Lukavac kroz vrijeme: Sjećanje na posjetu Dr. Nijaza Durakovića

11. Februara 2016.
5 min. za čitanje

12596498_1115178661825513_711994741_nPovodom četvrte godišnjice od smrti prof.dr. Nijaza Durakovića, prvog Predsjednika SDP BiH i člana Ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, na stranci Arhivizam koju uređuje Mihad Sakić, objavljena je zanimljiva priča o jednom od najmarkantnijih i najvećih intelektualaca kojeg je Bosna i Hercegovina imala u drugoj polovini XX stoljeća i prvoj dekadi XXI stoljeća.

Dr.Nijaz Duraković, bez sumnje, bio je jedan od najmarkantnijih ljudi koji su živjeli na prostorima Bosne i Hercegovine krajem XX stoljeća. Bio je posljednji predsjednik Saveza Komunista Bosne i Hercegovine, partije koja je šutke i miroljubivo tokom mjeseca novembra 1990. godine predala vlast tzv. nacionalnim strankama.

Dr.Duraković bio je jedan od rijetkih bosansko-hercegovačkih, a zašto ne kazati i, bošnjačkih političkih lidera, koji je svojim govorima, porukama, običnim, otvorenim i iskrenim riječima narodima Bosne i Hercegovine otvarao oči da vide kako već, sa novim liderima, srljamo u ratne sukobe.

Dr.Nijaz Duraković je uložio ogromne napore da se tokom 1991. godine nađe, u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, da razgovara sa ljudima, da ih opominje i podsjeća, da kontinuirano radi na stvaranju i organizaciji Patriotskog Fronta kao buduće političke i vojne organizacije svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Dr.Nijaz Duraković u Lukavcu:

„Mrtav Tito više nam vrijedi, više nas miri i povezuje od lidera nacionalnih partija“

„Povodom 30.septembra – Dana oslobođenja Lukavca, opštinski odbor SDP-a Lukavac, organizovao je miting mira i ljubavi, kojem je prisustvovalo preko 5.000 članova i simpatizera ove stranke. Osim Lukavčana, ovom veličanstvenom skupu prisustvovali su i građani Tuzle, Gračanice, Gradačca, Živinica, Banovića, Kalesije, Bukinja, Šićkog Broda, Orahovice, Lipnice, Miričine, Puračića, Berkovice i drugih mjesta.“

Učesnike mitinga pozdravili su Edhem Muftić, predsjednik opštinskog odbora SDP-a Lukavac, naglašavajući da su članovi ove partije ponosni na tekovine NOR-a, na Tita i da se zalažu za čuvanje cjelovite BiH i demokratske Jugoslavije.

Emilija Pajalić, prosvjetna radnica iz Lukavca, govorila je u ime građana Lukavca i između ostalog naglasila: „Napokon je svima jasno da su narode zavadili i u bratoubilački rat gurnuli lideri nacionalnih stranaka i vjerski fanatici“.

Voditelj ovog skupa, Munib Efendić, najavio je obraćanje predsjednika SDP BiH, a izlazak dr.Nijaza Durakovića na govornicu pozdravljen je gromoglasnim aplauzom i skandiranjem, a najfrenetičniji aplauz se čuo kada je u svom govoru spomenuo Tita i osudio sve one koji skrnave Titove djelo i ime.

Socijalistička Demokratska Partija BiH polazi od toga da oružje nikog neće usrećiti. Nažalost, ima i onih koji vode narod i predstavljaju ga, a misle sasvim drugačije. U suštini, oni nas zatvaraju u etničke i nacionalne torove, a zatvaraju nam oči i guraju u bratoubilački rat. Zbog svega toga, svaki miroljubiv i pravdoljubiv čovjek, i Srbin, i Hrvat, i Musliman, i Rom, svako onaj kome na srcu leži mir, cjelovita, jedinstvena i nedjeljiva Bosne i Hercegovina i demokratska Jugoslavija, mora uložiti sve svoje snage i znanje da se stane na put prljavom ratu koji bjesni na jugo – prostorima. Dolazeći u Lukavac, pročitao sam parolu „Naprijed u nove radne pobjede“. U kakve nas pobjede vode novi vlastodršci? U rušenje mostova bratstva i jedinstva, rušenje fabrika, ubijanje…! Nevini ljudi, mladići, ginu, a u smrt ih šalju oni koji su sebe i svoje sinove smjestili na sigurna mjesta. Nemamo ni u ime koga niti u ime čega ginuti, a pitam se kako bi mogli Bosnu i Hercegovinu podijeliti. Morali bi onda dijeliti ulice i sokake, razvoditi mješovite brakove, raskidati prijateljstva, kumstva i poznanstva. Evo, posljednjih dana svijet se ne može načuditi našem primitivizmu i nastojanjima uspaljenih lidera koji ni mrvog Tita ne ostavljaju na miru. Tito je bio i ostao velikan epohe. Mrtav Tito više nam vrijedi, više nas miri i povezuje od lidera nacionalnih partijaistakao je dr.Nijaz Duraković, posebno pozivajući prisutne da se svim sredstvima bore za mir. Na skandiranje prisutnih „Hoćemo izbore, hoćemo izbore“, Duraković je naglasio da nije vrijeme ni za izbore, jer u ratnom stanju i psihozi normalan čovjek se ne može normalno nizašta opredjeljivati, birati i glasati.

Miting mira i ljubavi obogaćen je i sadržajnim kulturno – zabavnim programom.“

Podatke sam preuzeo iz listova „Front Slobode“ (JU Arhiv Tuzlanskog kantona), „Slobodna riječ“ (glasilo građana opštine Lukavac),  arhiva SSO Demokratski Saveza Lukavac i zavičajna zbirka JU Javna biblioteka Lukavac. Napisao je Mihad Sakić u svom blogu.

Podijeli ovaj članak
6 komentara
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bio je hrabar i vidovit političar, i prije svega – Čovjek.
Slava ti, druže.

@CIC ti očigledno pripadaš ovj skupini koja glorifikuje djelo Izetbegovića,ili si zaboravio da se juga raspala radi onog djedice što nam obeća “zlatne kašike” pa se mi danas ubismo okretanjem ka radu ali u zapadnim zemljama-toliko nam je dobra donijela demokracija i ovi što ne izlaze iz bogomolja,možda je bio i pjano al more bit da bidne ipak je bio PROFESOR!

Imao sam tu cast da mi drug Durakovic licno potpise pristupnicu u SDP, ito u Srebrenici na predizbornom skupu, ali badava,uzese mu vlast nacionalisti. Pocivaj u miru Bozijem i neka Ti je vjecni rahmet DRUZE.

samo još da organizujete takmicenje titovim stazama revolucije
Kako sve partije koje zovete nacionalnim trpate u isti kos i krivite time za rat i Bošnjake.
A i Nijaza ste otjerali iz partije
Sad vam dobar.

Obična pjandura.Na čobaniji iz “dva ribara” nije izlazio. Kad prođe kraj hinsana, trag smrdi od alkohola za njim 6. metara.Na političkim naukama trećerazredni profesor. Njega i Savu Preljevića sa političke ekonomije isto tretirali.Zbog takvih kao što je on i raspala se jugovina, a došo na vlast podrepaš mu kolega Lagumaš, zbog koga se raspala i partija.Eeee moj zalutali narode!Hoćel se ikad balkanac otarasit glorifikacije individua, pa se okrenut radu, a ne samo laprdačini! Balkanac, napravi, pa sjebe,pa dreči za onim što je imo!EH…

E to vala Hinsane boziji.Ovi sto se abdeste 6 puta na da jer je 5 malo. Oni nas dovedose do ove ljepote i ovog divana,ja vala jes lijepo.Bolje nam na hinsanskom duhnjaluku nemere bit .