tome. U protivnom mi ćemo morati tražiti da odobre poskupljenje cijene vode za sve korisnike, izjavio je Nehrudin Osmić, direktor J.P.“Rad“ Lukavac.

U GIKIL-u kažu da su cijenu promijenili nakon što je Vodoprivredno preduzeće „Spreča“ njima povisilo cijenu sa 0,05 na 0,07 po m/3.

Razlog što smo se pojavili sa zahtjevom za poskupljenje jeste povećanje cijene od strane Vodoprivrednog preduzeća. Ona je stupila na snagu od maja. Zahtjev za povećanje je bio daleko veći ali smo uspjeli ispregovarati da cijena sirove vode bude povećana za 42%. Nakon toga smo zatražili sastanak sa načelnikom Općine i predstavnicima preduzeća „Rad“ i tom prilikom smo dogovorili formiranje radne grupe koja će uzeti u obzir sve parametre i odrediti realnu cijenu pitke vode. Moram da napomenem da cijena nije mijenjana od 2011. godine iako je došlo do povećana električne energije a sada je uslijedilo i povećanje cijene sirove vode“, izjavio je Sulejman Pučić, izvršni direktor GIKIL-a za TV Lukavac.

Radna grupa, koju čine predstavnici GIKIL-a i „Rad“-a, se do sada sastala dva puta i tom prilikom su razgovarali o metodama izrade kalkulacije cijene vode.Prvom sastanku su prisustvovali i predstavnici Vodoprivrednog preduzeća „Spreča“ i Općine Lukavac. Konkretan dogovor nije postignut osim što je utvrđeno  da će  cijena koja na kraju bude dogovorena biti primjenjivati unazad od maja.

U Vodoprivrednom preduzeću  „Spreča“ kažu da je cijena korigovana na osnovu novih kalkulativnih elemenata i da ona i dalje ni u kojem slučaju njima ne omogućava profit. Sa druge strane smatraju da i  stara i nova cijena sirove vode GIKIL-u obezbijeđuje dobit i da je suma koju ulažu u preradu i povećanje kvalitete vode manja od njihove zarade.

Pregovori su  u toku a građanima samo preostaje da se nadaju da će oni uroditi plodom i da do poskupljenja ipak neće doći.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Kung Fu Ce

Spreča prodaje GIKIL-u, GIKIL komunalnom, komunalno nama, ma genijalano rješenje .Vodom prebogata opština i država za stanovništvo samo još jedan namet za održavanje ovakvog nakaradnog parazitskog sistema. Lukavac ni poslije 20 godina od rata nije riješio ni jedan bitan infrastrukturni problem. Juče sam išao na pijacu i nagacao sam se blata. Pa zar od onih para što ih svakog ponedeljka uzmu od onih metara koje prodaju ne mogu par kamiona šljunka nasuti i kakve troškove imaju za odršavanje ledine koja ne zadovoljava uslove da bude ni stočna pijaca a u centru je našeg “grada”. Tako je i sa ovom industrijskom vodom koju nam prodaju i koja pokadkad smrdi kao vlažna krpa koja stoji po nekoliko dana. Voda nam teče kroz azbestne cijevi.gubtci su vjerovatno u mreži ogromni,povlašteni je ne plaćaju,ko zna koliko nelegalnih priključaka uz aminovanje odgovornih itd. Za kvalitet vode koja teče vodovodom cijena je već previsoka.Ali mi ne plaćamo vodu kao takvu nego plaćamo cijenu jednog nakaradnog sistema koji kao neko staro auto traži sve više para za održavanje a sve teže i sporije ide.

svasta

nije voda skupa i treba je poskupiti za gospodu. Mi na selima moramo sami sebi kopati bunare, kanale , uraditi instalacije i sve to odrzavati , ponekad jedan bunar nije dovoljan pa moraju biti 2 ili 3 sve to kosta od 5 do 10 000 km . kome god je skupo gospodo dignite guzice , kopajte bunare i kanale kupujte pumpe pa cete se ubrzo uvjeriti da je voda iz komunalnog vrlo jeftina .

Željo

Naravno da treba poskupjeti pitka voda, a industrijska neće,tako da nema problema jer mi trošimo industrijsku vodu samo to treba da aminuju općinski delegati tj. da proglase vodu iz GI KIL-a industrijskom.Naravno to se neće nikad dogoditi pa onda neka narod pripremi sitan novac za poskupljenje….

dine

lupaju se u prsa u opstini da raspolazu sa nekakvih23mil KM budzeta za 2015 godinu .. spizde pare na pokrivanje bratskih firmi koje rade s njima u talu za fuseraje po opstini, krpljenje asvalta lopatama, strucno unistavanje trotoara a nestrucna sanacija pa sad rupe po gradu i tonemo ko Tuzla , gdje god je koja firma iz njihovog poznanstva usla sjebala je sve sto je Lukavac nekad imo.. cupanje granitnih i tusenje jeftinih betonskih ivicnjaka kroz grad, unistavanje svih parkova u gradu, gradnja gdje god ko stigne, obdaniste “javni parking”…niti jedan asfalt nije ispravan dozivio svoj prvi rodendan, linije po saobracajnicama farbaju jupolom ima toga do bola nek neko drugi nastavi o ovom lukavacko bosanskom apsurdistanu od tih silnih miliona neplate ni banke za grijanje, vodu i komunalije i onda TE prozivaju Lukavac i vrijedaju njegove stanovnike umjesto lukavacke smradove.. pa smradovi da nas sad nebi jedan smrdljivi pakistanac il indijac sta god da je prco sa svoje dvije pumpe koje ste mu vi zdusno prodali za 1 KM ko sto bi svoju mater prodali … investirajte par miliona u izgradnju onih nekoliko pumpi i buradi za hlorisanje jebene vode i zavrsite pricu sa tim svojim propagandnim zastrasivanjem obicnih ljudi…

Mr.Sojic

Pa jesul¨ ovi otkačeni ili šta?
Hoće da poskupe vodu koja je u stvari bara.

Ako hoće da pokupe onda neka na fakturi napišu da je bara i neće se niko ljutiti hahahahah!

Dijasporas

Samo nam jos to fali …

Milenko Blagojević

Prvo udare analizu vode.Izvori i bunarići.Jakako bez nalaza gradskog vodovoda.Kiša padne pa sve zamuti.Pa onda dođu nalazi, bezbeli negativni. Onda se narod obraduje što u stanovima ima vode.
Idealno vrijeme za poskupljenje.Fore i fazoni, ili …

Milenko Blagojević

Da ne zaboravim. Haman ove godine kiše nije bilo, pa voda postala deficitarna roba.
Birokratija se valja po podnicama kanceralija, leži potrbuške i konta kako još da dohakaju narodu.

Kung Fu Ce

Evo reče gospodin ” svašta” da trebamo dići guzice mi”gospoda”koja imaju tu sreću da imamo vodovod i da treba dići cijenu vodi ;za informaciju vama koji suojećate sa nama mi redovno dižemo guzcu i sa kanisterima obigravamo oko lokalnih izvora da bi donijeli vodu koja je upterbljiva za nešto drugo osim ispiranja WC-šolje. Nema domaćinstva u Lukavcu u kojem se pije ta voda sem možda nekih izuzetaka.U mojoj kući se ta voda ne koristi ni za kuhanje.Da bi se vidjelo kakav je kvalitet te vode dovoljno je dignuti poklopac vodokotlića u koji se vremenom nataloži taj “kvalitet”.Razumijem ljude koji u okolnim mjesnim zajednicama u 21.vijeku moraju kopati bunare u navodno jednoj od najrazvijenijih opština u BiH zato što vlast ne ulaže novac u vodovodnu mrežu ali nisu zato krivi njihovi sugradjani koji imaju vodovod nego vlast koja je plaćena da rješeva takve probleme i vlast koja zna šta su prioriteti.

svasta

saosjecam ja sa vama gospodine samo sam htio da ukazem na probleme koje imamo mi na selima sa nedostatkom vode i koliko nas sve to finansijski kosta , a to malo ko zna

lolo bosanac

neznam sta reci o poskupljenju industriske vode,voda koja se koristi u lukavcu je devedesetih godina proglasena ispravnom po nalogu tadasnjih opstinskih funkcionera uz pomoc narucene ekspertize iz sektora za razvoj KHK Boris Kidric.gradani lukavca nazalost nemaju prave informacije posto nas gradonacrlnik nema hrabrosti ni zelje da se suprostavi kojekakvim bjelosvjetskim bizminsmenima i njihovim ulizicama,lukavcani bi morali da imaju besplatnu vodu kao i grijanje radi toga sto trpe nenormalno visoko zagadenje …….

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x