fbpx

Lukavac će u 2015. godini dobiti uređene puteve i četiri kružna toka

2 min. za čitanje
Asfaltiran trotoar - 30.12.2012. godine

Nakon zimskog razdoblja, kojeg karakterišu obilne padavine i niske temperature, oštećenja kolovoza uobičajena su pojava.

Kako potpuno i temeljito asfaltiranje lukavačkih ulica nije rađeno već duži vremenski period, pojavile su se udarne rupe, koje predstavljaju opasnost za sve učesnike u saobraćaju. Obzirom da su zbog veličine i položaja često ispunjene vodom, njihovo uočavanje dodatno je otežano pa su servisni centri imali mnogo posla na popravci oštećenih automobila.

Općina Lukavac u 2014.godini nije izdvajala sredstva za sanaciju i unaprijeđenje putne infrastrukture, nego su samo dovršavani projekti iz 2013.godine.

Jedan od značajnijih je izgradnja ceste Bistarac Donji-Bistarac Gornji, u dužini od 1250 metara. To je finansijski pomoglo Federalno ministarstvo za promet i komunikacije, koje je u cilju kvalitetnijeg povezivanja Lukavca i Tuzle, izdvojilo 135.000 KM, saznaje Lukavački info portal | SodaLIVE.ba

Tekuća godina trebala bi biti u znaku radova na putevima, tvrde nadležni.

Sanacija tri mosta i nekoliko putnih pravaca već je okončana ili je u toku. Očekuju se dodatna sredstva UNDP-a, namijenjena općinama nastradalim u majskim poplavama, kako bi popravili još 17 mostova i nekoliko prometnih putnih pravaca. Iz budžeta Općine Lukavac za sanaciju postojeće i izgradnju nove putne infrastrukture u 2015.godini planirano je oko 400 000 KM. Posebna pažnja bit će posvećena odvodnji oborinskih voda, te unaprijeđenju protoka saobraćaja u gradskom jezgru jer je planirano uređenje novih ulica i izgradnja četiri kružna toka.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Stvarno, ma to nije moguće…

Evo vidite li sad zasto se prije nekoliko dana krpilo betonom, upravo radi ovog projekta jer mora se malo ustediti da bi se ovaj projekt zapoceo i priveo kraju na hajr!!!

puno je da izdvojite toliko novca pa put u bistarcu hajd sto je katastrofa uradjen nije ni zavrsen.i sve sto vise stedite na tim putevima sve cesce cete ih popravljati..jos cete dovesti firme iz doboja i gracanice zivinica a u nas u lukavcu ima firma ali sto kadda bolje prijateljima dati posao i uzeti reket 30 40 hiljada.dao ce poginuti dzevad prije kraja mandata

A samo me zanima hoce li tko uradit onih otprilike 50 metara u Karićima puta sto je ostalo nedovrseno?????????

Udarne rupe se javljaju najčešće zbog lošeg i nekvalitetnog rada na putevima.Najveći neprijatelj podloge na putevima je voda koja ne otiče i smrzava se u zimskom periodu razara tu istu podlogu. Naše ulice su pune bara pa se skoro nemoguće kretati trotoarima kada pada kiša ili se topi snijeg jer voda lijeno ili nikako ne otiče sa kolovoza pa vozila tu vodu izbacuju na trotoare i pješake .Da ne govorimo kako se obrade mjesta oko šahtova i poklopaca od kanalizacije gdje se uništavaju podvozja na autima.Pa je onda logično pitanje da li se tim poslom bave stručne ili firme koje imaju protekciju i da li iko kontroliše kvalitet uradjenog posla. Svako ko je pješice pokušao da prodje kraj cemetare kada pada kiša zna kakav je to horor. A nije bolje tuda proći ni autom. Sramota kakav nam je ulaz u Lukavac. Nije dovoljno samo asfaltirati ceste a da se ne vodi računa o kvalitetu i zadovoljavanju normi i standarda. Kakav je to kvalitet kad se poslije dvije tri sezone mora krpiti ono što je napravljeno. Bolje je za iste pare čestito napraviti 100 metara ceste nego kilometar fušeraja,znači kvalitet ispred kvantiteta.