Kako teku pripreme za predstojeće Opšte izbore na području općine Lukavac?

0 601

U OIK Lukavac saznajemo da paralelno provode više aktivnosti među kojima je posebno značajna obuka članova biračkih odbora. Provodi se od 19.septembra i radnim danima i vikendom u dva termina.

Proces priprema najviše usložnjava činjenica da mnogi kandidati odustaju.To članovima komisije donosi nove obaveze jer se svi članovi i predsjednici odbora moraju evidentirati i unijeti u centralnu bazu podataka. Razlog odustajanja najčešće je zahtjevna obuka i odgovoran posao koji nije adekvatno plaćen. Predsjednici odbora imat će  naknadu od 100, članovi 80, a zamjenici članova 50 KM.Visinu tih  naknada  odredjuje CIK kao i način njihovog rada i obavezu pohadjanja obuke.

Centralna izborna komisija BiH akreditirala je oko 8.000 posmatrača iz bh. nevladinih organizacija i međunarodnih posmatrača za praćenje izbora u našoj zemlji 12. oktobra. Ovo je najveći broj akreditiranih posmatrača na izborima u poslijeratnoj BiH, a očekuje se da će na dan izbora, u zemlji biti akreditirano još 50.000 posmatrača političkih partija, za čiju su akreditaciju nadležne općinske, odnosno gradske izborne komisije.Svi će oni pratiti izborni proces na više od 5.000 biračkih mjesta, te rad Centralne izborne komisije i Glavnog centra za brojanje.

 

(RTVLukavac)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x