fbpx

ISTINA o projektu rekonstrukcije obdaništa u Puračiću

3 min. za čitanje

Sasvim je sigurno da će u okviru projekta „Analiza infrastrukturnih potreba obrazovnih institucija u BiH“, kojeg finansira Evropska unija, nakon izvršene evaluacije projektnih aplikacija od strane Ekspertnog tima, obdanište u Puračiću dobiti sredstva za obnovu, također, sredstva će dobiti i obdanište Pčelica iz Tuzle.

Nakon što su pojedinci (ne treba ih spominjati) jeftinim populizmom i blago rečeno, lažima, “skočili” da skupljaju poene na tuđem poslu, morali smo reagovati i napisati kako je došlo do ovog historijskog uspjeha za ovu ustanovu.

Obdanište u Puračiću od 1991. godine nije u funkciji. Od 2009. godine mnogo tekstova smo objavili na ovu temu (ovo je PRVI), dok se prva i konkretna ideja za obnovu “rodila” u mjesecu martu, 2021. godine kada je zastupnica u Skupštini TK, Mirela Memić (SDP) uputila inicijativu da se nastave započete aktivnosti sa ciljem sanacije obdaništa u Puračiću.

Inicijativa je prošla glasanje, a treba pomenuti da su SUZDRŽANI (Čitati PROTIV) bili zastupnici u Skupštini TK koji dolaze iz stranaka SDA, Stranke za BiH, Socijaldemokrate BiH i samostalni poslanici Smajo Mandžić, Lejla Vuković i Jasmina LugavićLINK NA VIJEST

ZA rekonstrukciju su glasali zastupnici SDP, PDA, DF, NAŠA STRANKA i treba napomenuti da je inicijativa prošla iz razloga što je DF, iako opoziocija, prihvatio ovu inicijativu.

Početkom mjeseca februara 2022. godine direktor odbaništa u Lukavcu, Admir Osmanović, na dan otvaranja područne škole u Devetaku, susreo se sa zastupnicom Memić i tadašnjim ministrom Barakovićem.

Baraković je tom prilikom upoznat sa značajem obdaništa u Puračića, posjetio zgradu i obećao svu potrebnu podršku koja je potrebna.

Protekle sedmice stigla je potvrda da je baš ovaj projekat izabran i da će Puračić dobiti svoje obdanište, što će svakako osloboditi prostor za upis djece u obdanište u Lukavcu.

Čestitke direktoru Admiru Osmanoviću na odlično urađenom poslu, a populisti za početak neka prate/lobiraju kada je potrebno da zastupnici iz njihovih stranaka glasaju za projekte svima nama od značaja.

Za početak, ne bi bilo loše da posjete obdanište u Lukavcu i pomognu ovoj ustanovi jer pomoć je potrebna pri samom prilazu, pa neka pogledaju vanjski dio zgrade i igraonica, dok o kapacitetu ne treba ni trošiti riječi. Pa neka se slikaju, barem neće lagati…

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Obzirom na povijesna iskustva,biva da je Puračić svakoj političkoj stranci i režimu bio pastorče,sazrelo je vrijeme da se podvuče crta. Da Puračani osnuju svoju lokalnu stranku i da se posvete sebi i svome životu.Od ovoga “višestranačja ” NEJMA NAFAKE !