fbpx

Građevinski materijal nikada skuplji: Rastu i cijene nekretnina

5 min. za čitanje

Cijene građevinskog materijala na tržištu u BiH drastično su više u odnosu na samo nekoliko mjeseci ranije, a u prodajnim objektima širom države suočeni su i s nestašicom određenih proizvoda, piše Avaz.

Tako će, prema svemu sudeći, izgradnju, osim pandemije koronavirusa, usporiti i odložiti i poskupljenja koja većina građana ne može podnijeti.

Cigla i crijep

Građevinski materijal drastično je poskupio u ovoj godini, potvrdili su nam vlasnici prodajnih objekata na području Bijeljine, kojima najveći problem trenutno predstavlja nedostatak armaturnih mreža i željezne armature koja je u nekoliko navrata poskupjela za čak 74 posto u odnosu na prošlu godinu. Cement je skuplji za 5 do 12 posto, crijep i opekarski proizvodi za deset, a stiropor, koji se koristi kao izolacioni materijal, za čak 50 posto.

– Cijene građevinskih materijala formiraju se na svjetskom nivou pa je na ovom, lokalnom, veoma teško utjecati na njih – kazao je Boris Leko, prodavač na stovarištu “Brankom”. U brojnim prodajnim centrima i firmama u Mostaru i Hercegovini potvrdili su nam da je na sceni svojevrsna eksplozija rasta cijena građevinskog materijala. Nagla poskupljenja posebno su izražena kada je u pitanju željezo, a, prema riječima Dragana Arapovića, vlasnika mostarske firme koja se bavi prodajom građevinskog materijala, drvena građa u posljednjih nekoliko mjeseci skuplja je za 40 do 50 posto.

Stovarište u Bijeljini: Sve je poskupjelo

– Svi proizvodi za građevinarstvo su poskupjeli. Cement je skuplji za 10 posto, cigla i crijep za pet. Vjerovatno je pandemija koronavirusa utjecala na to, jer došlo je do poskupljenja na globalnom nivou. Sve je otišlo gore, od sirovina do nafte, a na konačnu cijenu utječe i niz drugih faktora – kazao nam je Arapović.

U goraždanskoj firmi “Fortex” bilježe manju prodaju, ali zbog viših cijena finansijski obim poslovanja zadržava se na približno istom nivou.- Cijene rastu iz dana u dan, pogotovo kad je riječ o željezu. Ponude dobavljača vrijede jedan dan, a već sutra ne. Trenutno imamo problem s nestašicom armaturnih mreža, pa “četvorke”, naprimjer, neće biti na tržištu u narednih mjesec i više. Prije Nove godine armaturna mreža 8×8 cm koštala je oko 80 maraka, a sad je oko 160 KM. Kvadrat stiropora debljine 10 cm bio je 7 KM, a sad je oko 11 KM – rekao nam je vlasnik firme Mirsad Forto.

Oporavak privrede

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da je uzrok poskupljenja, s obzirom na to da ekspanzije gradnje bilo čega u BiH nema, rast cijena ulaznih sirovina.- Vjerovatno se samo preuzimaju cijene koje su opravdano porasle izvan BiH, jer u normalnim zemljama se gradi sve ono što se odlagalo ili usporavalo tokom pandemije. Ovaj zamah izvan BiH se dešava, prije svega, jer su vlade kreirale povoljnije okruženje i pomogle oporavak privrede, njihovi građani mogu sebi priuštiti i skuplje proizvode, a znamo koliko je sve to suprotno od situacije u BiH – istakao je Gavran. 

Veći obim gradnje

Kako kaže Gavran, Kina je najavila puštanje velikih količina metala iz svojih rezervi na tržište kako bi ublažila ili zaustavila trend poskupljenja, ali je upitno hoće li, kada i koliko takva odluka utjecati na situaciju na bh. tržištu. Na stabilizaciju stanja u ovoj oblasti značajnije mogu utjecati samo povećan obim gradnje i pokretanje velikih infrastrukturnih projekata u BiH.

Cijene nekretnina u Lukavcu

Iz kompanije Delta koja je trenutno najveći graditelj nekretnina u Lukavcu za naš portal su izjavili kako su upoznati sa cijena na tržištu i da su u više navrata nagovještavali rast cijena.

Nažalost, zbog sveukupne situacije rasta cijena građevinskog materijala, prisiljeni smo povećati cijene nekretnina. Od 1. Augusta cijena kvadratnog metra će iznositi 1.850KM. Želimo još jednom napomenuti potencijalne kupce da je u narednom periodu moguć rast cijena građevinskog materijala, a samim time i cijena nekretnina. Nije isključeno da će do kraja godine cijena kvadratnog metra stana iznositi oko 2000KM, ističu iz Delta Group.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Žalosno, ovdj je život i bio podnošljiv sok je ostall naslijeđe komunizma sad bogami bit će teško mladima.