fbpx

Kada će Lukavac dobiti bazen? Šta Grad poduzima da se zaštiti put u Koksari? Ko je uklonio pločicu sa vrata kancelarije?

9 min. za čitanje

Nedavno je vlast Grada Lukavca počela primjenjivati platformu “JavnaRasprava.ba” u kojoj svi imaju mogućnost da komuniciraju sa onima koji donose odluke.

Očekivano, najviše pitanja građana dobio je gradonačelnik Delić. On je od ukupno 40 pitanja, odgovorio na njih 35. Ostali nisu zanimljivi građanima, pa su tako Suad Salibašić, Mirza Mujagić i Jakub Mahovkić dobili po jedno pitanje na koje su dali odgovor, dok ostali vijećnici nisu bili tema javnosti.

U nastavku smo izdvojili neke od najzanimljivih pitanja, kao i odgovore gradonačelnika:

Kada će se malo srediti park oko spomenika, postaviti nove klupe i urediti ulica od pruge do FSL?

Novim regulacionim planom Grada Lukavca, planirano je i već definisano uređenje i rekonstrukcija navedenog dijela grada. Bit ćete sigurno zadovoljni novim izgledom parka (Spomen kosturnice) Macan Marije i onime što će biti oko parka.

Da li će se ikada išta poduzeti za put u Turskom Lukavcu kod oraha, svima poznata lokacija? Obećavano je više puta, a na žalost ni rasvjete nemamo. Pozdrav od mještana ovog puta u nadi da će se bar nešto poduzeti.

U toku je rekonstrukcija puteva u Lukavac Mjestu. S obzirom da ne znam o kojem orahu se tačno radi, molim Vas da se obratite predsjedniku mjesne zajednice koji će u vezi s Vašim upitom kontaktirati nadležne službe.

Jedini sokak u ulici Mehe Tubica nije asvaltiran preko puta stare škole u Lukavac mjestu. Ima li šanse da i mi hodamo po asvaltu?

U toku je rekonstrukcija puteva u Lukavac Mjestu. Molim Vas za strpljenje. 

Do kada ćemo gledati ispuštanje silne pare iz Sode, a mi ložiti? Prije i za vrijeme rata parabrod je bio iz Sode za grad, a mi tik tu za priključenje (bivša JNA ulica). Neka se novopečeni griju uz radijator, a mi starosjedioci ćemo ložiti na niskokalorične energente, a koje plaćamo kao zlato.

Molim Vas da se po pitanju ovoga problema službeno obratite našim inspekcijskim organima koji će po Vašoj prijavi izaći na teren, utvrditi činjenično stanje, te Vam odgovor poslati na kućnu adresu.

Hoće li se poduzeti nešto sa silnim kamionima koji nas uništiše, a i put od Koksare za Puračić već je uništen? Ispod podvožnjaka su same rupe ostale.

Pozivam Vas da se po pitanju ovoga problema slobodno obratite našim inspekcijskim organima. Obrazac za prijavu možete preuzeti na šalteru broj 8, u šalter sali Gradske uprave.

Šta će biti sa grijanjem za ulice Kralja Tvrtka prvog i Branka Ćopića? Prije pet godina je obećano, a ništa od toga nije započelo.

Vaša ulica se nalazi u planu toplifikacije gradske zone. Radovi na toplifikaciji se izvode u fazama, a dinamika radova je zavisna od postupaka javnih nabavki koje su često  prilično komplicirane. U vašim navedenim ulicama je već bilo puno radova po drugim projektima koji se moraju dovršiti prije početka radova na toplifikaciji toga dijela grada,  stoga vas molim za još malo strpljenja.

Pozdrav načelniku, čekamo 20 godina da se uradi kanalizacija u podrinjskoj ulici. Svako obeća, ali još se ništa nije uradilo po tom pitanju?

Pozivam Vas da problem delegirate Vijeću vaše mjesne zajednice.

Kada će se uraditi kanalizacije u Gornjem Bistarcu. Problem je što komšije kanalizaciju puštaju niz put.

U toku je javna nabavka za radove na izgradnji i rekonstrukciji puteva na području grada Lukavac. Ovim radovima je  predviđena i lokacija jednog dijela dionice Bistarac Gornji Dvori. 

Prije zadnjih izbora je obećano da će se asvaltirati put u Prokošovićima preko i osvijetliti? Kada će to biti realizovano?

Pozivam Vas da na web stranici Grada Lukavca pronađete dokument Strategija integriranog  razvoja općine Lukavac. Nisam u mogućnosti da ovdje kopiram link, ali vjerujem da ćete se snaći. Tu imate pregled planiranih radova na infrastrukturnim projektima. Također Vas upućujem da isti upit postavite i Vijeću MZ Prokosovići koje će se potom  upitom obratiti nadležnim službama.

Jeste li naredili da se skloni ime Edise Suljić s vrata u zgradi opštine, a koje je bilo postavljeno, iako konkursna procedura još uvijek nije završena, a o čemu su mediji već izvještavali?

Natpisi na vrata se ne postavljaju i ne skidaju po nalogu gradonačelnika, te nisam izdavao takve naredbe.  Natpisi na vratima ni na koji način ne utiču na konkursne procedure,  te ne vidim smisao dovođenja ovih činjenica u vezu. Suštinsko pitanje je da li je procedura provedena po zakonu i da li je na svaku poziciju izabrana najbolja osoba. Testiranje za državne službenike obavlja Državna Agencija i ne testira se uopće u prostorijama Općine. Po važećem zakonu gradonačelnik je obavezan izabrati prvoplasiranu osobu sa spiska i tako je i učinjeno.

Čija je nadležnost obezbjeđenje transparentnog, profesionalnog dvosmjernog sistema informiranja ?. Da li bi neke radio ili TV kontakt emisije kojih je bilo prije pandemije popravile transparentnost institucija i opravdala nazive građana pa i gradova? Gdje mladi Lukavca mogu da uče plivati kao prije u Galebu, a stari da se osvježe u vrele ljetne dane da ne idu na Panoniku?

I sam mogu reći da želim i da se nadam da će i Lukavac,  u što skorije vrijeme, imati svoj bazen. Potrebno je da prije toga završimo izgradnju postrojenja za preradu  vode. To nam je bitan preduslov za otvaranje proiče o bazenu.

Zanima me zasto u Lukavcu nema zatvorenog bazena, pa moramo vodit djecu u Tuzlu na plivanje?

Bazen kojeg smo imali prije u Lukavcu i na kojem sam i sam odrastao je, na moju veliku žalost, prije moga imenovanja na mjesto gradonačelnika, prodan i sada se nalazi u privatnom vlasništvu. Gradska uprava ne može po tom pitanju učiniti ništa, ali nakon što završimo projekat izgradnje postrojenja za preradu vode otvorit će se i mogućnosti za izgradnju bazena. Tome se izuzetno radujem i nadam se da ću uspjeti da u svom mandatu, skupa sa svojim vrijednim timom ljudi,  realiziram i taj projekat.

Trenutno po tom pitanju imamo previše pravnih i ostalih prepreka koje zajedno moramo prevazići.

Da li je u skladu sa zakonom uzurpiranje i postavljanje zona naplate parkinga građana ispred zgrada (koji su stanarima ukalkulisani kroz cijenu stana, prilikom kupovine stana ). Ta praksa naplate nije u Tuzli i drugim gradovima?

Javne površine u gradu su u nadležnosti Gradskog vijeća Lukavac. Gradsko vijeće je donijelo odluku o zonama naplate parkiranja, tako da zakonitost naplate parkinga ispred zgrada  nije upitna.

Kada ćemo dobiti dostojan ulaz u Lukavac bez vječitih zakrpa i rupa kod svakog šahta? Bio sam treći razred osnovne škole kada se posljednji put asfaltirao potez od Cementare do Petraka. Sada sam na fakultetu…

Prije svega želim reći da je i  meni također cilj da imamo što ljepši Lukavac bez zakrpa i rupa kod svakog šahta. Nadam se da je to vidljivo iz svega što se radi u Lukavcu u periodu od kako se ja nalazim na čelu grada.

Asfaltiranje i održavanje  puteva se radi zavisno od kategorije puteva. Grad Lukavac održava i asfaltira puteve iz svoje nadležnosti u skladu sa utvrđenim planom investiranja definisanim dokumentom Strategija integriranog razvoja općine Lukavac.

Kada će biti više staza za vožnju bicikala u našem gradu bar ispred PU Lukavac I gradske uprave?

U završnoj fazi je izrada i usvajanje regulacionog plana gradske zone u kome su predviđene biciklističke staze. Okončana je javna rasprava i implementirana su rješenja. Očekujemo do ljetnih odmora da će plan doći na usvajanje u Općinsko vijeće. Dalja realizacija i dinamika ovisit će o okolnostima, ali prvi dio će biti izgrađen već naredne godiine. 

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kada ce Radnicki igrati grupnu fazu lige sampiona?

Kako je nacelnik zaposlio sina u Lukavac Cement? “Transparentno” sukladno zakonskim i podzakonskim uvjetima, vrli ce biti odgovor….

Za sljedeće izbore će ON obećati i aerodrom koji je itekako potreban Lukavc. Sadašnja saobraćajna insfrastruktura i sredstva su nedostatni. Inostrani turisti su navalili na Njegove destinacije. Diznilend na Malinjaku,Bistarački hotelski lanci,biciklistićke staze..bi bile prepune i inozemnih turista.Ne smijemo biti sebični pa ove dragulj -destinacije čuvati samo za domaće imućne građane i turiste. Tako je to kad djeluje sinergija inostranog kapitala, dnevne politike predvođene arhitektom Potemkinovih sela…

Ništa on nije odgovorio, samo obećaje i navaljujte na MZ. Kolko godina vodi Lukavac i samo neke planove izbacuje a nigdje realizacije….

NIKADA seljacki klub dzaba sto je u luikavcu