fbpx

Građani iskazali interes za učešće u kreiranju Budžeta Općine Lukavac

3 min. za čitanje

Načelnik Dževad Mujkić prisutne je upoznao sa visinom planiranih budžetskih sredstava u 2016. godini. U predstojećoj godini na raspolaganju će biti 19 miliona i 800 hiljada KM.

U to su uključena i namjenska sredstva Evropske banke za razvoj, namjenska sredstva Civilne zaštite, kao i sredstva za proširenje grijanja koja je Lukavac dobio od Elektroprivrede BiH.

Operativna sredstva su oko 14 miliona maraka što, prema Mujkiću, predstavlja stvarni kapacitet Općine Lukavac. Govoreći o trošenju budžetskih sredstava u prethodnim godinama rekao je da „smo se protezali koliko je jorgan dug“ i da  se nismo zaduživali.

Danas je Lukavac budžetski jedna od najstabilnijih općina u BiH.Tako će ostati i u 2016. godini, a zaduživanja putem kredita su moguća samo u slučaju velkih infrastrukturnih projekata.

Tokom ovog skupa građanima i predstavnicima udruženja i kolektiva data je mogućnost da iznesu svoje prijedloge, primjedbe i sugestije. Neki od pedesetak prisutnih su izlazili za govornicu sa prijedlozima da se u narednoj godini planiraju sredstva za pojedine sportske klubove, kotizacije i troškove učešća na takmičenjima na međunarodnom nivou uspješnim pojedincima, proširenje mreže ulične rasvjete i druge slične prijedloge. Svi su evidentirani i u narednom periodu će biti razmotreni.

unnamed (2)

U proteklih mjesec dana skupovi na kojima je razmatrano planiranje budžetskih sredstava održani su na više lokacija u: Dobošnici, Poljicu, Puračiću, Hrvatima, Babicama, Prokosovićima i Lukavcu. Održan je i veći broj zajedničkih sastanaka na temu „Nacrt Budžeta Općine Lukavac za 2016. godinu“ sa službama za upravu unutar jedinstvenog organa državne službe Općine Lukavac, javnim ustanovama i preduzećima, boračkim organizacijama i udruženjima, nevladinim organizacijama i udruženjima, sportskim organizacijama i udruženjima i ostalim subjektima koji su imali želju i potrebu da učestvuju u izradi ovog dokumenta.

Učesnici u Javnoj raspravi svoje prijedloge mogli su  pismeno dostaviti u Službu za budžet i finansije Općine Lukavac, najkasnije do 27.novembra. Načelniku su dostavljani u kabinet u periodu od 23.11. do 27.11.2015.godine, tokom sedmice rezervisane isključivo za razgovore o Nacrtu Budžeta za 2016.godinu.

Javnu raspravu u trajanju od 30 dana proveo je Tim za provođenje Javne rasprave koji je, zajedno sa Službom za budžet i finansije Općine Lukavac, zadužen za vođenje kompletnog procesa. Evidentrano je veće interesovanje građana za aktivnije učešće u kompletnom procesu u odnosu na prethodne godine.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dobro, da li su usaglašena mišljenja o otvaranju bazena u Lukavcu i ako nisu, molim nadležne da se konačno usaglase i donesu odluku koja je u direktnom interesu svih građana Lukavca. Ako pak nedostaju sredstva, predlažem nadležnim da se kreditno zaduže i konačno stave tačku na ovu vječitu temu portala soda.live i njenih građana.

Hvala i lijep pozdrav,

…da li če to tako biti samo ptice na granama znaju…

Dal je neko razmisljo da se popravi stari put od Sizje Hodzici