fbpx

Lijepo vrijeme, a Lukavčani udišu visoke koncentracije sumpordioksida

2 min. za čitanje

Visoke koncentracije sumpordioksida i prašine (lebdećih čestica) izmjerene su u Lukavcu u prethodna dva dana. Prisustvo ovih čestica je posljedica opštih meteoroloških uslova u sudjelovanju s ljudskim aktivnostima – emitovanjem zagađujućih materija iz industrije, energetike saobraćaja i domaćinstava.

Lukavčani su prema Centralnoj mjernoj stanici postavljenoj u ulici Branilaca Bosne u 14 sati udisali prekomjerno zagađen zrak.

Naime, u 14 sati koncentracija sumpordioksida u zraku iznosila je 507.4 µg/m³ dok je u 13 sati koncentracija sumpor dioksida 248,5 µg/m³. Zanimljivo da je u 12 sati izmjerena koncentracija sumpor dioksida iznosila 81,3 µg/m³, što znači da je do enormno visokih koncentracija došlo u 60 minuta.

I jučer su Lukavčani u periodu od 15 do 17 sati udisali enormno visoke količine sumpor dioksida. Najveća koncentracija je izmjerena u 16 sati i iznosila je 530,50 µg/m³.

Granična dnevna vrijednost prema Pravilniku o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definisanju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 1/12) iznosi 125 µg/m³. Također, povišena je i koncentracija ugljen monoksida i PM2.5 čestica u zraku.

Sumpordioksid

Slobodni nemetalni oksidi sumpora i dušika vežu se u atmosferi s vodenom parom u spojeve sumporne i dušične kiseline, a koje potom padaju u obliku padavina (kisele kiše) na zemlju, te tako agresivno djeluje na živu i mrtvu prirodu.

Osim biljaka, kisele kiše ozbiljno zagađuju i vode kojima se drastično smanjuje Ph vrijednost, a posljedica je toga narušavanje čitavog ekosistema jer veliko smanjenje Ph vrijednosti dovodi do izumiranja mikroorganizama te je jasno da se javlja i problem pitke vode. Štetno djeluje na organizam čovjeka, naročito na disajni trakt. Izaziva kašalj, bronhitis, slabost, a u većim koncentracijama ima toksično djelovanje.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Cuuuuuuuuj

SO2 najvise izlazi iz cijevne peci Cementare ..

Nemoj da bi sad za Njega ili Ga neko zakvaco! Nije lahko vodat narod i A On to radi uspijesno.Voda l’, voda…