fbpx

Lukavac Cement prelazi u ruke mađarskog milijardera

2 min. za čitanje

Mađarska Grupa Mészáros dodatno će ojačati svoju prisutnost na Balkanu, izvijestili su iz ove grupacije u vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara Lőrinca Mészárosa. 

Talentis Group Zrt., u vlasništvu Lőrinca Mészárosa, potpisao je pismo namjere za dobijanje pregovaračkih prava za sticanje Lukavac Cementa doo, u vlasništvu austrijskog Asamer Baustoffe AG.

Bosanskohercegovačka tvornica cementa Lukavac Cement osnovana je 1974. godine, a od 2001. godine u vlasništvu je Asamer Baustiffe. Godišnji proizvodni kapacitet je 650.000 tona klinker betona i više od milion tona cementa. Kako se navodi u priopćenju grupacije Mészáros, Lukavac ima izvrsne tržišne pozicije u regiji, a čak ima pedeset posto vlasničkog udjela u Rudniku krečnjaka Vijenac.

“S jedne strane akvizicija pridonosi smanjenju manjka domaće opskrbe sirovinama, a s druge strane dodatno vertikalno proširuje portfelj građevinske industrije grupe Mészáros s industrijskom tvrtkom na stabilnim nogama, s izvanrednim proizvodnim kapacitetima u regiji“, rekao je Lőrinc Mészáros, za kojeg je “posebna dodana vrijednost” što ova grupacija kompanija u segmentu građevinske industrije također “ulazi na međunarodno tržište”.

Izvršni direktor prodavatelja Asamera, Harald Fritsch, u međuvremenu je izrazio zadovoljstvo što će prodaja cementare u Bosni i Hercegovini omogućiti njegovoj tvrtki da “preusmjeri geografski opseg svojih aktivnosti na Austriju i Slovačku”.

Lőrinc Mészáros (rođ. 1966) .jedan je od nabogatijih Mađara sa poslovnim carstvom koje obuvata više sektora. Slovi kao glavni posrednik poslova prvog čovjeka Mađarske Viktora Orbana i vrhuške njegove stranke Fidesz.

Predsjednik je nogometnog tima Akademije Puskás, a u Hrvatskoj je vlasnik Nogometnog kluba Osijek.

Magazin Forbes rangirao ga je kao treću najbogatiju osobu u zemlji, a maju 2023. uvršten kao 2245. najbogatija osoba na svijetu na popisu milijardera časopisa Forbesa, s procijenjenim bogatstvom od 1,3 milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments