fbpx

Izrađen projektni zadatak za sanaciju deponije “Lukavačka rijeka”. Početak radova u maju 2018?

4 min. za čitanje

Svjedoci smo da upravljanje otpadom na području Općine Lukavac kao i cijelog Tuzlanskog kantona nije na zadovoljavajućem nivou, brojne su „divlje“ ili nekontrolirane deponije kojih na našem kantonu ima oko 600. Među njih spada i “Lukavačka rijeka”.

Pojam nekontrolirana deponija ili kod nas usvojen termin „divlja“ odnosi se na ona mjesta koja su bez prethodno urađenih Studija, Elaborata, projektne dokumentacije od lokalnog stanovništva ili općine usvojena za odlaganje otpada. Ovakav način odlaganja ima izražen negativan uticaj na okolinu, prije svega preko procjednih deponijskih voda koje prema svim do sada urađenim analizama pripadaju skupini najzagađenijih otpadnih voda koje se mogu generirati. Skoro da ne postoji zagađujuća tvar bilo da je organskog, neorganskog ili biološkog porijekla a da se ne nalazi u procjednoj deponijskog vodi.

Osim procjednih voda, prisutni su i deponijski plinovi od kojih su mnogi staklenički, oni se razvijaju uslijed razlaganja otpada i međusobnih reakcija između različitih komponenti otpada. Poseban problem predstavljaju požari koji se povremeno javljaju kako na površini tako i u tijelu deponije a mogu dovesti do nesreća većih razmjera.

Nakon što nije izgrađena regionalna deponija otpada na području bivšeg kopa „Lukavačka rijeka“ na ovom prostoru su nastavljene aktivnosti odlaganja otpada pri čemu je formirana nekontrolirana deponija otpada za Općinu Lukavac. Ova deponija nema niti jedan uslov kojim bi bio sprječen ili umanjen negativan uticaj na stanovništvo.

Treba naglasiti da tlo ispod deponije čini vodonosni pijesak debljine veće od 100 m, što znači da se sva procjedna voda miješa sa podzemnom koja ide u smjeru Huskića i Lukavca. Ako se nastavi ovakvo zagađivanje podzemnih voda, sva izvorišta koja vodu crpe iz ovog područja će dugoročno biti neupotrebljiva.

Ovakvo stanje, odnosno postojeći sistem upravljanja otpadom na deponiji je neodrživ i okolinski neprihvatljiv. Da bi stvari pokrenuli i počeli konačno rješavati ovaj gorući problem napravljen je Projektni zadatak pod nazivom “Projekat sanacije, zatvaranja i remedijacije deponije „Potočari“ Općina Lukavac” . Za izradu pojektnog zadatka pobrinuo se profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, dr. sc Abdel Đozić.Prema našim saznanjima,  za navedeni projekat od privrednih društava zainteresiranost je pokazala Sisecam Soda Lukavac, te pokazala visokog stepen odgovornosti prema lokalnoj zajednici i vidljiva je namjera ove kompanije da pomogne u poboljšanju kvalitete okoline.

Projektni zadatak sa tačno definisanim poglavljima prezentiran je u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice, prezentaciji je prisustvovao ministar Hasan Ferhatović sa stručnim saradnicima Goranom Mišićem i Antom Bosankićem. Također,  projekat je prezentiran i načelniku Općine Lukavac Edinu Deliću koji je pokazao zainteresiranost i dao podršku za sve aktivnosti navedene u projektnom zadatku.

U narednom periodu potrebno je odrediti tim ispred Ministarstva, Općine Lukavac, Sisecam Soda Lukavac koji će zajedničkim snagama raditi na izradi projektne dokumentacije i odrediti rokove za izvršenje zadatih ciljeva. Ukoliko svi odgovorno pristupimo ovom problemu konkretni radovi na sanaciji i zatvaranju deponije mogli bi početi u maju 2018. godine.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments