fbpx

Opština Lukavac: Socijaldemokrate BiH pobjednici izbora, neke stranke “nestaju”

3 min. za čitanje

Glasovi su prebrojani – lokalni izbori su iza nas. Možda je sada vrijeme da se sumiraju rezultati izbora koji su iza nas.

Nakon prebrojanih 96.67% glasova, pobjednik Lokalnih izbora 2020. godine je stranka Socijaldemokrate BiH.

Ovo je stranka koju su osnovali nezadovoljni članovi SDP-a na čelu sa Enverom Bijedićem i Edinom Deliće i koja je na svojim prvim izborima osvojila 5.844 glasa na općini Lukavac i vjerovatno 10 zastupnika u OV Lukavac.

Stranka demokratke akcije (SDA) prema broju izgubljenih glasova najveći je gubitnik, ali i pored toga osvojit će najvjerovatnije isti broj vijećnika kao i SD BiH. SDA je osvojila 5.640 glasova, ali je za četiri godine izgubila 2,752 glasa.

SDP je također izgubio mnogo, a to se odrazilo na broj vijećnika u OV Lukavac. Prema posljednjim podacima, SDP će imati 3 vijećnika. Ova stranka je osvojila 1.843 glasa, a za četiri godine izgubila je 1.361 glas.

Pokret demokratske akcije, stranke koja je nastala od nezadovoljnih članova SDA također je pobjednik ovih izbora. Njima su ovo prvi Lokalni izbori i uspjeli su osvojiti 3 mjesta u OV Lukavac i 1.652 glasa.

Demokratska fronta je također kažnjena na ovim izborima i izgubili su dva vijećnička mjesta za razliku od izbora od prije 4 godine, kada su osvojili 3 mjesta u OV Lukavac. Na ovim izborima osvojili su 1.010 glasova i izgubili 721 glas.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je osvojila 918 glasova što je za 978 glasova manje od prije 4 godine. Ipak, ova stranka će imati svog zastupnika u OV Lukavac.

SBB je jedan od najvećih gubitnika ovih izbora, za četiri godine izgubili su 1.119 glasova, ali ipak sa 606 glasova uspjeli su dobiti mjesto u OV Lukavac.

Od stranaka koje nisu prošle u OV Lukavac, ali nikada nisu imale svog predstavnika, treba izdvojiti Našu stranku koja je za četiri godine izgubila 128 glasova.

Platforma za progres je dobitnik i pored toga što nisu dobili mjesto u OV Lukavac. Njima su ovo prvi Lokalni izbori i sa skromnom listom od 5 kandidata osvojili su 293 glasa.

249 glasova izgubio je BPS, dok za LDS ne možemo doći do podatka jer su prethodnih godina bili u koaliciji.

Napominjemo da ovo nisu konačni rezultati izbora i da se čekaju još dva biračka mjesta.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
12 komentara
Subscribe
Notify of
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

izborni prag je 3% i zato se množe stranke. skonta frajer da može skupiti oko 800 glasova, pozove kojekakvog svijeta sa ulice i stavi na listu za OV gdje je on nosilac, pređe prag i uđe u OV. ovaj put SBB sa 606 glasova ušao u OV! to je radio Mihad Sakić sa LDS -om niz godina, ovaj put nije prošlo, i nastaviče to da radi Suad Salibašić sa PDA jer je očito da je ta stranka ispala sa političke scene kad je pala u banovićima. ukratko, sramota

a imamo i ove što se transferišu iz jedne u drugu stranku, uvijek onu koja najviše ima izgleda da ostvari pobjedu, i tako su stalno uhljebljeni. ja ne znam da je iko od vijećnika napravio kakav ozbiljan posao, makar privatni ili porodični, sa tim paušalom koji za 4 godina iznosi preko 20000 km. sav paušal ode u guzicu

Jesu SD pobjednici nakon kradje glasova i pravljenja nevazecih listica, ubacivanja praznih listica itd

Vidi se da nemas pojma o pojmu.Kakvi prazni listici,kakva kradja?

u bosni postoje samo dvije političke ideje: nacionalna i građanska, odnosno prevedeno u bošnjake postoji ideja sda i ideja sdp. sve ostale stranke su se nakotile iz interesa, nezadovoljstva/bunta i zavisti.

Suljic Mehmed ima isti broj vijecnika u OV kao i DF, SBB i SBiH, a takođe ima I jedno mjesto više od Platforme za progres, LDSa, Naše stranke… hahahaha
Čestitamo Mehmede!

Meho je LEGENDA! Penicilin za “virus populus”…

Dzaba sto je nacelnik pobijedio kad ce SDA opet da vlada Vijecem. Jedva cekam cirkus.

Izgleda da za neke partije ni njihovi ukucani nisu glasali.

Lukavac će biti k'o mala Amerika:dvije partije i predsjednički sistem…

Ovaj sd propao ko cep samo u Lukavcu dobili glasove

Nije ti lose sa njima.Samo bolje,vidjet ces,i vidis vec.