fbpx

GIKIL: Projekti ekološki prihvatljivog tretmana otpadnih voda u završnoj fazi

3 min. za čitanje

Ubrzane radne aktivnosti u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac (GIKIL) nastavljene se i tokom vikenda. Uprava i radnici su složni: fabrike moraju raditi na način da se proizvodnja odvija neometano, te da se paralelno nastavi sa realizacijom projekata za siguran i ekološki prihvatljiv rad kompanije.

Pravilan i ekološki prihvatljiv tretman amonijačnih i drugih voda koje izlaze iz procesa postavljen je kao prioritetan zadatak. U krug kompanije stigao je separator ulja i masti sa koalescentnim filterom. Separator će biti instaliran na glavnom kanalu otpadnih voda GIKIL-a.

„Zadatak ovoga separatora je da separiše tj. uklanja ulja i masti koje bi eventualno mogle završiti u izlaznom toku, do nivoa koji odgovara vodotokovima II kategorije – slivno područje rijeke Save (sadržaj ulja do 5 mg/l izlaznog toka). Na separatoru je instaliran alarmni pokazivač nivoa sakupljenog ulja čiji je zadatak da ukaže na potrebu izvlačenja i zbrinjavanja istog i protočno brojilo. Građevinski radovi su u pripremi i u malom su kašnjenju zbog izrade projektne dokumentacije. Građevinske radove će izvoditi firma Tom-Cat Tuzla“, pojašnjava inženjer Amir Beganović.

Pored separatora ulja i masti, na izlazu iz pogona kondenzacije i pogona skladištenja katrana, već su instalirana i dva manja separatora čija je zadaća da prihvate eventualno ispuštene frakcije katrana. Posebne aktivnosti poduzete su na mjestu posljednjeg uzorkovanja amonijačne vode od strane istražnog tima Tužilaštva Tuzlanskog Kantona, gdje se vrši premoštavanje protoka vode od i ka rezervoaru.

Nešto dalje od ovog mjesta vidljivi su i drugi rezultati rada. Riječ je o završenom projektu povrata benzolskih frakcija sa skladišta benzola u recikl, a koje nastaju prilikom separisanja benzola i vode na skladištu.

„Ovo je još jedan projekat koji je rađen prethodnih dana i koji je veoma važan jer se dešavalo ranije da te frakcije ponekad mogu doći u doticaj sa kanalom, što je moglo bilo štetno i kreirati neprijatan miris. Sada toga više nema“, kazao nam je direktor Koksare, Huso Jašarević.

Od ukupno 47 projekata za siguran i ekološki prihvatljiv rad GIKIL-a, već je završeno njih 14. Pored instalacije novih rezervoara, paralelnog rada dvije linije amon-sulfata, projekta odvodnjavanja rezervoara benzola, blok filtera, monitoringa emisija u zrak kao i otpadnih voda, te minitoringa sistema N2O, radovi su aktivno vršeni i na drugim prioritetnim tačkama.

„Završene su i popravke na projektima elektrofilera koksnog gasa, završeni su radovi na amonijačnim ispiračima, izvršen je remont i zamjena pumpe za orošavanje baterije, nakon čega su odmah nastavljen i drugi radovi“, kazao je izvršni direktor Suad Imamović, te dodao da u GIKIL-u ima još mnogo posla ali i bezrezervne spremnosti da se dodatno radi i ulaže, ukoliko se GIKIL-u da zaslužena šansa.

Podijeli ovaj članak
15 komentara
Subscribe
Notify of
15 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Godpodo iz GIKIL-a, KHK, ili kako se već zovete. Šta ste čekali do sada. To ste trebali uraditi prije mnogo godina. Nego ste ubirali velike plate da strancima pomognete “zeznuti” državu, što ste i uspjeli jer koliko ste novca uštedjeti strancima. Ako neko od radnika Koksare zna kolika su otprilike vaša mjesečna primanja neka objavi pa ćemo se uvjeriti da sam u pravu. Njima ste uštedjeli novac, nama ste za dobar procenat povećali broj leukemija, karcinoma i drugih bolesti dok ste svoje džepove punili dijelom novca koji je trebao biti uložen u fabriku a veći dio su stranci zadržali za sebe. Bojite li se smrti. Bojite li se Boga. Bojite li se ljudskog halala.

A jel se ovo Lukavac ponovo danas ovako kvalitetno usmrdio zbog ovih Vasih silnih ekoloskih projekata koji su u tijeeeeku?! A koji ste vi lazovi u p.m. Sta nas briga za Vase projekte ba de to sredite sve ko picino oko i napravite dane otvorenih vrata da to obidjemo jebo vas demagogija suplja vise …nemojte Nas trovat Hajvani , nemojte Nas trovat Hajvani, nemojte Nas trovat Hajvani!!! Od 47 projekata do sad ste realizovali 14??? Dakle 29,7% realizacija ekoloskih planiranih projekata koji kad bi se 100% realizovali niko ne zna koji je stvarni efekat po zagadjenje!!! Jer plan je uvijek i samo uvijek Plan! Zato se tako i zove : PLAN! I zato ponavljam : Realizujte gospodo” izvjestioci ubrzanih aktivnosti ” sve sto ste Sami sebi napisali u Zahtjevu za Okolinsku dozvolu , i onda nas obavjestite da ste realizovali i da ste stekli konacno uslove da obnovite Normalan zahtjev za Okolinsku i onda i kad je i ako dobijete ( okolinsku) znajte da ste tek tad ” polozili vozacki” I da onda tek imate mogucnost da izadjete na asfalt i da ” vozite u skladu sa propisima”!!! Stvarno ne znam zasto to sami ne shvatite i Vajni Sindikalc i ciGanguli?! Pijan vozac nije vozac , on je ” Pjano” I vrlo vjerovatno “Ubica na cesti”!!! Prestanite lagati i sebe i Nas i biti ” Pijani profesionalni Vozac”! Dosta Vas je Vise!

Daj zatvorite koksaru pa ne može se disat od koksare pa i ja sam branio bih sta trebe da sad me indijac ubije kad nije marke za sve ove godine uložio nece ni sad a u koksari ima vise ljudi s drugih opstina nego iz Lukavca boli njih za nama da je samo da oni platu dobiju a sto potrovase nas sve to nije ni bitno

Pa sada ste se sjetili da sve to uradite? Bagro jedna lažljiva a do sada je moglo kako hoće, treba vas sve pozatvarati komplet upravu. Jadni radnici, a gdje su filteri za te silne smradove?

Okacite macku o rep tu lafinu ZATVARAJ TAJ CERNOBIL POTROVA NAS

Kasno ste se sjetili.
GIKIL može poštovati zakone i propise samo pod pritiskom.
Ako im se da okolinska dozvola zaboravite na nastavak ulaganja u GIKIL.
Nego treba ih ovako držati na uzdama, vršiti nadzor nad njima i prijetiti im da će ih zatvoriti svakih 15 dana.
A za dosadašnje kršenje zakona i namjernog rušenja kapitala firme kao i državnog kapitala pozatvarati sve dosadašnje članove Uprave, NO i Sekretare.

Hajrudin Hodzic u epizodi : ” Moj put od Gikilovca do Isilovca”!

Pa ovaj Amir Beganovic se sprda sa nama ocami. De naturaj bgt koksa u te kutijesine, da se to bolje procisti. Uskoro cemo i prodisati sa ovim strucnjacima Gikilovim,. Pa đe pobraste svu tu pamet u ovih 7 dana..

“… ukoliko se GIKIL-u da zaslužena šansa.”
I nad duminom caruje lafina…

Drsko je prodavati maglu onima koji decenijama u njoj zive…

Čega se pametan stidi budala se diči.
Prije 14 godina možda bi imalo smisla….
Kakvu poruku šaljete upravi ex. FSL i ex. FCL,
samo budale ulažu u ekologiju!!!
Vidi kako se može, svakih 10 godina pomalo …

Jel to samo jedna ova kutija , il ima jos tih filtera , tih odvajaca ulja , ovaj djeluje kao da je napravljen za neki restoran il slicno , a ne za tesku hemijsku industriju, mozda kad bi jedno 10 ovakvih naredali da bi bilo neke vajde , al ovako …

Do kada ce SODA live prenositi ovakvu GIKIL-ovu propagandu. Gotovo svaki dan proglas GIKILA na Tuzlarijama i SODA liveu o novim ulaganjima: priče za malu djecu!. Zbog indijskog tajkuna koji sjedi u Londonu i hiljadu radnika koji rade u ovom Černobilu treba cijeli kanton da se truje i oboli.

Drzava vam pokrade glasove i nikom nista, cutite. Drzava privatizova oko 1100 fabrika uze preko 9 milijardi maraka i nikom nista. Drzava svaki mjesec daje preko 8 miliona za administraciju i vlade u kantonima , cutite. Drzava vam daje najadniju platu u svijetu, a najskuplje gorivo sa akcizama , opet sutite. sada svake godine iz federacije odlazo oko 70 000 stanovnika , i opet cutite. Sada vam ta ista drzava zatvara 5 fabrika, smanjuje prihode u budzet za 85000000 KM, i jos ce pritom placati dugove Morgate preko 100 000 000KM vi aplaudirate. Degenerici, ocito vam nije jasno, vi cete placati ceh dugova Gikila…jer je takav ugovor vlada TK napravila, Vlada placa dug Gikila 70 %..a to ste Vi …Eto zatvorite, ucinite olaksanje strancima da dodju do novca. Ovce ostaju ovce.

Plasticni sanduk. Jedan !
Plasticno bure sa dva cepa. Jedno!
Jedna plasticna rora. Jedna!
Za cijeli kombinat…