fbpx

Iz KUD “Devetak” uputili pismo predstavnicima političkog, vjerskog i kulturnog života

3 min. za čitanje

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje za javnost KUD Devetak koje objavljumemo u nastavku bez korekcija:

Poštovani predstavnici političkog, društvenog, vjerskog i kulturnog života molimo Vas da već jednom sjednete za sto i sa konkretnim planom i programom krenete u rješavanje ”Doma kulture” Devetak, koji već posljednjih 20 godina nije ono što bi trebao biti, nije ono što Devetak zaslužuje i nije mjesto za KULTURU!

Zajedničkim snagama (KUD “DEVETAK”, Udruženje žena “9 VODA” Devetak, Udruženje žena Devetak, Mjesni odbor penzionera Devetak) odlučili smo da se borimo i pokušamo riješiti problem i krenuti u renoviranje/ izgradnju Doma kulture koji bi sasvim sigurno svim udruženjima koji djeluju na području MZ mnogo više pomogao i omogućio prostor dosljedan čovjeku!

Na području MZ posljednjih 10 godina djeluju i aktivno rade sljedeća udruženja: Kulturno-umjetničko društvo “DEVETAK” , Udruženje žena “DEVETAK”, Udruženje žena “ 9 voda” Devetak, Mjesni odbor penzionera Devetak, Streljačko udruženje “STRIJELAC”, Fudbalski klub ”DSK”, Asocijacija mladih Devetak, Džemat Devetak i VMZ Devetak kao i boračke organizacije.

KUD “DEVETAK” djeluje i radi posljednjih 12 godina, prve godine od osnivanja proveo je u Domu kulture, radio, okupljao djecu i nadao se da će generacije koje dolaze zapamtiti Dom kulture, da će imati mjesto gdje će obavljati svoje aktivnosti, organizovati razne manifestacije i obilježiti važne kulturne, vjerske i historijske događaje.

Kao društvo nikad nismo prestali s radom, selili smo se iz jednog prostora u drugi, a brojnost članova uvijek je rasla i svojoj MZ davali smo svoj maksimum i organizovali manifestacije na otvorenom uz dozu straha i s pitanjem: “Šta ako padne kiša? Gdje ćemo?”. Kiša nije padala, al mi odustajali nismo.

Generacije prolaze i dolaze, svi se pitaju i nadaju rješavanju Doma kulture! Imovinsko-pravni odnosi su riješeni, samo nam je potreban konkretan plan gradske uprave i Vlade TK!

Šaljemo lijep pozdrav s nadom da će se KULTURA VRATITI TAMO GDJE I PRIPADA!

Pozivamo sve predstavnike i zainteresovane na okrugli sto/sastanak koji će se održati u četvrtak (16.02.) u 18:00h u prostorijama KUD-a (Područna škola Devetak) s pitanjem postoji li rješenje? Nećemo vraćati godine unazad i pitati one što nisu uradili, a možda mogli su, već želimo da nove struktura vlasti nešto konkretno urade!

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

lijepa slika, ali izvinite, na slici nije devetak

Puracic. Hehehe