Foto Risto, legenda i simbol starog Lukavca (VIDEO)

2. Jula 2019.
1 min. za čitanje

Ikonić Risto, poznatiji kao “Foto Risto”, legendarni i prvi fotograf sa ovih prostora, preminuo je 26. februara u 90. godini na UKC Tuzla.

Kratki razgovor sa Ristom snimili smo 2017. godine, ali zbog tehničkih problema isti nije bio objavljen do danas.

Svoju prvu fotografsku radnju otvorio je 1958. godine u Puračiću, a prvi posao bilo je fotografisanje trka u Puračiću koja je bila organizovana 27. Jula povodom Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

Već 1959. godine sa radnjom je preselio u Lukavac Mjesto, a 1966. godine nakon izgradnje kuće preselio u Lukavac gdje je sa porodicom boravio do danas.

Fotografijom se bavio cijeli život, a jedan je od prvih u Jugoslaviji koji se u to vrijeme bavio izradom fotografija u boji.

Foto Risto je jedan od rijetkih koji je imao mogućnost fotografisati Josipa Broza Tita. Bio je njegov fotograf kada je boravio u našem gradu, ali i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, kao i Srbiji.

Od svojih učenika znao je istaknuti Imamović Adila, Aljić Osmana, Jusufa Džambića, Iljkić Franju…

Razgovor koji smo obavili 2017. godine, danas, nažalost, možete pogledati kao “In memoriam”:

Podijeli ovaj članak
8 komentara
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hvala vam do neba za ovaj video!!!
Tata je navikao bit s druge strane kamere pa je zbunjen ,al to je on, tacno kako ga pamtim <3

veliki covjek i veliki fotograf rahmet mu dusi

Hvala mu za sve što je u čini za Lukavac
Čovjek velikog srca imo sam priliku 2017 da kratko popričamo za donji put
Počivao u miru

Sjecam se tih godina kada je Foto-Risto imao prvu radnju u kuci Perina Bozica ,poslije -porodice Kunic koja je prvo imala pekaru koju su otkupili od ibrahima.
Vodili su nas roditelji na “slikanje” koje nije bilo cesto jer su bile “posne “godine.Poslije smo isli za Lukavac.
Kao pasionirani amaterski fotograf sam i sam nosio filmove na razvijanje i izradu fotografija.

Obratite paznju na recenicu u kojoj kaze da je radio komercijalnu fotografiju. Znaci da je svoju “imperiju” iskljucivo gradio na fotografijama za licna dokumenta,porodicne fotografije ,razne manifestacije;fotografije za razne politicke manifestacije; skolske maturske fotografije,Nove godine… Kratko receno- radio je mnogo ali je imao i monopol koji nisam smatrao za fer.Foto -Jusuf se osamostalio poslije dugog perioda i nije napravio mnogo novca.

Bilo je to vrijeme kada smo imali nekvalitetne ruske foto-aparate,jer za zapadne nismo imali dovoljno novca.Poslije smo kupovali malo bolje istocno-njemacke “Praktike” koji su posjedovali kvalitetne Karl Cajs objektive.
Znaci da je radio ono sto je donosilo novac.Umjetnicka fotografija ga nije bila njegov fah.
Inace,skrt na rijecima,jednom je kazao ,vec u godinama, da ne razmislja o penziji jer se narod “slika “i donosi novac.
“Lajke”,koje je koristio,kostale su citavo malo bogtstvo,tako da su bili rijetki i profesionalni fotografi koji su ih koristili.Bio je i pionir color-fotografije na ovim prostorima.Te cinjenica same po sebi govorie da se bavio lukrativnim poslom.
U svakom slucaju ,bio je uspijesna licnost koja je obiljezila jedno vrijeme.Posebno mi je zao sto nije za sobom ostavio foto-dokumentaciju ,a mogao je, sto bi bilo neprocjenjivo bogatstvo za historijske arhive.

Sjecam se da li je 1994 ili 1995 godina na BN televiziji je bio prenos godisnjice Arkanovih tigrova i jos neke zlocinacke jedinice i zamislite generalni sponzor i pokrovitelj je bio Foto Risto….

Nekad rijeci kostaju zapamti to 😀

Zeljko, lazes, sram i stid te bilo, kako mozes biti tako pokvaren i tako lagati.

zavisti i zlobi nikad kraja zato i jesmo tu gdje smo ..
da se primjetit da si relativno pismen ,znas se haman i netom sluzit pa de frajeru iskopaj negdje link da i ostali vide to sto tvrdis. svjestan si da sve sto je ikad snimljeno moze se i nac pa izvoli ,kad volis lajat onda potkrijepi,ne laj u prazno.