Izbori 2016: Izvršite uvid u biračke spiskove

2 min. za čitanje

4a77d809-fd2b-4d52-9832-98bd0973fe68

Lokalni izbori u BiH će biti održani u nedjelju, 2. oktobra 2016. godine. Građani općine Lukavac će, nakon četiri godine, dobiti priliku da biraju načelnika i kandidate za Općinsko vijeće Lukavac.

Prema podacima kojima raspolaže Centralna izborna komisija BiH, na području općine Lukavac živi 43 000 građana sa pravom glasa. Nema značajnije promjene u odnosu na prethodne izbore, a tada je registrovana izlaznost od skoro 52% birača.

U okviru priprema za izbore iz CIK su na uvid javnosti dali Izvod iz Centralnog biračkog spiska, a u cilju provjere podataka i otklanjanja eventualnih nepravilnosti.

Spiskove građani mogu pogledati u svojim mjesnim zajednicama, odnosno na lokacijama gdje su održani protekli izbori. Spiskovi su izloženi u periodu od 4. juna do 3. jula 2016.godine. Uvid u kompletan spisak se može izvršiti i u Centru za birački spisak Lukavac u zgradi Općine Lukavac (kancelarija 47) i to svakim radnim danom od 8,00 do 14,00 sati.

Za uočene nepravilnosti u vezi sa sa ličnim podacima građani se mogu obratiti organu nadležnom za izmjenu ličnih podataka CIPS, a za otklanjanje nepravilnosti u vezi sa rasporedom na biračko mjesto Lokalnoj izbornoj komisiji.

Kada su u pitanju osobe koje imaju status raseljenog lica oni do 19. jula 2016. godine mogu promjeniti svoju biračku opciju koja se odnosi na mjesto i način glasanja i to podnošenjem zahtjeva u Centru za birački spisak.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner