fbpx

ISTRAŽILI SMO: Izdavanje kazne za parkiranje na neobilježenom parking mjestu je NEZAKONITA!

4 min. za čitanje

Proteklih dana mnogo upita od građana dobili smo zbog kazni koje uposlenici preduzeća Parking i komunikacije Lukavac postavljaju na šoferšajbe automobila parkiranih na parkinzima koja nisu obilježena i ne posjeduju automate za naplatu. Riječ je o parkinzima oko stambenih zgrada koje nisu u centru grada i koji se ne naplaćuju ni u jednom gradu regiona.

U pitanju je “Nalog za počinjeni prekršaj” u kojem piše da je uposlenik JP Putevi i komunikacije d.o.o. konstatovao da je počinjen prekršaj te može blokirati vozilo. Na nalogu se pozivaju na član 9. Odluke o cijenama parkiranja na području grada Lukavca (Sl. g. 2/21). Cijena prekršaja: 15KM.

Iz tog razloga kontaktirali smo lukavačkog advokata Nisada Omerovića da nam pojasni da li uposlenici JP Putevi i komunikacije rade po zakonu:

-Nalozi za počinjeni prekršaj koje izdaje JP Putevi i komunikacije DOO Lukavac su značajnim dijelom nezakoniti pa ih je potrebno ignorirati. Dakle, Općina Lukavac jeste pristupila uređenju parking prostora i to je dobra odluka budući da je to bio zadnji urbani centar u kantonu koji nije imao riješeno pitanje javnih parkinga. Međutim, jedan dio parkinga još uvijek nije priveden svrsi na odgovarajući način u smislu tehničke
opremljenosti istih. Dakle, nedostaju horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija a pojedini od njih nemaju parking automate za plaćanje parkirnog mjesta. Bilo koji od ovih nedostataka dovoljan je da građani odbiju plaćanje parkinga. Međutim, tamo gdje su iscrtana parkirna mjesta, gdje je naznačeno da se radi o javnom parkingu i gdje postoje parking automati, građani su dužni plaćati naknadu ili podliježu prekršajnim sankcijama, izjavio je za naš portal advokat Nisad Omerović.

Na naše pitanje, šta raditi sa nalogom za počinjeni prekršaj na parking mjestima koja nisu obilježena i ne posjeduju aparat za naplatu parkinga, Omerović odgovara:

Takve naloge treba ignorisati i savjetujem da ih građani ne plaćaju. Najvjerovatnije, podnosilac prekršaja neće podnositi prekršajnu prijavu sudu u takvim slučajevima ali ako se to desi onda građani imaju pravo na sudu dokazivati da nisu odgovorni. Savjetujem da se u takvoj situaciji (dakle, u slučaju poziva na sud) konsultuju sa advokatskim kancelarijama ili stručnim pravim licima radi davanja uputa, dodaje Omerović.

Poruka rukovodstvu JP Putevi i komunikacije d.o.o. i građanima

Omerović je želio poslati poruku uposlenicima i rukovodstvu JP Putevi i komunikacije Lukavac:

Vaši nalozi za počinjeni prekršaj i način njihovog dostavljanja nisu u skladu sa zakonom, a Ustavni sud FBiH je o tome zauzeo upravo takav stav. Preporuka za vas, uredite parkinge u skladu sa ZOBS-om i vašoj internom Odlukom, nakon čega ćete imati pravo na naplatu parkiranja ili podnošenje odgovarajućih prijava u slučaju neplaćanja. Mogućnost plaćanja SMS-om je pogodnost ali ne isključuje obavezu postojanja parking automata.

Omerović je napomenuo i građane:

Za parkiranja na trotoarima, javnim zelenim površinama, ulazima ispred zgrada i drugim javnim mjestima, podložni ste kažnjavanju od strane saobraćajne policije PU Lukavac i to u svakom slučaju izbjegavajte.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Treba ukinut ovu firmu.

Nemojte placati kazne,,,,idite na Sud,,,,a onda kontaktirajte ovog strucnjaka da vas odere,vise nego kazna,,,,

Član 390 Krivičnog zakona F BiH:

Protuzakonita naplata i isplata

Službena ili odgovorna osoba u Federaciji koja od drugog naplati što drugi nije dužan, ili naplati više nego je dužan, ili koja pri isplati ili predaji kakvih stvari manje isplati ili preda, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Seljačinama nije dovoljno ignoriranje, za bilo kakvu dostavu prekršajnog naloga treba podnijet i krivičnu prijavu.

Ja nikad nisam platio i necu.

Bundoglav oteo od stanara parking i napravio javne parkinge doslovno pod prozorom u ulici lukavackih pjesnika,oformio firmu zaposlio svoje ljude a sto taj bundoglavi ne iscrta sebi u Tuzli parking ispred zgrade malo mu para

El que mira a través de sus dedos a un ladrón es él mismo un ladrón

Ja bih volio da mi malo advokat precizira ovo oko parking automata,u kojem zakonu i u kojem članu zakona je to navedeno.I neka malo pročita odluku o komunalnom redu.