fbpx

Kraj epidemije morbila na općini Lukavac

2 min. za čitanje

Prvi slučajevi evidentirani su još u oktobru, a prethodno je registrovano nekoliko slučajeva u Živinicama.Posljednja tri slučaja registrovana su u avgustu 2015.godine.

Tokom  epidemije u općini Lukavac registrovano je 497 oboljelih od morbila, što je 35,5% od ukupnog broja registrovanih u svih 13 općina kantona. Slijede Grad Tuzla sa 18 %, Živinice 11 %, Kladanj i Banovići sa 8 % oboljelih. Bolest  je evidentirana u skoro svim dobnim skupinama.  Najstarija osoba oboljela od morbila imala je 59 godina, dok su ipak najčešće obolijevala djeca predškolskog uzrasta.

Među osobama koje su oboljele od morbila 96 % je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili im je nepoznat vakcinalni status.To je potvrdilo tezu da je do ekspanzije morbila došlo zbog neprovođenja imunizacije. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti za roditelje  predviđa kazne od 100 do 2.000 KM.

„Program obavezne imunizacije djece od rođenja do 18-e godine života predviđa vakcinisanje i protiv morbila. On je usklađen sa Zakonom o zaštiti stanovništva i njegovim poštivanjem zarazne bolesti bi bile potpuno iskorijenjene. Međutim, pod uticajem propagande sve veći broj roditelja se oglušava na svoju moralnu i zakonsku obavezu. To je upravo slučaj sa Lukavcem koji je očigledan primjer toga. Od svih oboljelih u TK 35 % je upravo sa područja ove općine. Istovremeno radi se o sredini sa nevjerovatno niskim stepenom pokrivenosti imunizacijom. U 2014-oj godini vakcinisano je samo 55 % djece koja su bila planirana po kalendaru imunizacije“, kazao je prim. mr.med.sci. dr. Blaško Topalović, specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo TK.

U periodu trajanja epidemije hospitalizirane su 342 osobe, od čega je 48 imalo komplikacije.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments