fbpx

Kenan Omerdić: “Delić na konsultacije u vezi budžeta pozvao samo SDA”

5 min. za čitanje

Vijećnici OV Lukavac danas su na sjednici usvojili Nacrt budžeta za 2020. godinu sa okvirnim oplanom za naredne dvije godine, kao i Odluku o njegovom izvršenju.

Predloženi Nacrt Budžeta  iznosi 26,6 miliona KM i podložan je izmjenama koje se u vidu prijedloga i amandmana očekuju za desetak  dana.

Zanimljiva je bila rasprava dojučerašnjih stranačkih kolega, Edina Delića i Kenana Omerdića, dok su vijećnici SDA u nekoliko navrata navijački podržavali Delića, koji ih je ne baš tako davno nazivao imenima, koja ne želimo ni spominjati u ovom članku.

Omerdić je na početku svog izlaganja izjavio da je načelnik Delić kasni sa nacrtom budžeta i da je jedino konsultacije u vezi budžeta održao sa predstavnicima stranke SDA i zaključio da je to očitom, jer su koalicioni partneri u Vladi TK.

Priča o budžetu od 26.682.368KM nije realna. Priča o kreditima i grantovima, kojih nema. Nemamo planirana sredstava za ekologiju i mjernu stanicu o kojoj smo pričali, priča o vodosnabdijevanju na ovaj način nije realna, garantovali smo kreditna sredstva za rješavanje problema vodosnabdijevanja. Da li je to riješeno? Nije. Vidjet ćemo kakve će nacrt budzeta pretrpjeti promjene, ali ovaj nacrt je predizobrni. Izjavio je Omerdić.

Na ovo je reagovao Admir Mosorović:

SDA ima 12 vijećnika i nikada nije oborila budžet, jer nismo većina, a tu je bilo puno više političkih subjekata. Kolega Omerdić je vijećnik koji je najviše vremena proveo u ovoj sali od svih nas i on će nam najbolje pojasniti, kako to da u vrijeme kada je vladala SDA, kolege iz SDP-a nisu bili za budžet. Ali, koliko se ja sjećam tih vremena, neki ljudi su bili protiv budžeta iz SDP-a, a neki su bili za i glasali uvijek za SDA, a to je kolega Omerdić. Naš načelnik je uvijek napadao stranku SDA i sada neko želi da nam spočitava da smo mi uz Delića, međutim ja tu ne vidim logiku, ali on to izgleda vidi drugačije.

Na sve ovo reagovao je Ermin Jusufović koji se osvrnuo na projekte i tražio korektnost prilikom svojatanja projekata regulacije korita rijeke Jale i Watsan-a, jer u pitanju su projekti potpisani za vrijeme načelnika iz SDA, a danas to neki nazivaju svojim i generacijskim projektima.

Nakon toga se nastavila sapunica i načelnik Delić je izjavio da je najmanje dva puta telefonom zvao gospodina Omerdića i da ga ovaj nije pozvao nakon što je primjetio propušten poziv. Oprostite gospodine Omerdiću, ali ja treći put ne zovem i oca svog. Da li ste vi pozvali načelnika? Izjavio je Delić, koji je priznao da je Watsan projekat i projekat regulacije Jale potpisala SDA vlast i da je njega “zapalo” da to završi i da se taj projekat pravi parama građana općine Lukavac, a ne parama SDA.

Na kraju sjednice vijećnik Mašić je prozvao načelnika i Općinske službe da ne rade ništa povodom rušenja nelegalno izgrađenih objekata, pa se osvrnuo na objekat u Milerovoj ulici gdje živi, ali ne na ostale objekte u gradu. Mašić je izjavio da je razočaran u načelnika Delića i pitao može li se išta uraditi za objekat koji je nelgalno izgrađen u Milerovoj ulici, jer u slučaju požara u toj zgradi, vatrogasno vozilo nema pristupa.

Delić je izjavio da podržava stanare objekta i njihova prava, te ih podsjetio da su oni kupovali stanove pod hipotekom i kako on nikada ne bi na taj način kupio stan. Delić je predložio da Općinsko vijeće donese Odluku da JP RAD bude zaduženo za rušenje nelegalnih objekata, a da će Općina snositi troškove istih. Osvrnuo se na objekat u Milerovoj ulici i potvrdio da pomenuti objekat mora biti srušen jer je izgrađen na pogrešnom mjestu.

Vijećnici su jednoglasno nakon burne rasprave usvojili Nacrt budžeta i donijeli Zaključak da se obavi Javna rasprava u trajanju od 10 dana.

Sjednica sa samo dvije tačke koštala je građane opštine Lukavac oko 5.000KM.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dobro jutro Kolumbo.DrDelic se od pocetka mandata o svemu vaznom dogovara sa SDA sve što želi da prode a ostalo pusti da neusvoje.I opoziv je on lično želio a svevostalo je zajednička predstava za narod koji nažalost nasijeda.On je po dogovoru sa SDA i ušao u SDP da ga razvali.Isti su oni samo narod nekonta.

Kakvo je ovo smeće!
Nekad je prDelić na konsultacije zvao i Kenana i Struju, a sad samo Struju.
Šteta Velika u p.m.

“Bravo nasi” FOTELJASI !

Koji debili od prvog do zadnjeg. Osim Kenana naseg uvazenog, Ermina i Struje?.