Ko su Austrijanci koji otvaraju 800 radnih mjesta u Lukavcu?

3 min. za čitanje

Prije nekoliko dana objavljena je informacija da kompanija Boxmark ima namjeru proširiti kapacitete u Lukavcu i zaposliti novih 800 radnika. U samom saopštenju nije objavljeno mnogo podataka o kompaniji, osim da se bavi proizvodnjom tekstilnih i kožnih dijelova za autoindustriju.

Prema istraživanju portala BiznisInfo, riječ o svjetskom gigantu čije je sjedište u Austriji, a koji u zemljama u kojima otvara fabrike konstantno razvija posao i povećava broj zaposlenih, što najbolje pokazuje primjer Hrvatske. Ukoliko domaće vlasti učine sve da ova kompanija uspješno razvije svoj biznis u BiH, nema nikakve sumnje da će ona ispuniti svoje obećanje o masovnom zapošljavanju novih radnika.

Boxmark je, naime, jedan od vodećih svjetskih proizvođača kožnih proizvoda kada je riječ o automobilskoj industriji, avio-industriji, potom sjedištima za željeznice, jahte, namještaju za domaćinstvo itd. Kada je riječ o auto-industriji, u njihove mušterije ubrajaju se skoro svi vodeći svjetski proizvođači, kao što su Audi, Bentley, BMW, Bugatti, Ford, Jaguar, Lamborghini, Mercedes-Benz, Opel, Porsche, VW i mnogi drugi.

Veliko iskustvo u regionu

Osim kožnih sjedišta, proizvode i ostale unutrašnje dijelove od kože, poput naslonjača za ruke, navlaka za volan, vrata i ostale industrumente itd. Kada je riječ o avio-prevoznicima, među njihove mušterije spadaju giganti poput Emirates Airlinea, Etihad Airways i Lufthanse. Slična je situacija i kada je riječ o željeznicama i jahtama. Firma osim fabrika u Austriji, ima postrojenja i u Njemačkoj, Kini, Meksiku, Argentini, Sloveniji i Hrvatskoj.

Za BiH je zanimljiv primjer Hrvatske gdje Boxmark već godinama uspješno posluje, ima fabrike na više lokacija i, prema pisanju tamošnjih medija, svake godine povećava broj zaposlenih za oko 400. Početkom godine Boxmark je u Hrvatskoj imao oko 4.000 radnika. Firma se u Hrvatskoj čak suočila s problemom da nije mogla naći dovoljno radnika, pa su u februaru ove godine morali emitovati oglas u udarnim televizijskim terminama kojim su pozivali radnike da se prijave za rad u pogonima austrijskog giganta.

Inače, prema podacima BiznisInfa, Boxmark je prošle godine, kada je pokrenuo proizvodnju u BiH, tačnije u Lukavcu, već zaposlio oko 200 radnika i imao prihode od 22 miliona KM. U skorijoj budućnosti planiraju proširenje proizvodnih kapaciteta. To, prije svega, podrazumijeva izgradnju nove proizvodne hale od oko 10.000 m2, a što je prva faza ukupnog investicijskog projekta koji bi trebao da rezultira otvaranjem oko 800 novih radnih mjesta u ovoj kompaniji.

 

(Nezavisni.ba/Biznisinfo.ba)

Podijeli ovaj članak
9 komentara
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Problem je što u Bosni uplaćuju poreze i doprinose na minimalne plaće od 200 eura. Ne mogu tako ponašati se u Austriji. Omogućila im naša vlast da ostvaruju ekstra profit preko grbače jeftine radne snage.

Vlada i mediji plasiraju naucno fantasticne price o radnim mjestima i investicijama, a radnici su placeni tek toliko da ne umru od gladi.

Kako neko može biti gigant ako isplaćuje plaću od oko 400-500 km, a potrošačka korpa preko 1000 km?

Kazu da ce dijeliti i zlatne kasike uz platu.

nece toliko zaposlit to je propaganda a place su male nema sindikata da se bori za povecanje satnice i placa .

Evidentno je da je riječ o svjetskom “brendu”,kako vole da danas kažu.Kada bi plate radnika, koji će biti u tome pogonu zaposleni,
bile približno adekvatne platama radnika iz domicilne firme u Austriji, te cijenom finalnog proizvoda koji je namijenjen srednjoj i bogatoj klijenteli, onda bi bilo o.k. Ovako je riječ o čistom kapitalističkom sticanju extra-profita i golom obezbijeđivanju radnih mjesta.Uloga zemlje u tranziciji je vidljiva. Tako zaista ne može u Austriji.Kritike su umjesne.

Eto vi ste svi pametni kolko ko uplacuje i sta a niko nece da radi…bolje u betmenu i aqui kafice ispijati nego raditi?

Velika je razlika izmedju rada za platu, i rada za 60% prosjecne plate u FBiH koja je ionako tragicno niska.

Jos jedan “gigant” koji ce placat crkavicu od 500 KM , tek tolko da mu radna snaga ne umre od gladi . Bolje da ne investiraju nista , u BiH “prosjecna plata” 850 KM iako je realno nedje oko 550 ,a “potrosacka korpa” 1600 , ovdje narod zasluzuje nobelovu nagradu za prezivljavanje i snalazljivost.